Historiallisen hovin tai yläluokan piiriin sijoittuvat pukudraamat ovat romanttisen elokuvaviihteen viimeisiä linnoituksia. Tai olivat ainakin tähän asti. Nyt kaksi historiallista pukudraamaa – molemmat Oscar-ehdokkaita – laittavat lajityypin pelisäännöt uusiksi.
Perjantaina ensi-iltansa saanut Kaksi kuningatarta kertoo Englantia 1500-luvulla hallinneen Elisabet I:n ja Skotlannin valtaistuimelle nousseen Maria Stuartin traagisesti päättyneestä valtataistelusta. Elokuvan Oscar-ehdokkuudet tulivat parhaasta puvustuksesta ja maskeerauksesta.
Helmikuun ensimmäisellä täydellä viikolla ohjelmistoon saapuva The Favourite kertoo juonittelusta Iso-Britanniaa 1700-luvun alussa hallinneen kuningatar Annan hovissa. Kymmenen Oscar-ehdokkuutta kahminut leffa kilvoittelee parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen lisäksi sekä naispääosan että naissivuosan palkinnoista. Loput ehdokkuutensa se sai kuvauksesta, leikkauksesta, lavastuksesta ja puvustuksesta.
Saoirse Ronan elokuvassa Kaksi kuningatarta.
Kevään kahdesta pukudraamasta Kaksi kuningatarta on ulkoisesti perinteisempi. Siinä kolminkertainen Oscar-ehdokas Saoirse Ronan esittää katolista Maria Stuartia ja viime vuoden Oscar-ehdokas Margot Robbie hänen protestanttista serkkuaan Elisabet I:tä.
Sukujuurtensa sekä historiallisen tilanteen vuoksi molemmat hallitsijat katsoivat olevansa oikeutettuja Englannin kruunuun. Serkusten valtataistelu päättyi Elisabetin voittoon ja Maria Stuartin elämä mestauskirveen alle.
Josie Rourken ohjaama elokuva lähestyy lukuisissa kirjoissa ja elokuvissa käsiteltyä tarinaa selkeästi feministisestä näkökulmasta, kuten naisohjaajalta sopiikin odottaa. Maria Stuart ja Elisabet I eivät ole elokuvassa toistensa verivihollisia, vaan henkisiä sisaruksia, joiden tiet erkaantuvat kohtalokkaasti kummankin hovissa juonittelevien miesten vaikutuksesta.
Elokuvan kuningattaret eivät taistele vain valtakunnan, vaan myös oman kehonsa hallinnasta. Perillisen tuottaminen on kuningattaren tärkein velvollisuus, mutta Elisabet I kieltäytyy pariutumasta yhdenkään miehen kanssa. Maria Stuart puolestaan nai homoseksuaaliksi paljastuvan serkkunsa, jonka hän joutuu lähes raiskaamaan tullakseen raskaaksi.
Seksuaalisuudella on Kahden kuningattaren tarinassa tärkeä rooli. Yksi sen keskeisistä henkilöistä on selkeästi transseksuaali. Komean serkkunsa kosintaan Maria Stuart suostuu vasta saatuaan tältä nautinnollista suuseksiä. Elokuvan kohutuin kohtaus ei kuitenkaan kuvaa seksiä, vaan kuningattaren kuukautisia.
Ohjaaja Rourke joutui kamppailemaan elokuvan tuottajien kanssa säilyttääkseen kohtauksen, jossa kamarineidot pesevät Maria Stuartin jaloille valuvaa kuukautisverta. Naisen kehoon luonnollisesti liittyvää ilmiötä on näytetty valkokankaalla vain ani harvoin – eikä koskaan kuninkaallisessa yhteydessä.
Jos Kaksi kuningatarta venyttää perinteisen pukudraaman rajoja, niin kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin Englannissa ohjaama The Favourite repii ne kappaleiksi kuin saumoistaan ratkenneen korsetin. Nopealiikkeinen, häijyä huumoria ja myrkyllistä dialogia pursuava leffa lähestyy historiaa samalla hienotunteisuudella kuin puskutraktori purettavaa taloa.
The Favouriten pääosia esittävät naiset saivat kukin roolitöistään Oscar-ehdokkuuden. Olivia Colman esittää sairaalloista ja mieleltään lapsenomaista kuningatar Annaa. Rachel Weisz tulkitsee hänen luotettua kamarineitoaan ja salaista rakastajatartaan, joka kulissien takana ohjailee maan politiikkaa. Emma Stone on hovin nuori tulokas, joka kiemurtelee tiensä kuningattaren suosioon – ja vuoteeseen.
Emma Stone on hovin nuori tulokas, Olivia Colman kuningatar Anna ja Rachel Weisz kuningattaren luotettu kamarineito elokuvassa The Favourite. Kaikki kolme ovat rooleistaan Oscar-ehdokkaina.
Jos juonittelevat miehet näyttäytyvät Kahdessa kuningattaressa hallitsijattarien vastavoimana, niin The Favouritessa he jäävät täysin marginaaliin. Tällä kertaa valtapelin ohjakset pysyvät tiukasti naisten käsissä. Ja niin pysyvät myös miehet. Yhdessä elokuvan kohtauksessa Emma Stonen roolihenkilö punoo ääneen juoniaan samalla, kun tyydyttää kädellään tuoretta aviomiestään.
The Favouriten päähenkilöt ovat toki historiallisia hahmoja eivätkä kaikki elokuvan hurjatkaan käänteet ole keksittyjä. Pahat kielet juoruilivat jo Annan hallitessa kuningattaren säädyttömästä suhteesta kamarineitoonsa. Myös kahden kamarineidon kilpailu kuningattaren suosiosta pohjautuu tunnettuun historiaan.
Sen sijaan ei ole tietoa siitä, vaihtoiko kuningatar Anna kamarineitonsa toiseen siksi, että sai jälkimmäiseltä parempaa suuseksiä. Tämän yksityiskohdan The Favouriten käsikirjoittajat ovat keksineet.
Naisvoittoisuudestaan huolimatta The Favouritessa on vähemmän feminististä manifestia kuin Kahdessa kuningattaressa. Lathimosin elokuva on ennen kaikkea häijynhauska kuvaus vallan houkutuksesta ja hinnasta. Eikä vallanhimo ole koskaan kysynyt sukupuolta.