Putinin nousu valtaan, natsien propagandan naistähti, Oscar-ehdokas ja räjähtelevä tennisjulkkis – Nämä dokumentit puhuttavat Helsingissä varmasti - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Putinin nousu valtaan, natsien propagandan naistähti, Oscar-ehdokas ja räjähtelevä tennisjulkkis – Nämä dokumentit puhuttavat Helsingissä varmasti

Elokuvakriitikko Taneli Topelius valitsi Helsingissä järjestettävältä Docpoint-festivaalilta yksitoista puheenaihetta.

Helsingin Docpoint-festivaalilla nähdään muun muassa dokumentit Putin’s Witnesses, Doomed Beauty, Hale County This Morning, This Evening sekä John McEnroe: In the Realm of Perfection.­

29.1.2019 21:12

Kärjekkäisiin uusiin dokumentteihin erikoistunut Docpoint-festivaali tuo Helsinkiin tällä viikolla kymmeniä elokuvia, joista monet ovat jo herättäneet huomiota maailmalla. Joukossa on myös yksi tämän kevään Oscar-ehdokkaista sekä kotimaisia ensi-iltoja.

Alla tämän vuoden Docpoint-festivaalin yksitoista kohokohtaa.

Hale County This Morning, This Evening

Oscar-ehdokkuuden pitkien dokumenttien sarjassa saanut amerikkalaiselokuva seuraa mustan väestön elämää Alabaman Hale Countyn alueella. RaMell Rossin ohjaama dokumentti sai tuomariston erikoispalkinnon Sundancen vuoden 2018 elokuvajuhlilla. Näytökset ti 29.1., ke 30.1., la 2.2. ja su 3.2.

Dark Eden

Dokumentti Pohjois-Kanadassa sijaitsevan maailman kolmanneksi suurimman öljykentän työntekijöistä, jotka puurtavat pitkiä päiviä – osittain kirjaimellisesti myrkyllisissä olosuhteissa. Elokuvan teemana on öljyteollisuuden, ympäristön ja ihmisten suhde. Ohjaajat Jasmin Herold ja Michael Beamish saapuvat Helsinkiin. Näytökset ti 29.1., ke 30.1. ja su 3.2.

The Artist & The Pervert

Dokumentti kuvaa säveltäjä Georg Friedrich Haasin ja seksuaalineuvoja Mollena Williams-Haasin poikkeuksellista parisuhdetta: sadomasokistisessa suhteessa Mollena on miehensä orja. Mollena ja ohjaaja René Gebhardt vierailevat molemmat Helsingissä. Näytökset ti 29.1., to 31.1. ja la 2.2.

Bathtubs Over Broadway

Amerikkalaisen Dava Whisenantin elokuva avaa 1950–1970-luvulla tehtyjä teollisuusmusikaaleja: niiden tehtävänä oli motivoida myyntikokouksiin saapuneita myyntimiehiä. Whisenant vierailee Helsingissä. Näytökset ti 29.1., to 31.1. ja su 3.2.

Putin’s Witnesses

Yhteiskuntakritiikistään tunnetun venäläisen Vitali Manskin dokumentti käy läpi, miten Vladimir Putin päätyi Venäjän presidentiksi. Manski saapuu myös itse festivaalin tekijävieraaksi. Näytökset ke 30.1., to 31.1. ja la 2.2.

John McEnroe: In the Realm of Perfection

Räjähtelevästä luonteestaan tunnetusta tennistähdestä John McEnroesta kertova dokumentti keskittyy etenkin Ranskan avoimen tennisturnauksen finaaliin vuonna 1984. Julien Frautin ohjaaman dokumentin kertojana on ranskalainen näyttelijä Mathieu Amalric. Näytökset to 31.1., la 2.2. ja su 3.2.

Olliver Hawk

Suomalainen ohjaaja Arthur Franck kertaa hypnotisoija Olavi Hakasalon (1930–1988) eli Olliver Hawkin vaiheita. Tunnetuksi hän tuli 1960-luvun hypnoosinäytöksistä. Omalla vastaanotollaan hän otti vastaan myös mielenterveyspotilaita, mistä hän sai petostuomion. Elokuvateatterilevityksessä dokumentti nähdään pe 8. helmikuuta alkaen. Näytökset to 31.1., pe 1.2. ja la 2.2.

Aquarela

Venäläinen dokumenttiohjaaja Viktor Kossakovski lataa elokuvassaan valkokankaalle vesimassoja kaikessa jylhyydessään. Musiikin elokuvaan on säveltänyt Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen. Näytökset to 31.1., pe 1.2. ja la 2.2.

Our New President

Tarina presidentti Donald Trumpin noususta valtaan on koostettu Venäjän valtiollisten uutismedioiden tv-raporttien pätkistä. Venäjällä kuva Trumpista oli varsin toisenlainen kuin muualla maailmassa. Dokumentin on ohjannut Yhdysvalloissa työskentelevä venäläinen Maxim Pozdorovkin. Näytökset to 31.1. ja la 2.2.

Doomed Beauty

Tshekkiohjaaja Helena Treshtikován henkilökuva avaa thekkiläisen näyttelijän Lída Baarován (1914–2000) elämää: filmitähti päätyi natsipropagandan julistajaksi ja siinä sivussa propagandaministeri Joseph Goebbelsin rakastajaksi. Treshtikoválta esitetään Docpointissa myös retrospektiivi hänen aiemmista elokuvistaan. Näytös pe 1.2.

Fahrenheit 11/9

Kärjekkäitä mutta kansantajuisia dokumentteja ohjaava Michael Moore keskittyy uudessa elokuvassaan presidentti Trumpiin ja vertaa tätä Hitleriin. Natsikortin esiin vetämisestä huolimatta elokuva on väkevän tunteikas puheenvuoro Yhdysvaltain nykypolitiikan kaoottisesta nykytilasta. Näytökset pe 1.2. ja su 3.2.

Docpoint-festivaali Helsingissä sunnuntaihin 3.2. asti.

Päivitetty 30.1.2019 klo 9.22: Lisätty tieto Fahrenheit 11/9 -elokuvan lisänäytöksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?