Joonas Salo matkusti äärimmäiseen pohjoiseen 9 hengen kaupunkiin, joka on pysähtynyt Neuvostoliiton aikaan – katso kuvat ja video aavemaisesta Pyramidenista - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Joonas Salo matkusti äärimmäiseen pohjoiseen 9 hengen kaupunkiin, joka on pysähtynyt Neuvostoliiton aikaan – katso kuvat ja video aavemaisesta Pyramidenista

Ilta-Sanomien valokuvaaja Joonas Salo vietti viisi päivää Pyramidenissa Huippuvuorilla. Syntyi lyhytdokumentti siitä, miksi joku valitsee elää liki autiossa kaupungissa keskellä Jäämerta.


29.1.2019 19:40

Lyhytdokumentti It’s Not Silence kertoo siitä, miksi joku valitsee elää Huippuvuorilla täydellisellä katvealueella vailla palveluja saati yhteyksiä.

Vuonna 2018 Ilta-Sanomien valokuvaaja Joonas Salo kuvasi lyhytdokumentin Huippuvuorilla sijaitsevasta pienestä Pyramidenin kaupungista, joka oli ennen Neuvostoliitolle kuuluva hiilikaivoskaupunki. Kuvausaikaan kaupungissa asui vain yhdeksän ihmistä.

  • Katso lyhytdokumentin traileri yllä olevalta videolta.

– Pyramidenista ei ole juuri mitään kontaktia ulkomaailmaan. Siellä ei toimi puhelinverkko, netti, televisio tai radio, Salo kertoo.

­

Eräs asukas oli paennut Huippuvuorille päihdeongelmaansa, joku halusi vain pysyä omissa oloissaan.

Salo vietti alueella viisi päivää.

– Aluksi hiljaisuus oli ahdistavaa. Olen tottunut katsomaan puhelintani, eikä sen näytöllä näkynyt kuin kello. Kun matkustin laivalla takaisin, sain kaikki viikon aikana lähetetyt viestit kerralla. Lopulta se oli ahdistavaa.

Keltainen hotelli on kaupungin ainoa rakennus, joka ei seiso tyhjillään.­

Neuvostoaikaan kaupungissa oli toista tuhatta asukasta, mutta suurvallan kaatumisen jälkeen kaivostoiminta hiipui ja kaupunki oli vuosia tyhjillään.

Nyt turistit matkustavat Pyramideniin katsomaan ränsistyneitä neuvostorakennuksia ja luontoa. Rakennuksissa on yhä entisten asukkaiden tavaroita, kuten huonekaluja tai julisteita.

Vaunussa on viimeinen hiililasti, joka tuotiin kaivoksesta. Turistit ovat katsomassa nähtävyyttä.­

Kaikki nykyiset asukkaat ovat matkailualan työntekijöitä, jotka ovat saapuneet Pyramideniin 2010-luvulla.

Matkailijat eivät saa liikkua kaupungin ulkopuolella yksin ilman saattajaa tai omaa asetta, sillä alueella on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä, Salo kertoo.

– Yksi haastateltavista sanoi, että vaikkei ympärillä ei ole ihmisiä, Pyramidenissa ei ole hiljaista. Siellä muihin ympärillä oleviin ääniin ja luontoon pystyy keskittymään, Salo sanoo.

20170910, Huippuvuoret, Pyramiden, Satamassa tuolit rivissä. Tälle laiturille turistit saapuvat ensimmäiseksi. Taustalla jäätikkö. Kuva: Joonas Salo­

Entisellä keskusaukiolla seisoo maailman pohjoisin Lenin-patsas.­

­

Alexander Romanovskiy, eli ”Sasha”, työskenteli kaupungissa oppaana vuosina 2012–2016. Sasha on yksi dokumentin päähenkilköistä.­

It’s Not Silence nähdään Helsingissä elokuvateatteri Bio Rexissä osana Docpoint-elokuvafestivaalia 31.1–2.2.2018. Kyseessä on viides elokuvafestivaali, jossa dokumentti on mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?