Hirviöitä ja historian havinaa – tässä ovat häkellyttävimmät elokuvamaskeeraukset: vaahdotetun lateksin kiinnittäminen kesti 8 tuntia

Julkaistu:

Suomessa budjetit ovat niin tiukkoja, ettei taidokkaaseen maskeeraukseen haluta aina uhrata sen vaatimaa rahaa.
Suomessa on jaettu Jusseja elokuvien maskeerauksesta vasta kuusi vuotta. Tuona aikana Riikka Virtanen on voittanut palkinnon kerran ja ollut ehdolla neljästi. Viidennen ehdokkuutensa hän sai torstaina Juice-elokuvasta.
Virtanen opiskeli elokuva- ja teatterimaskeeraajaksi Lontoossa, koska 1980-luvun Suomessa ei alan koulutusta ollut.

Uransa varrella hän on kurssittanut itseään Yhdysvaltoja myöten. Niinpä myös Hollywood-elokuvien maskeerauksessa käytetyt menetelmät ovat hänelle tuttuja.

– Aloittaessani lateksi oli käytetyin materiaali, kun tehtiin isompaa fyysistä muodonmuutosta. Menetelmä on työläs ja monivaiheinen. Erityisen haastavaa on värjätä kumimaisesta lateksista tehty proteesi ihonväriseksi.

Virtanen loihti lateksista maskit Ryhmäteatterin Taru sormusten herrasta -näytelmään 1988 sekä Kom-teatterin Elefanttimieheen 1995. Nykyiseen silikonitekniikkaan hän perehtyi kymmenisen vuotta sitten.

– Silikoni on lateksia kevyempää ja ihomaisempaa ja sen voi värjätä sisäisesti, Virtanen selvittää.

Silikonimaski on kuvauksissa helpompi kiinnittää vaikkapa näyttelijän kasvoille, mutta sen valmistaminen vaatii maskeeraajalta viikon tai kahden työn. Suomessa elokuvien ja tv-sarjojen budjetit ovat niin tiukkoja, ettei taidokkaaseen maskeeraukseen haluta aina uhrata sen vaatimaa rahaa.

Omista elokuvatöistään Virtasen suosikkeja ovat Puhdistus, Kätilö, Tulen morsian ja Ikitie.

– Rakastan epookin tekemistä. Se on maskeeraajalle sekä haastavaa että palkitsevaa.

Kansainvälisesti Virtanen arvostaa enemmän brittielokuvien hienostunutta maskeerausta kuin Hollywood-leffojen näyttävyyttä. Yhdeksi suosikikseen hän mainitsee Downton Abbey -sarjan, jossa koko ajankuva on luotu viimeisen päälle pieteetillä.

IS koosti elokuvahistorian ikimuistoisia maskeerauksen taidonnäytteitä:

Frankensteinin hirviö (1931)


Boris Karloffin (kuva keskellä) esittämä Frankensteinin hirviö (kuva vas.) kauhistutti aikalaisyleisöä 1930-luvun elokuvissa, mutta ajan mittaan siitä on tullut yksi valkokankaan rakastetuimmista fantasiahahmoista. Karloff muistetaan myös roolistaan Muumio-elokuvassa (1932, kuva oik.).

Apinoiden planeetta (1968)


Lukuisia jatko-osia, uusintaversioita sekä tv-sarjan poikineen tieteisseikkailun vaahtokumista valmistetut apinamaskit olivat aikanaan vallankumouksellisia, mutta näyttävät nyt hellyttävän kömpelöiltä.

Pieni suuri mies (1970)


Dustin Hoffman muuntautui satiirisessa westernissä kymmenvuotiaasta pojasta 121-vuotiaaksi vanhukseksi. Maskeerauksesta vastasi legendaarinen Dick Smith, joka loihti myös Marlon Brandosta Kummisedän ja Linda Blairista paholaisen riivaaman tytön kauhuelokuvassa Manaaja.

Elefanttimies (1980)


David Lynchin epookkidraaman epämuodostunutta nimihenkilöä esitti tunnistamattomaksi maskeerattu John Hurt. Muodonmuutos luotiin vaahdotetulla lateksilla, jonka kiinnittäminen näyttelijän kasvoille vaati päivittäin kahdeksan tunnin työn – ja poistaminen kaksi tuntia lisää. Elefanttimiehen ansiosta maskeeraus sai vuodesta 1981 alkaen oman Oscar-palkinnon.

Terminator – tuhoaja (1984)


Arnold Schwarzenegger esitti James Cameronin ohjaamassa scifi-jännärissä kyborgia eli ihon ja ohuen lihaskudoksen peittämää robottia. Jatko-osissa vaurioituneen ihon alta paljastuva metalli näytti entistä uskottavammalta.

Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008)


Brad Pittin esittämä päähenkilö syntyy vanhuksena ja nuortuu elämänsä edetessä. Työstään Oscarilla palkittu maskeeraaja Greg Cannom loihti uraauurtavat muodonmuutokset silikoniproteesien avulla.

Rautarouva (2011)


Meryl Streep voitti Oscarin roolityöstään Margaret Thatcherina. Toisen Oscarinsa brittidraama sai roolityön mahdollistaneesta maskeerauksesta.

Synkin hetki (2017)


Gary Oldmanin uskomaton muodonmuutos Winston Churchilliksi toi sekin Oscarin sekä näyttelijälle että maskeerauksesta vastanneelle työryhmälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt