Sarjamurhaaja Ted Bundy herätti kauhua 1970-luvulla – Netflix-sarjassa kuullaan Bundyn ääninauhoja ensi kertaa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Sarjamurhaaja Ted Bundy herätti kauhua 1970-luvulla – Netflix-sarjassa kuullaan Bundyn ääninauhoja ensi kertaa

Netflixin uusi dokumenttisarja päästää ääneen 30 vuotta sitten teloitetun Ted Bundyn. Hän oli yksi maailman kuuluisimmista sarjamurhaajista, joka tappoi 1970-luvulla ainakin 30 naista.

Ted Bundy teloitettiin 30 vuotta sitten.­

24.1.2019 8:10

Keskusteluja murhaajan kanssa: Ted Bundyn haastattelut, torstaista 24.1. alkaen Netflix

Sarjamurhaaja Theodore Bundyn (1946–1989) nimi oli lähes kaikkien amerikkalaisten huulilla 1970-luvulla. Älykkäänä ja miellyttävänä nähdyn miehen uskotaan murhanneen vähintään 30 nuorta naista vuosina 1974–1978.

Bundy pakeni vankeudesta kahteen otteeseen ja sai hyytävistä seksuaalimurhistaan huolimatta valtavasti ihailijapostia. Kaikki eivät halunneet uskoa näin hurmaavan herran syyllisyyteen.

Perjantaina, Bundyn teloituksen 30-vuotispäivänä, Netflix julkaisee neliosaisen dokumenttisarjan Keskusteluja murhaajan kanssa: Ted Bundyn haastattelut (Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes).

Joe Berlingerin ohjaaman sarjan kohua herättänneenä täkynä ovat ennenjulkaisemattomat nauhat, joissa Bundy kertoo itse elämästään ja ­teoistaan.

Äänitteet ovat peräisin vuodelta 1980, jolloin Bundysta kirjaa tehneet toimittajat Stephen G. Michaud ja Hugh Aynesworth haastattelivat kuolemantuomionsa täytäntöön­panoa odotellutta murhaajaa yli sadan tunnin ajan.

Yhdellä kasetilla Bundy tiivistää ajatuksensa:

”Jos murha jättää nälkäiseksi ja tyytymättömäksi, sellaisella ihmisellä on – tietysti irrationaalinen – uskomus, että nälkä tyydyttyisi seuraavalla kerralla. Ja seuraavalla kerralla. Ja seuraavalla kerralla.”

Burlingtonissa, Vermontin osavaltiossa 1946 syntyneen Bundyn isää ei saatu selville. Bundy varttui Philadelphiassa isovanhempiensa kasvattamana. Tedille uskoteltiin, että he olivat hänen vanhempiaan. Iso­isä oli väkivaltainen.

Äitiään Ted luuli siskokseen. Totuuden paljastuminen katkeroitti hänet äitiään kohtaan.

Psykologiaa opiskelleen Bundyn ensimmäiset dokumentoidut murhat tapahtuivat 1974, mutta joissain puhutteluissa hän vihjaili tappaneensa jo paljon sitä aiemmin.

Ennen teloitustaan hän tunnusti murhanneensa kaikkiaan 30 naista seitsemässä eri osavaltiossa, mutta kaikkia tunnustettujakaan uhreja ei koskaan löydetty. Uhrien todellisen määrän pelätään olevan jopa moninkertainen.

Bundyn jäljille päästiin, kun hänen uhrikseen joutunut nainen onnistui pakenemaan marraskuussa 1974. Bundy jäi kiinni seuraavana kesänä, ja hänet tuomittiin sieppauksesta vankeuteen. Myös murhasarja alkoi pikku hiljaa selvitä.

Bundy onnistui kuitenkin pakenemaan kahdesti, ensimmäisen kerran oikeudenkäynnin tauolla oikeustalon kirjaston ikkunasta hyppäämällä ja toisen kerran sahaamalla selliinsä kattoon pakoaukon.

Viimeiselle pakomatkalle osuivat Bundyn pahamaineisimmat teot. Hän murhasi erittäin julmasti Floridan yliopiston kampuksella kaksi naista ja pahoinpiteli kahta muuta.

Viimeinen uhri oli Floridan Lake Cityssä raiskattu, murhattu ja paloiteltu 12-vuotias tyttö. Bundy saatiin kiinni 15. helmikuuta 1978. Ruumis löydettiin viikkoja myöhemmin.

Bundylle julistettiin kahdessa oikeudenkäynnissä kolme kuolemantuomiota. Hänet teloitettiin sähkötuolissa 24. tammikuuta 1989.

Ohjaaja Joe Berlinger on tehnyt samaan aikaan myös fiktioelokuvaa ­aiheesta. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, jossa Zac Efron esittää Bundya, on ensi-illassa Sundancen elokuvafestivaalilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?