TV & elokuvat

Tänään televisiossa suomalainen elokuva, jonka erotiikka herätti kohua 1990-luvulla

Julkaistu:

Tänään nähdään televisiossa Akvaariorakkaus-elokuva, joka oli tapaus 1990-luvulla.
Akvaariorakkaus (1993), Teema & Fem tiistaina 22.1. klo 21.45

Moni nykyinen nelikymppinen muistaa Akvaariorakkaus-elokuvan kohua herättäneen erotiikan – tai ainakin elokuvajulisteen, jossa blondi Tiina Lymi ja pitkätukkainen Nicke Lignell nakuilivat.

Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva elokuva sytytti yleisön 1990-luvun alkupuolella.

”Akvaariorakkaus on juuri sellainen elokuva, jota yleisö toistuvasti ilmoittaa kaipaavansa. Se on nykyaikainen ja kevyt ja antaa Suomesta miellyttävän vauraan kuvan”, todetaan Helsingin Sanomien arviossa 1993. Siitä oli vielä useampia vuosia samoja teemoja käsitelleeseen Levottomat-elokuvaan (2000).

Akvaariorakkauden Saara ja Joni edustavat sukupolvea, joka etsii identiteettiään lemmenkokemusten kautta. Saara on ihastunut, mutta sängyssä ei tunnu miltään. Joni tuskastuu. Akvaario-metafora on esillä: Saara etsii reittiä pois viileästä vankilasta, jossa ei ole kaivattua intohimon paloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teema ei juuri syvenny. Mielenkiinnon varastaa 1990-luvun alun ajankuva: hupaisat tietokoneet, vaatteet, hiustyylit, miljööt ja Claudian hitti Korallia.

Muusta musiikista vastaa Yari, ja ohjaaja Claes Olsson testaa sekä kokeellisia musiikkiesityksiä että kuvallisia kikkoja.

Päähahmot jäävät ulkokultaisiksi, vaikka Lymin suoritus ki­pakkana Saarana onkin vahvin. Suurin ongelma on tarinankuljetuksen liika nopeus. Ei tämä tun­nu katsojastakaan miltään.