TV & elokuvat

Intiimit puuhat olivat hankalia vuoden 1973 ”seksilautalla” – ”Toinen käsi piti pitää vapaana ohjaamiseen”

Julkaistu:

Tänään tv:ssä
Yle esittää dokumentin Acali – ihmiskoe lautalla sunnuntaina kello 22.00.
Yle esittää sunnuntaina mielenkiintoisen dokumentin yhdestä kaikkien aikojen erikoisimmasta ihmiskokeesta.

Kesällä 1973 tehdyssä kokeessa yhdentoista hengen ryhmän tuli ajelehtia pienellä Acali-nimisellä lautalla Atlantin yli.

Valtavaa kansainvälistä julkisuutta saaneen testin kehitteli meksikolainen tutkija Santiago Genovés, jonka ajatus oli paljastaa ihmisen väkivaltainen, eläimellinen ja seksuaalinen luonne kokeen kautta – kertomatta tätä tosin osallistujille.

Hän etsi koehenkilöt kansainvälisten sanomalehtien ilmoitusten välityksellä. Hakemuksia tuli satoja, ja heistä Genovés kertoo valinneensa kaikkein viehättävimmät henkilöt, joista iso osa oli naimisissa. Lisää jännitteitä luodakseen hän valitsi mukaan myös katolisen papin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Acali sai mediassa maineen ”seksilauttana”. Independent kertoo, että otsikot olivat kuitenkin liioiteltuja, vaikka seksiä silti harrastettiin.

Dokumentaristi Marcus Lindeen kävi läpi Genovésin arkistoja ja hänen päiväkirjaansa. Lisäksi hän haastatteli lautalla matkustaneita, yhä hengissä olevia henkilöitä.

– Santiago käytti tutkimuspapereissaan salanimiä, joten minulta kului melkein kaksi vuotta löytää seitsemän elossa olevaa miehistön jäsentä.

Lindeenin mukaan neljänteen matkustusviikkoon mennessä jotkut aloittivat seksin harrastamisen. Yksi miehistöstä vastaa dokumentissa esitettyyn kysymykseen nauraen ja kertoo, kuinka monen kanssa harrasti seksiä.

– Monen, monen. Kaikkien.

Lindeenin mukaan seksin harrastaminen lautalla oli monimutkaista. Sitä tapahtui yleensä kahden vahtivuorossa olevan henkilön välillä muiden nukkuessa.

– Toinen käsi piti pitää vapaana lautan ohjaamiseen. Kyllä, jotkut harrastivat seksiä, mutta se ei ollut lähelläkään tabloidilehtien kuvailemia orgioita, Lindeen sanoo.

Maihin palattuaan lautan naiset olivat järkyttyneitä median kirjoituksista.

Lautalla matkustaneet muodostivat pääasiassa melko toimivan pienyhteisön. Se harmitti Genovésia, joka yritti tahallaan aiheuttaa jännitteitä ja yhteenottoja. Hän muun muassa luki ääneen matkustajien luottamuksellisia vastauksia tutkimuskysymyksiin kuten ”kenen kanssa mieluiten harrastaisit seksiä” tai ”kenet haluaisit potkaista laidan yli”.

Lautan matkustajia Genovésin käytös raivostutti. Merkittävä käänne tapahtui antropologin järjestettyä kapinan lautan kapteenia vastaan nähdäkseen kuinka lautan miehet reagoisivat.

Dokumentti kertoo, kuinka tilanne kärjistyi murhasuunnitelman partaalle. Matkustajat suunnittelivat muun muassa työntävänsä Genovésin yhteistuumin mereen, mutta heidän onnistui ratkaista ongelma diplomaattisin keinoin.

Acali kuitenkin rantautui Meksikoon 101 päivän jälkeen ilman verenvuodatusta.

Acali – ihmiskoe lautalla, sunnuntaina 20.1. Teema & Fem klo 22.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt