Taru sormusten herrasta -elokuvista megatähdeksi ponnahtanut näyttelijä lihotti 17 kiloa – muistetaan takavuosien karskina seksisymbolina

– Taru sormusten herrasta -trilogia muutti elämäni, palkittu näyttelijä Viggo Mortensen myöntää.

–Työn teossa raskainta on se, että joutuu olemaan paljon pois perheen luota, aikoinaan myös suomalaisnaisen kanssa seurustellut Viggo Mortensen sanoo.

18.1.2019 13:48

– Olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että juuri tämä käsikirjoitus ikään kuin tipahti syliini. Kaverini Brian Hayes Currie kirjoitti aiheesta käsikirjoitusta ja ryhdyin työstämään hänen kanssaan tekstiä, ohjaaja Peter Farrelly kertoo uusimmasta ja Golden Globe -pystejä saaneesta Green Book -elokuvastaan.

Ohjaaja paljastaa myös, että tositapahtumiin perustuvan elokuvan päähenkilön Tony Lipin poika Nick Vallelonga kirjoitti käsikirjoitusta heidän kanssaan.

Tarina kertoo asenteellisesta ja kovanaamaisesta ovimiehestä Tonysta (Viggo Mortensen), josta tulee rahapulan ja eri vaiheiden jälkeen mustan tohtoris-pianistin Don Shirleyn (Oscar- ja Golden Globe -voittaja Mahershala Ali) autonkuljettaja. Tony kuljettaa pianistia konserttikiertueella ja matkalla he luottavat ”Vihreään kirjaan” (Green Book), joka kertoo tuon ajan paikat, jotka olivat vaarattomia afroamerikkalaisille.

Ohjaaja Peter Farrelly on tehnyt kriitikoiden ylistämän ja Toronton filmifestivaaleilla viime syksynä jo palkitun elokuvan Green Book. –Loppujen lopuksi me ihmiset olemme aika samanlaisia, hän kuvailee tarinan viestiä.

Matkan varrella parivaljakko kohtaa rasismia, erimielisyyksiä, mutta myös ainutlaatuista inhimillisyyttä ja lopulta keskinäistä ystävyyttä. Käsikirjoituksessa on vastakkainasettelua ja ennakkoluuloja, mutta se rikkoo myös rajoja.

– En edes tiennyt, että 1960-luvulla oli vain mustille tarkoitettu Green Book. Sivuillahan kerrottiin, missä osavaltioissa oli turvallista mustien liikkua. Vuosikymmeniä on kulunut emmekä ole päässeet noista ajoista kulttuurissamme kovinkaan pitkälle, Farrelly pyörittelee.

Farrelly painottaa, että kaikesta huolimatta tarinassa on viesti, vaikka kaikki eivät sitä ehkä osaa sisäistää. Tarinan saaminen valkokankaalle kesti kuitenkin oman tovinsa.

– Onneksemme Steven Spielberg ymmärsi stoorin tärkeyden ja tuki meitä. Näin tuotanto pääsi käyntiin, elokuvan tuottajanakin toiminut Farrelly kiittelee.

Farrellyllä ei ollut pääosan esittäjäksi kuin yksi nimi:

– Viggo on näyttelijänä nero. Hän on hyvä kaikessa, mitä tekee, ohjaaja kehuu.

Mortensen on näytellyt lukuisissa elokuvissa, joista osa on hänen mukaansa ollut vääriä valintoja.

Farrelly kuitenkin paljastaa samaan hengenvetoon, kuka hänen päänsä sai lopullisesti käännettyä Viggon suuntaan.

– Katsoimme vaimoni kanssa Captain Fantastic -elokuvaa kotimme elokuvahuoneessa ja pohdin aidosti, että Viggo olisi hyvä Tonyn rooliin. Vaimoni mielestä Viggo oli täydellinen ja hän sai minut vakuuttuneeksi, ettei kukaan muu voi tulla edes kyseeseen, Farraley naurahtaa.

Viggo Mortensen Captain Fantastic -elokuvassa.

Kun Viggo Mortensen istuu haastateltavana, hän kertoo ajoittain huumoriakin sisältävän käsikirjoituksen koskettaneen ensi lauseesta lähtien.

– Toivoin, että teksti kestää kahden tunnin ajan. Mielestäni kirjoittajat ovat osanneet hienosti pitää tarinan tasapainossa; siinä on huumoria, se provosoi, kertoo rasismista ja luokkaeroista, hän kuvailee.

Viggo esittää hienosti italialaistaustaista tavallista duunaria, joka ajaessaan syö pizzaa kyseenalaistaen samalla sivistyneen pianistin ajatuksia elämästä ja rotujen välisestä kuilusta.

– Lihoin rooliani varten 17 kiloa. Söin mielettömiä määriä pastaa ja jälkiruokia. Ja syöminen jatkui leffanteon aikana, hän naurahtaa ja paljastaa hakeneensa rooliinsa vaikutteita Sopranos-sarjasta.

Lukuisista elokuvista tuttu ja Oscar-ehdokkaanakin ollut Mortensen sanoo pitävänsä vastakkainasettelusta kertovista tarinoista. Tonyn roolin hyväksyttyään hän alkoi valmistella tulevaa tarkastelemalla avoimesti omaa sopivuuttaan osaan ja siihen, miten hän sitä voisi kehittää.

– Työssä on aina hyvä olla peloissaan ja hermostunut sekä miettiä omia kykyjään. Me näyttelijätkin olemme vain ihmisiä, hän painottaa.

Viggo Mortensen nousi Aragornin roolista todelliseksi seksisymboliksi.

60-vuotias Mortensen on kiitollinen töiden määrästä. Hän muistuttaa, ettei suinkaan ole ollut näin onnekas työssään. Mortensen laskeskelee, että aloitti uransa vasta 23-vuotiaana.

– Pitkän urani aikana minulla on ollut lukuisia rooleja, joten siinä mielessä olen onnekas. Näin ei suinkaan ole monilla muilla näyttelijällä ollut asiat. Kaiken kaikkiaan on aivan uskomatonta, että urani on ollut näinkin antoisa.

Miettiessään menneitä vuosikymmeniä Mortensen myöntää, etteivät roolivalintansa ole aina suinkaan menneet ihan nappiin.

– Kaikki me teemme elämässämme myös huonoja valintoja, mutta on turha katsoa taaksepäin. Emme voi muuttaa menneisyyttämme, vaan on pyrittävä olemaan tänään eilistä parempi ihminen, hän on oppinut.

Mortensen lataa kuin apteekin hyllyltä hetken, josta tuli hänen uransa käännekohta:

– Taru Sormusten Herrasta -elokuvat muuttivat elämäni. Opin alastamme paljon ohjaaja Peter Jacksonin kameran edessä, hän sanoo.

Työt ovat tuoneet Mortensenille rahaa ja kuuluisuutta. Mies ei valita, mutta harmittelee sitä, että työt ovat pitäneet hänet liian usein ja liian kauan pois perheen luota.

– Sitä miettii, ettei tässä työssä oikeastaan ole koskaan tarpeeksi aikaa perheelle. Minulla oli aikoinaan tyttöystävä Suomessa, mutta aika ei riittänyt, nykyisin ainakin osan vuottaan Espanjassa asuva Mortensen miettii.

– Julkisuus ei häiritse. Tunnettavuus on pieni hinta siitä, että saan tehdä tätä työtä. Jos joku tunnistaa minut, en ota siitä ongelmaa, hän sanoo.

Villeimmät arviot povaavat Tony Lippin roolista Mortensenille Oscar-patsasta. Mies naurahtaa ajatukselle ja sanoo, ettei työtä tehdessään ajattele mahdollisia pokaaleja. Mortensen haluaa katsojien ja akatemioiden keskittyvän enemmän itse työpanokseen.

– En ollut edes varma, olenko Tonyn rooliin oikea mies. Peter puhui minut ympäri, joten ajattelin what the hell, olen ottanut riskejä ennenkin ja selvinnyt, hän päättää.

Green Book Suomen ensi-illassa 18. tammikuuta.

Mortensen on uudessa elokuvassaan italialaistaustainen duunari.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?