TV & elokuvat

”Seksilautta” herätti kohua 1973 – Outoon ihmiskokeeseen osallistuneet kertovat vihdoin, mitä oikeasti tapahtui

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Yli 40 vuotta sitten joukko ihmisiä matkasi Atlantin yli kolme kuukautta – tietämättä tuolloin, että he ovat osa erikoista ihmiskoetta. Dokumentti kokoaa osallistujat muistelemaan.
Acali – ihmiskoe lautalla, sunnuntaina 20.1. Teema & Fem klo 22.00

Kesällä 1973 viisi miestä ja kuusi naista ryhtyi 101 päivää kestävään tieteelliseen kokeeseen. Yhdentoista hengen ryhmän tuli ajelehtia pienellä Acali-nimisellä lautalla Atlantin yli.

Valtavaa kansainvälistä julkisuutta saaneen testin kehitteli meksikolainen tutkija Santiago Genovés, jonka ajatus oli paljastaa ihmisen väkivaltainen, eläimellinen ja seksuaalinen luonne kokeen kautta – kertomatta tätä tosin osallistujille.

Hän etsi koehenkilöt kansainvälisten sanomalehtien ilmoitusten välityksellä. Hakemuksia tuli satoja, ja heistä Genovés kertoo valinneensa kaikkein viehättävimmät henkilöt. Ehkä osin siitä syystä Acali sai maineen ”seksilauttana”.


Nyt, yli 40 vuotta erikoisen matkan jälkeen, kokeeseen osallistuneet henkilöt tapaavat studiossa, jonne Acali-lautta on rekonstruoitu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokeen saaman huonon julkisuuden takia moni osallistuja ei ole aikaisemmin puhunut kokemuksistaan. Nyt he paljastavat vaietun totuuden yhdestä kaikkien aikojen oudoimmasta kokeesta dokumentissa Acali – ihmiskoe lautalla.

Genovés oli valinnut osallistujat tarkoituksenaan luoda heidän välilleen mahdollisimman paljon kitkaa. Koehenkilöt valikoituivat uskonnon, sukupuolen ja kansallisuuden perusteella.


Kaikkien koehenkilöiden piti olla naimisissa ja mieluiten myös perheellisiä, jotta heillä olisi jotain konkreettista menetettävänä.

Koko matka oli todella suuri riski. Kokemusta merenkulusta oli vain lautan ruotsalaiskapteenilla, Maria Björnstamilla, joka oli kolme kuukautta aikaisemmin valmistunut kapteeniksi.

– Ajatus Atlantin ylittämisestä oli kiehtova, mutten voinut ymmärtää, miksi yrittäisimme ylitystä peltirasiassa, jota ei voinut ohjata mitenkään. Se oli neliskanttinen, kuin sardiinirasia, moottoria ei ollut. Mutta koska Santiago ei löytänyt ketään muuta naiskapteenia, suostuin mukaan, Maria kertoo uutuusdokumentissa.

Santiago Genovés nosti naiset lautan tärkeimpien tehtävien johtoon, kuten kapteeniksi. Miehet hoitivat tiskit ja kaikki muut vähäpätöiset työt. Genovés ajatteli myös tämän asetelman aiheuttavan ristiriitoja.

Dokumentissa käy ilmi, että lopulta ainoa, jolle nousi kolmen kuukauden matkan aikana aggressioita, on itse Genovés.


Hän teki jatkuvasti erilaisia kyselyitä matkustajien tunnetiloista ja kirjoitti muistiinpanoja omasta ihmiskokeestaan. Hän alkoi hakemalla hakea osallistujista aggressiivisia puolia. Hänellä oli rasittava päähänpinttymä siitä, että lopulta ihminen pimahtaa, kun hän on tarpeeksi kauan eristetyssä tilassa vieraiden henkilöiden kanssa. Genovés oli varma, että ääriolosuhteissa ihmisestä kuoriutuu väkivaltainen olento.

Kävikin täysin toisin, sillä osallistujat ystävystyivät keskenään. Tosin matkustajilla nousi loppuvaiheessa aggressiota itse Genovésia kohtaan, sillä tämä riskeerasi kaikkien hengen kesken hurrikaanikautta.

Genovésin päiväkirjamerkinnät ja osallistujien kuvaamat filmimateriaalit näytetään osana ruotsalaisdokumenttia, ja ne vievät katsojat 1970-luvun alkuun. Matka alkaa muistuttaa häkellyttävästi Atlantin yli-, Big Brother- ja Selviytyjät-sarjojen sekoitusta. Ainoa erotus nykyohjelmiin on se, että idean kehittelijä sekoaa kesken prosessin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt