Tiesitkö? Hollywoodin kulta-ajan seksisymboli keksi wifi-tekniikan pohjan – elämä päättyi traagisesti - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Hollywoodin kulta-ajan seksisymboli keksi wifi-tekniikan pohjan – elämä päättyi traagisesti

Hedy Lamarrin luovuus ulottui monille aloille.

Julkaistu: 19.1.2019 12:31

Hedy Lamarr oli Hollywood-tähti 1930–40-luvuilla, mutta hän oli myös ahkera keksijä. Hän jäi historiaan myös naisena, joka ensimmäisenä näytteli orgasmin valkokankaalla.

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina, lauantaina 19.1. Teema & Fem klo 21.35

Helmet hohtelevat hänen valkealla kaulallaan, korpinmustat hiukset kehystävät kauniita kasvoja, sensuelli suu puhkeaa kohta hymyyn ja syvä katse saa mielen värähtämään. Tällaisena tähtenä hänet muistetaan Hollywoodin kulta-ajalta – mutta Hedy Lamarr oli paljon muutakin.

Hän keksi taajuushyppelyyn perustuvan idean, joka toimii pohjana esimerkiksi nykyajan langattomalle lähiverkkotekniikalle kuten wifi.

Hedwig Eva Maria Kiesler syntyi 1914 Wienissä kulturelliin juutalaisperheeseen pankinjohtajaisän ja pianistiäidin lapseksi. Hän oli utelias ja kekseliäs tyttö, joka jumaloi isäänsä. Jo 16-vuotiaana Hedwig onnistui saamaan pieniä elokuvarooleja Sascha-Filmiltä.

Pankin räjäytti Hurmio-elokuva (Ekstase, 1933), jossa vain 19-vuotias Hedwig esiintyi alasti ja näytteli orgasmin ensimmäisenä naisena valkokankaalla. Kohu oli valtava. Paavi kielsi elokuvan, ja oma isä raivostui.

Tämä sai kuitenkin Hedwigin sisuuntumaan, ja hän päätti näyttää, mihin pystyisi. Hän niitti mainetta teatterissa. Ensimmäinen avioliitto rikkaan asetehtailijan kanssa oli onneton, ja kun selvisi, että Adolf Hitler yritti valloittaa koko Euroopan, Hedwig karkasi Pariisin kautta Lontooseen.

Sieltä hän päätyi Yhdysvaltoihin ja MGM-studiolle näyttelijäksi, jossa hänet nimettiin Hedy Lamarriksi.

Hedy Lamarr elokuvassa Hurmio.

Tuore dokumentti Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina esitetään tänään lauantaina Teema & Fem -kanavalla, ja sen perään nähdään tuo turmiollinen Hurmio-elokuva.

Alexandra Deanin kirjoittama ja ohjaama tärkeä dokumenttielokuva tuo esiin todellisen Hedy Lamarrin retkeilyä ja keksintöjen tekemistä rakastavana naisena, josta lopulta tuli ulkonäkönsä vanki. MGM:n mainosten mukaan hän oli ”maailman kaunein nainen”.

Lamarrin menestys amerikkalaisissa elokuvissa ei hämmästytä. Hän tuotti muutaman filmin itsekin. Tunnetuimmat pääroolit Yhdysvalloissa hän teki filmeissä Casbahin vanki (1938) ja Simson ja Delila (1949).

Ällistyttävää on, että jo ennen kansalaisuuden saamista itsensä amerikkalaiseksi tuntenut Hedy halusi antaa panoksensa toisen maailmansodan loppumiseksi.

Hän hioi taajuushyppelyideaansa säveltäjä George Antheilin avulla. Idea mahdollisti langattoman kommunikoinnin sukellusveneen ja torpedon välillä niin, ettei radiotaajuutta voitu häiritä. Laivasto ei ottanut keksintöä tosissaan. Patentti haudattiin mutta löydettiin uudelleen vuonna 1957 ja kehitettiin käyttöön.

Lamarr ei saanut korvauksia. Köyhtynyt, huumeista ja mielenterveysongelmista kärsinyt tähti kuoli erakoituneena 2000.

Hedy Lamarr oli naimisissa kuusi kertaa ja hänellä on kolme lasta. Lapsia haastatellaan dokumentissa.

Forbes Magazinen artikkelissa 1990 kerrottiin Hedy Lamarrin taajuushyppelykeksinnöstä. Tämän seurauksena hän sai vihdoin tunnustusta ja tiedepalkinnon.

Forbesin toimittaja löysi haastattelunauhoituksen uudelleen 2016, ja sen perusteella tehtiin dokumenttielokuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?