Versacen murhaaja osasi olla hurmaava – Netflix-sarjan tähti kertoo, millaista oli näytellä sarjamurhaajaa: ”En suhtaudu kevyesti” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Versacen murhaaja osasi olla hurmaava – Netflix-sarjan tähti kertoo, millaista oli näytellä sarjamurhaajaa: ”En suhtaudu kevyesti”

Darren Criss näyttelee Andrew Cunanania, joka syyllistyi ainakin neljän miehen murhaan.

Julkaistu: 19.1.2019 8:21

Näyttelijä Darren Criss palkittiin Emmyllä ja Golden Globella roolistaan tosielämän sarjamurhaajana.

15. heinäkuuta 1997 Andrew Cunanan ampui kuoliaaksi kuuluisan muotisuunnittelijan Gianni Versacen tämän huvilan ulko-ovella Miamissa.

Jo ennen murhaa 27-vuotias Cunanan oli FBI:n etsityimpien henkilöiden listalla: miestä epäiltiin useammasta muustakin murhasta.

Kuvassa oikea Andrew Cunanan.

Tositapahtumiin perustuva, Amerikkalaisia rikostapauksia -sarjaa (American Crime Story, 2016–) jatkava 9-osainen draama The Assassination of Gianni Versace kuvaa näiden tapahtumien kulkua.

Rikostapauksen kautta sarja käsittelee myös yhteiskunnallista aihetta: sitä, miten Yhdysvalloissa suhtauduttiin homoihin 1990-luvulla.

Jon Jon Briones näyttelee filippiiniläis-amerikkalaista isää, Modesto Cunanania.

Viime kesäkuussa Monte Carlon tv-festivaaleilla Darren Criss kertoi, millaista oli näytellä Andrew Cunanania, joka oli älykäs ja sivistynyt mutta syvästi häiriintynyt mies.

– Jos näyttelisin pelkkää psykopaattia, se ei olisi kiinnostavaa. On löydettävä ne monet eri ihmiset, joita olemme yhtä aikaa. Meissä kaikissa elää yhtä aikaa eri persoonia: olemme yhtä aikaa ihania ja jännittäviä sekä myös rumia ja kammottavia, Criss pohtii IS Tv-lehdelle.

Darren Criss voitti roolistaan Golden Globen.

Ylistystä roolistaan saanut Criss on palkittu syksyn ja tammikuun aikana minisarja-kategoriassa sekä parhaan miesnäyttelijän Emmyllä että Golden Globella.

Gianni Versacea näyttelee Édgar Ramirez, Donatella Versacea näyttelee Penélope Cruz ja Versacen elämänkumppania Antonio D’Amicoa poptähti Ricky Martin.

Ryan Murphyn luoma tv-sarja perustuu toimittaja Maureen Orthin kirjaan Vulgar Favors (1999). Myös Crissille tämä kirja oli päälähde rooliin valmistautuessa.

Lisäksi hän sai paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka olivat tunteneet Andrew Cunananin.

– Heiltä sain jonkinlaisen käsityksen tavoista, joilla Andrew käyttäytyi eri tilanteissa. Hän oli kuin näyttelijä, jolla oli jatkuvasti monia eri rooleja.

Andrew Cunanan (Darren Criss) vaani Versacea tämän huvilan ulkopuolella.

Oikeaa henkilöä näytellessä yleisö alkaa helposti vertailla, kuinka hyvin näyttelijä osaa jäljitellä sitä, miltä henkilö näyttää tai kuulostaa oikeasti.

Cunanan esimerkiksi lihoi loppuvuosina merkittävästi, mutta koska sarjaa kuvattiin koko ajan eri aikatasoissa, näyttelijällä ei ollut mahdollista lihottaa roolia varten.

– En näytä samalta kuin Cunanan. Minulle oli tärkeämpää vangita hänen olemuksensa, hänen mielentilansa ja pelkonsa.

David Madson (Cody Fern) oli Cunananin ystävä, kunnes joutui tämän uhriksi.

Versacen perhe lähetti ennen sarjan ensi-iltaa tiedotteen, jossa se sanoutui irti sarjasta ja ilmoitti, että sitä tulisi käsitellä puhtaasti fiktiona.

Criss uskoo, että draama voi lisätä ihmisten kykyä empatiaan.

– Juuri siksi näytteleminen on niin hienoa: sen kautta pystyn näyttämään tarinoita ja ihmiskohtaloita, joita ei voi tavallisesti nähdä.

– Samalla haluan korostaa, että en millään tavalla hyväksy Cunananin tekoja, enkä suhtaudu kevyesti asioihin, jotka ovat täysin kamalia ja anteeksiantamattomia, Criss sanoo painokkaasti.

Versacen Miami Beachin huvilan ulkopuoli täyttyi kukista ja tervehdyksistä murhan jälkeen 1997.

Näyttelijä kertoo tiedostavansa, että Cunananin teot vaikuttavat edelleen ihmisiin, varsinkin uhrien läheisiin.

Hänen mukaansa tapa osoittaa kunnioitusta oikeaa tragediaa kohtaan oli näyttää Cunananin kompleksisuus – myös hänen hurmaava ja rakastettava puolensa.

– Ainoa oikea tapa näytellä psykopaattia – jos hänet haluaa luokitella tällä yhdellä suppealla sanalla – on näyttää kaikki muutkin hänen puolensa. Sarjassa vältetään muutenkin mustavalkoisuutta. Halusimme tutkia, miksi näin tapahtui, mutta helppoja vastauksia ei ole olemassa.

Amerikkalaisia rikostapauksia: The Assassination of Gianni Versace, Netflix

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?