TV & elokuvat

Iron Sky -ohjaajan vaimo seurasi vierestä miehensä terveyden romahdusta – Suomen kalleimman elokuvan tie teattereihin oli käsittämätön taistelu

rac

Julkaistu:

Toimittaja Annika Vuorensola teki kirjan Iron Sky The Coming Race -elokuvan vaiheista. Elokuvan tie teattereihin oli äärimmäisen kivikkoinen.
Scifikomedia Iron Sky The Coming Race on Suomen historian ylivoimaisesti kallein elokuva: budjetti on liki 20 miljoonaa euroa. Iron Sky The Coming Race on kaikkien aikojen kallein suomalaiselokuva. Sen saaminen elokuvateattereihin oli todellinen taistelu, josta on julkaistu myös kirja.

Iron Skyn ohjaajan Timo Vuorensolan vaimon Annika Vuorensolan Iron Sky The Coming Race - sensuroimaton syntytarina -kirjassa käydään läpi kuinka elokuvan tekeminen oli viedä tekijöiltään terveyden.

Annika Vuorensolan kertoo Ilta-Sanomille viimeisten vuosien olleen melkoista vuoristorataa. Elokuvan ensi-iltaa siirrettiin kolme kertaa, tuotanto pysähtyi.

– Todella kauan jouduttiin etsimään sopivia yhteistyökumppaneita, jotka saatiin vasta aivan loppumetreiltä, Annika Vuorensola kertaa.


Suurin yksittäinen huolenaihe oli raha. Jo elokuvan esituotannon loppuvaiheessa tekijöille paljastui, että rahaa oli liian vähän. Keväällä 2017 kassasta puuttui enimmillään 2,5 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viivästysten vuoksi elokuvan levittäjä Universal Pictures purki sopimuksen ja vetäytyi hankkeesta. Elokuvan tuotanto pysähtyi yli vuodeksi. Samaan aikaan pelkkien rahoitus- ja juristikulujen määrä kasvoi satoihin tuhansiin euroihin.

Lue lisää: Suomen kalleimman elokuvan tekemisestä tuli täysi katastrofi – kassasta puuttui 2,5 miljoonaa, tekijöiden terveys romahti: ”Tässä menee henki”

Timo Vuorensola on kertonut IS:n haastattelussa elokuvan tekemisen olleen äärimmäisen raskasta henkisesti. Paineet ovat vieneet häneltä yöunet ja saaneet verenpaineen nousemaan.

Annika Vuorensola sanoo rankan tilanteen näkyneen myös kotona. Hän kuvailee elokuva-alan vaativan paljon ymmärrystä myös alalla työskentelevien henkilöiden puolisoilta.

– Se vaatii paljon ymmärtämistä. Taloudelliset paineet ovat todella suuria. Se ei ole työ, vaan elämäntapa. Tukea ja ymmärtämistä se vaatii, hän sanoo.

Elokuvasta on tultava hitti, että se pääsee omilleen

Massiivinen budjetti asettaa elokuvalle myös valtavat odotukset. Iron Sky The Coming Racen on muodostuttava kansainväliseksi menestykseksi, jotta se pääsisi edes omilleen.

Puhutaan useista miljoonista katsojista.


– Totta kai tällaiset kysymykset mietityttävät. Että vieläkö juttu kiinnostaa? Tai onko tämä hetki juuri oikea tällaiselle elokuvalle? Ainakin itselläni on fiilis, että ihmiset kaipaavat Iron Skyn kaltaisia eskapismia tarjoavia elokuvia. Siksi uskon, että elokuvalle on tilausta, ohjaaja Timo Vuorensola on kertonut IS:lle.

– Lisäksi olemme saaneet pidettyä ydinfaniporukkamme aika hyvin mukana. Muun markkinoinnin ohella tämä joukko on meidän isoin äänitorvemme, kun lähdemme myymään elokuvaa isolle yleisölle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt