TV & elokuvat

Kommentti: Teiniseksi, alastomuus ja Gillian Anderson ovat Netflixin uutuussarjan vetonaulat – kuin kypsä versio American Pie -komedioista

Julkaistu:

Sex Education
The X-Files -tähti Gillian Anderson näyttelee Sex Education -sarjassa vapaamielistä yksinhuoltajaäitiä, joka on myös suorapuheinen seksiterapeutti.
Arkailusta Netflixin uutuussarjaa ei voi syyttää: seksiterapeutin nolostelevasta pojasta kertova Sex Education menee suoraan asiaan – eli seksiin.

Heti ensimmäiset kuvat johtavat makuuhuoneeseen, jossa alastomat teinit harrastavat seksiä. Ihan kaikki ei mene putkeen, vaan hetki päättyy kiusallisesti.

Toinen kohtaus tuo mieleen American Pie -sarjan (1999–2012) elokuvat: siinä Asa Butterfieldin näyttelemä Otis jää kiinni itsetyydytykseen valmistautumisesta, kun hänen äitinsä miesystävä eksyy paikalle.

Kolmas kohtaus esittelee itse Jean-äidin sekä tämän huomattavasti nuoremman poikaystävän. Vaihteeksi vaaleahiuksinen Gillian Anderson näyttelee Jeania suoruudella ja sähäkkyydellä, joka hahmolle sopiikin: hän on yksinhuoltaja ja seksiterapeutti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna 50 vuotta täyttäneen Andersonin ikää ei mainita, mutta Sex Educationin repliikit tekevät selväksi, että ikäeroa Jeanin ja tämän miesystävän välillä on ainakin sukupolven verran.
Jo tässä vaiheessa on selvää: Laurie Nunnin luoma brittiläinen draamasarja on nokkela, hauska ja aiheensa kanssa ihailtavan suora.


Teinien seksiongelmia lempeästi käsittelevän sarjan viesti onkin monista noloista tilanteista huolimatta harvinaisen selvä: seksistä puhumista tai sen harrastamista ei tarvitse kenenkään häpeillä.

Tietenkin myös Otis tietää tämän mutta menee silti usein hämilleen. Teini-iässä kun ei ole mitään vaivaannuttavampaa kuin tekopeniksiä toimistonsa seinällä avoimesti näytteillä pitävä äiti, joka tietää seksistä kaiken – eikä epäröi tyrkyttää neuvojaan.

Tilannetta ei auta, että lukioluokan häirikkökin ristii Otiksen äidin ”seksikkääksi noidaksi”.


Anderson ei ole sarjan päätähti, mutta Sex Education käyttää tietoisesti hyväksi hänen The X-Files – Salaiset kansiot -sarjavuosiensa (2013–) aikana karttunutta imagoa, johon kuuluvat olennaisesti älykkyys, suorasanaisuus ja aistikas olemus.

Brittiläisen mutta Australiassa kasvaneen Laurie Nunnin luoma Sex Education on eräänlainen nykypainos 2000-luvulla suositusta, teineille suunnattujen seksikomedioiden lajityypistä. Sen kirkkain suunnannäyttäjä oli American Pie -elokuvien sarja.
Myös Sex Educationissa seksi on teinien mielessä melkein koko ajan, joko sen puutteena tai siitä aiheutuvina ongelmina.

Nunnin sarjan ote on kuitenkin American Pie -elokuvia kypsempi – ja sydämellisempi.


Paljaat rinnat hytkyvät toki heti ensimmäisessä kohtauksessa ja myöhemmin yksi päähenkilöistä tuskailee viagran jäykistämää penistään – joka sekin nähdään vielä ensimmäisen jakson aikana.

Roisit hetket eivät silti ole mukana pelkän rivouden vuoksi. Nunnin käsissä ne johtavat teräviin huomioihin muun muassa suorituspaineista ja ongelmien käsittelyn tärkeydestä.

Luokkakaverinsa Maeven (Emma Mackey) kanssa Otis alkaakin pian kaupata seksineuvontaa lukiolaisille.

Ensimmäiset neljä jaksoa ohjannut Ben Taylor tunnetaan suositusta brittisarjasta Catastrophe (2015–). Se on saanut kehuja arkojen aiheiden käsittelemisestä uskottavasti. Samasta on kyse Sex Educationissa.

Sex Education, perjantaista 11.1. alkaen Netflix

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt