Parhaat katseluvinkit jouluksi! Nämä ovat netti-tv-palveluiden 20 kiinnostavinta ohjelmaa juuri nyt - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Parhaat katseluvinkit jouluksi! Nämä ovat netti-tv-palveluiden 20 kiinnostavinta ohjelmaa juuri nyt

Julkaistu: 25.12.2018 8:10

Ilta-Sanomien toimitus valitsi eri netti-tv-palveluiden, kuten Yle Areenan, Netflixin, HBO Nordicin ja muiden, kiinnostavimmat ohjelmat. Valitse näistä joulupyhien katselumaratoni!

Joulun pyhät voi pyhittää rentoutumiselle ruudun äärellä. Eri netti-tv-palvelut tarjoavat runsaasti erilaisia sarjoja: on jännitystä, rikoksia, komediaa ja dokumentteja. Mutta mitä valita?

Ilta-Sanomien toimitus suosittelee kaksikymmentä uudehkoa tv-tapausta, jotka kannattaa katsoa. Valitsimme kiinnostavia ohjelmia niin ilmaisen Yle Areenan kuin kaupallisten palveluiden (Netflixin, HBO Nordicin, C Moren ja Elisa Viihteen) joukosta.

Yle Areena:

Skamin faneille

Levottomat sydämet

Areenan tanskalaissarja Levottomat sydämet kertoo 26-vuotiaasta Tobiaksesta, jolla on selvät sävelet elämänsä kanssa, ja 27-vuotiaasta Rosesta, joka harhailee ja etsii paikkaansa. Kadulla kohdannut pari rakastuu yllättäen, mutta kaikki ei mene niin helposti kuin voisi kuvitella.

Jos pidit norjalaisesta huippumenestyksestä Skamista, pidät todennäköisesti myös Levottomista sydämistä. Tosin hahmot eivät ole niin rakastettavia kuin Skamissa, vaan aika ajoin jopa ärsyttäviä. Silti Levottomat sydämet on mukava ja samaistuttava välipala arkeen. PL

Toivottu maalaiskomedia

Sivula (Vesa Wallgren, vas.), Relander (Turkka Mastomäki, kesk.) ja Piiku (Sanna Saarijärvi) Pirunpellossa.

Pirunpelto

Kaikki neljä kautta suosittua Pirunpelto-sarjaa (2009–2013) ovat nyt katsottavissa Areenassa.

Espoolaispoliisi Tommi Jussila saa yllättäen kuulla perineensä suunnattomat soravarat Tyrisevän kunnasta. Moni muukin on kiinnostunut soravaroista ja Jussila joutuu keskelle kamppailua paikkakunnan soraherruudesta.

Netflix:

Palkittu draamasarja Versacen murhaajasta

Darren Criss voitti parhaan näyttelijän Emmyn roolistaan Andrew Cunanina.

American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace

Kolme Emmy-palkintoa voittanut ja useita Golde Globe -ehdokkuuksia kerännyt draamasarja herätti USA:ssa huomiota heti ensijulkaisunsa aikaan tammikuussa 2018: osaa katsojista hämmensi se, että sarjan nimessä mainittu muotisuunnittelija Gianni Versace (Edgar Ramírez) ammutaan jo avausjakson aluksi. Varsinaisesti yhdeksänosainen sarja keskittyy Versacen surmaajan Andrew Cunananin (Darren Criss) vaiheisiin.

Sarjaa on verrattu tuottaja Ryan Murphyn edelliseen tosipohjaiseen hittiin, lakidraamaan American Crime Story: The People v. O.J. Simpson.

Pakollista katsottavaa musadiggareille

Quincy Jones on musiikkimaailman legenda.

Quincy

Tuottajavelho Quincy Jonesin tytär Rashida Jones ohjasi Alan Hicksin kanssa isänsä elämästä dokumentin, joka on pakollista katsottavaa popmusiikin ja sen historian ystäville.

Dokumentin alku hieman junnaa taatamaisen Jonesin, nyt 85, kotielämää seuraillen, mutta pian päästään raottamaan Jonesin rankkaa lapsuutta, värikästä rakkauselämää sekä ennen kaikkea seuraamaan tämän vertaansa vailla olevaa musiikkiuraa. Jones on työskennellyt lukuisten vuosikymmentensä huippuartistien kanssa Frank Sinatrasta Michael Jacksoniin, ja arkistokuvaa näistä ajoista on löydetty hienosti. SM

Islantilaista jännitystä

Loukussa

Islantilainen Loukussa puhaltaa nordic noiriin eli eli pohjoismaisiin poliisijännäreihin puhtia onnistuneesti. Jumalan selän takana olevan pikkukaupungin vuonosta löytyy miehen torso.

Nouseva myrsky eristää paikkakunnan ja estää Reykjavikin rikostutkijoita pääsemästä paikalle. Tutkinta jää paikallispoliisille.

Hahmot ovat kaikessa arkisuudessaan suoraan tästä elämästä. Rikoksen, kaupungin asukkaiden salaisuuksien ja ihmissuhdekuvioiden ohella pääosaan nousee Islannin luonto, jota näytetään paljon. HK

Huippupolitiikan kulisseissa

Millainen oli Barack Obaman kausi kulissien takana?

Viimeinen vuosi

Viimeisen puolentoista vuoden aikana on tuskin päivääkään mennyt ilman kohu-uutista Valkoisesta talosta. Tämä tekee Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vallan kulisseihin kurkistavasta dokumentista Viimeinen vuosi (2017) yhä ajankohtaisen.

Dokumentti keskittyy Obaman heikkoutena pidettyyn ulkopolitiikkaan. Neuvonantaja Ben Rhodes, ulkoministeri John Kerry ja YK-lähettiläs Samantha Power työskentelevät kelloa vastaan muun muassa nuijiakseen läpi Iranin ydinasesopimuksen ja vahvistaakseen Yhdysvaltain painoarvoa ilmastoasioissa.

Katsoja tietää, että aika tiimalasissa valuu loppuun Donald Trumpin kauden lähestyessä, mutta tiimin usko Hillary Clintonin voittoon on sokea. Suuri sokki iskee vaalipäivänä. SM

Tyttökirjaklassikon terävä uusi tulkinta

Anna-kirjojen filmatisoinnit tuovat rosoa rakastettuun tarinaan orpotytöstä.

Anna, a lopussa

Kanadalainen draamasarja pohjautuu L.M. Montgomeryn Anna-kirjoihin. Netflixissä katsottavissa kaksi kautta.

Sarjan Vihervaarassa seikkaileva tyttö on kirjan runollista Annaa anarkistisempi. Sarjassa käydään myös orvon Annan kipeitä muistoja läpi, viitataan pahoinpitelyyn ja koetaan ensimmäiset kuukautiset. Muutenkin juoni on tummasävyisempi ja osin myös jännittävämpi kuin kirjoissa.

Pääosassa on Amybeth McNulty, joka tulkitsee vangitsevasti 1800-luvun lopun pikkukylään tupsahtanutta, erilaista tyttöä. MM

Mansonin kultin psykologiset pelit

David Duchovny näyttelee rikosetsivää, joka tutkii Charles Mansonin kulttia.

Aquarius

Kukkaiskansan vaihtoehtoisen elämän kaipuulla, vapaalla rakkaudella ja huumekokeiluilla oli myös äärimmäisen pimeä puoli. Vuonna 1967 Kaliforniassa Charles Manson keräsi ympärilleen teini-ikäisistä tytöistä ja pojista kultin, "Perheen". Karismaattinen psykopaatti aivopesi nuoret rikoksiin, lopulta joukkomurhaan.

Aquarius-sarjassa jälleen huippuroolin tekevä David Duchovny näyttelee rikosetsivää Hollywoodissa, joka lähtee karanneen teinitytön perässä Mansonin (vakuuttava Gethin Anthony) jäljille. Aikakauden myllerrys ja ilmiöt on kirjoitettu taitavasti mukaan rikostarinaan. Rotujen väliset ennakkoluulot, homofobia ja naisten alistaminen tulevat selviksi myös poliisien keskuudessa.

Musiikkina kuullaan aikakauden hittejä, joten soundtrack on enemmän kuin kohdillaan. KJ

Naisten showpainin vinkeä maailma

Glow-sarja sijoittuu showpainin maailmaan.

Glow

Ensikuulemalta ei kuvittelisi, että sarja naisten showpainisarjasta 1980-luvulta löytäisi kaksista yleisöä. Silti draamakomedia, joka sai inspiraationsa 1986–1992 pyörineestä Glorious Ladies of Wrestling -liigasta, sai Netflixillä valtavan suosion ja keräsi paljon kiitosta.

Koomikko Marc Maron ei ole Suomessa kovin tuttu, joten tämä on hyvä hetki tutustua äärikyynisen Maronin työhön. Hän loistaa ilkeänä luuseripomona, ja samoin tekee muun muassa Mad Men -sarjasta tuttu Alison Brie läpimurtoaan etsivänä Ruthina.

Sarjan luojat joutuvat tasapainoilemaan vaikeassa välimaastossa pirteän, koomisen otteen ja toisaalta vakavienkin tosiasioiden esittäjinä. Vaikka kehys on humoristinen showpaini, ei sarja jätä käsittelemättä sitä, miten vaikeaa naisten on nousta millään alalla huipulle muuten kuin eksploitaation ja stereotypisoinnin kautta. Glow onnistuu siinä mainiosti. JO

Vetävä ja vauhdikas jännitysdraama

Michael C. Hall näyttelee isää, joka etsii kuumeisesti kadonnutta tytärtään.

Safe

Brittiläisessä kaupungissa on aidattu alue, jonka sisäpuolella paremman väen pitäisi olla turvassa. Mitä tapahtuu, jos paha asustaakin sisällä muurien suojassa?

Safe (2018) kuhisee naapurisalaisuuksia. Lintukodon pimeän puolen tonginta alkaa, kun käsistä lähteneissä teinien kotibileissä uima-altaasta löytyy ruumis, ja teinityttö katoaa.

Dexter- ja Mullan alla -sarjoista tuttu Michael C. Hall näyttelee kadonneen teinitytön isää, joka alkaa vimmaisesti etsiä tytärtään. Tyylilajina on vauhdikas jännitysdraama. Siihen sekoittuu myös mustaa huumoria, kun ihmiset tekevät epätoivoisia tekoja paljastaakseen salaisuuksia ja toisaalta peittääkseen niitä.

Rikoskirjailija Harlan Cobenin luoman sarjan kahdeksanosainen kausi on pakko katsoa ahmaisemalla – kutkuttavia käänteitä riittää! KJ

HBO Nordic:

Vakoiludraama osuu ajanhermoon

Berlin Station

Harva tv-draama onnistuu elämään hetkessä yhtä terävästi kuin kolmannen kauden hiljattain aloittanut Berlin Station. Olen Steinhauerin luoma vakoiludraama tuntuu siltä kuin se olisi käsikirjoitettu ja kuvattu vain viikkoja ennen jaksojen näyttämistä – tapahtumat tuntuvat niin tuoreilta.

Eritoten sarjan kakkoskausi on kylmäävä ajankuva: Yhdysvallat on valinnut presidentikseen oikeistopopulistin. CIA joutuu totuttelemaan sulkeutuneen ulkopolitiikan uuteen todellisuuteen.

Erinomainen näyttelijäkaarti kruunaa kokonaisuuden. Agentteja esittävien Richard Armitagen ja Rhys Ifansin kemia toimii. Pomoa näyttelevä Michelle Forbes ottaa väkevästi tilansa kakkoskaudella. Heikkoja lenkkejä ei ole. JO

Jim Carreyn komea comeback

Jim Carrey osoittaa jälleen taitonsa.

Kidding

Jim Carrey tekee komean comebackin HBO:n Kidding-sarjassa, joka osoittaa näyttelijän olevan muutakin kuin kohelluskomedioista tuttu naamanvääntelijä. Carrey esittää sarjassa Jeff Piccirilloa, alias Mr. Picklesiä, koko kansan rakastamaa satusetää. Mr. Pickles on viihdyttänyt lapsia ja lapsenmielisiä tv:ssä yli 30 vuoden ajan, mutta oikeassa elämässä satusedän yksityiselämää varjostaa hirvittävä tragedia.

Komediaa ja synkkiä aiheita omaperäisellä tavalla yhdistelevä Kidding on taatusti yksi vuoden oudoimmista ja samalla myös hienoimmista sarjoista.

Carrey pääsee esittämään kykynsä monipuolisena näyttelijänä, joka tulkitsee koskettavasti Mr. Picklesin tasapainottelua hahmon luoman pirteän satumaailman ja surumielisen tosielämän välillä. NE

Piinaavaa jännitystä pikkukaupungissa

Amy Adams näyttelee alkoholiongelmaista toimittajaa, joka joutuu palaamaan kotikaupunkiinsa tutkimaan juttua.

Sharp Objects

Toimittaja Camille Preaker lähetetään juttukeikalle lapsuudenkaupunkiinsa. Siellä on kadonnut nuori tyttö. Toinen tyttö on jo aiemmin löytynyt murhattuna.

Sharp Objects nappasi koukkuunsa heti. Se perustuu Gillian Flynnin Teräviä esineitä -romaaniin.

Pysähtynyt pikkukaupunki, ihmissuhteita sanelevat luokkaerot ja päähenkilön vinksahtanut suhde hänen äitiinsä luovat maailman, joka on erikoinen mutta uskottava. Amy Adams ja Patricia Clarkson tekevät huippujälkeä päärooleissa. NV

J.K. Rowlingin dekkariosaamista

C.B. Strike

J.K. Rowlingin dekkarit heräsivät henkiin vuosi sitten, ja kirjoihin pohjaavat pariosaiset tarinat löysivät tiensä myös HBO:lle.

Sarjan selkeä vetonaula on päähenkilöiden, Musketeers-sarjasta tutun Tom Burken sekä hänen tutkapariaan esittävän Holliday Graingerin, keskinäinen kemia.

Burken suoritus on vahva, jos ei häiriinny siitä, että hän hukkaa paikallisaksenttinsa satunnaisesti. Tarinoita ei kiirehditä, vaan niiden annetaan kehittyä rauhassa. Se antaa katsojallekin mahdollisuuden nauttia tarkasti rakennetusta kokonaisuudesta pala kerrallaan. JO

Pose teki historiaa

Pose-sarja sijoittuu New Yorkin alakulttuureihin.

Pose

1980-luvulle sijoittuva uutuussarja Pose vie katsojat New Yorkin undergroundpiireihin ja drag-kulttuurin alkulähteille. Rakkaus tanssiin ja musiikkiin tuo yhteen yhteiskunnan hyljeksimät ihmiset, jotka taistelevat selviytymisestä suurkaupungin sykkeessä.

Sarjassa seurataan muun muassa homoutensa takia vanhempiensa hylkäämää tanssijaa Damonia (Ryan Jamaal Swain) sekä perheenisä Stania (Evan Peters), jotka imeytyvät mukaan diivojen maailmaan.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä koostuvat yhteisöt kokoontuvat klubeilla, joissa kilpaillaan maineesta ja mammonasta. Parhaan asenteen, poseerauksen ja asun yhdistelmä voittaa.

Pose teki historiaa kokoamalla suurimman joukon koskaan transsukupuolisia näyttelijöitä ja LGBTQ-esiintyjiä käsikirjoitettuun sarjaan.

Sarja on ihanan kasarimusiikin ja muodin ilotulitusta, painavaa sanomaa unohtamatta. NE

Särmikkäitä naisvakoojia

 

Killing Eve

Ei tällaista voisi mies enää nykypäivänä kirjoittaa. Heti Killing Eve -sarjan avausjaksossa Sandra Oh’n esittämä poliisi Eve jäljittää naispuolista ammattitappajaa keskustelemalla toisen naispoliisin kanssa tappajan rintojen koosta.

Seksististäkö? Ei lainkaan, kun asialla on terävä brittikirjoittaja Phoebe Waller-Bridge. Kohtaukset ovat paitsi hauskoja, ne myös kertovat paljon sarjan pääosissa nähtävien naisten särmikkäistä luonteista.

Killing Eve pursuaa mustaa huumoria ja meheviä henkilökuvia samaan tapaan kuin Waller-Bridgen läpimurtosarja Fleabag. Luke Jenningsin kirjoihin perustuva juoni toisiaan jahtaavista naisista muistuttaa, että vakoojatarinoita voi kertoa myös muista kuin perinteisistä miehisistä lähtökohdista. TT

C More:

Alexander Skarsgård viettelee vakoojana

Sandra Oh on Killing Even pääosassa.

The Little Drummer Girl

Ainakin kaksi asiaa puhuu heti tämän vakoilujännärisarjan puolesta: ensinnäkin pohjalla on John le Carrén romaani, ja toiseksi yhdessä pääroolissa on ihana Alexander Skarsgård (Big Little Lies, True Blood).

Parikymppinen englantilainen näyttelijätär (Florence Pugh) tapaa Kreikan-lomalla salaperäisen miehen (Skarsgård), joka viettelee nuoren naisen mukaan kansainväliseen vakoilukuvioon.

Luvassa on psykologista peliä ja jännitystä sekä hienoa hienovireistä näyttelemistä. KJ

Sinkkuelämää-luojan hillitön uutuuskomedia

Alexander Skarsgård on pääosassa vakoojajännärissä.

Younger

Varoituksen sana: jos alat seuraamaan tätä nokkelaa komediasarjaa, voi hyvin olla, että muulle vapaa-ajalle ei jää käyttöä vähään aikaan!

Sinkkuelämää-sarjan luojan Darren Starin uutuus kertoo nelikymppisestä Lizasta, joka esittää 26-vuotiasta kelvatakseen New Yorkin työmarkkinoille.

Luvassa on nopeatahtista huulenheittoa ja hervottomia huomioita sukupolvieroista parikymppisten ja nelikymppisten välillä. Niin hillitöntä ja sivaltavaa komediaa, että usein saa nauraa ääneen. KJ

Elisa Viihde:

Kaksi komeaa suuren rahan rikosjännäriä

Younger-sarja yhdistelee parikymppisten ja nelikymppisten maailmaa.

Ivalo

Komeaa! Tämä on ensimmäinen ajatus Ivalo-sarjan aloitusmaisemasta, jossa ilmakamerat sivelevät Lapin avaraa kaikkeutta.

Suomalais-saksalaisen sarjan on ohjannut Hannu Salonen. Pääosissa ovat suomalaispoliisi Nina Kautsaloa esittävä Iina Kuustonen ja saksalaisen virustutkijan Thomas Lorenzin roolissa Maximilian Bruckner.

Juoni vetää mainiosti. Avausjaksossa Venäjä-kytkökset paljastuvat, mutta kuvio ei ole yksiselitteisen stereotyyppinen.

Sarjan budjetti oli peräti 6,5 miljoonaa euroa, ja kuvaukset paiskittiin Lapin Kaunispäällä paukkuvassa pakkasessa. Kyseessä on Elisa Viihteen tähän mennessä mittavin alkuperäissarjatuotanto, joka on herättänyt mielenkiintoa maailmalla. SV

Ivalo-sarjassa on komeaa Lapin maisemaa. Pääosassa on Iina Kuustonen.

Bullets

Krista Kosonen näyttelee rikostutkijaa, joka eksyy liian syvälle peiterooliinsa. Soluttautuessaan vaarallisen rikollisen (Sibel Kekilli) lähipiiriin naisten välille syntyy poikkeuksellinen suhde.

Henkilövetoisen jännitysdraamasarjan takana ovat Kylmäverisesti sinun -sarjan luonut Minna Virtanen sekä Sorjosen tekijä Antti Pesonen. Puitteet ovat komeat, sillä suomalais-saksalais-belgialaisen yhteistuotannon ansiosta sarjan budjetti on viisi miljoonaa euroa.

Pääohjaajana on Antti J. Jokinen, jonka aiempia töitä ovat näyttävät romaanisovitukset Puhdistus (2012) ja Kätilö (2015). MO

Krista Kosonen on pääosassa jännityssarjassa Bullets.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?