Mikko Kuustosen jouluun liittyy isän koskettava muisto sotavuosilta: ”Dramaattinen jouluihme”

Julkaistu:

Uusi Tv-lehti
Uudessa Tv-lehdessä Mikko Kuustonen ja Janna Hurmerinta muistelevat joulunviettoaan. Heidän esittämänsä tuoreet laulut kuullaan Radio Suomen joulukonsertissa televisiossa joulupäivänä.
Radio Suomi keräsi kuuntelijoiltaan henkilökohtaisia ja koskettavia joulutarinoita viime jouluna, ja nyt näistä muistoista tehdyt uudet laulut kuullaan Radio Suomen joulukonsertissa eli Anna laulu lahjaksi -konsertissa tiistaina 25.12. TV1:ssä klo 19.00.

Mikko Kuustonen ja Janna ovat konsertin artisteja. Mukana ovat myös muun muassa Arja Koriseva, Redrama ja Pepe Willberg. Kappaleet on julkaistu levynä sekä musiikkipalveluissa.

– Luin ihmisten lähettämiä tarinoita ja joukossa oli useampikin koskettava muisto. Oli rakkaustarinoita, mutta myös hämmentävän repiviä kertomuksia, sairastumisia ja eroja, Mikko Kuustonen kertoo.

Omat lapsuudenjoulunsa Mikko vietti kotikonnuilla vanhempiensa ja viiden sisarensa kanssa. Jotkut kuulijoiden tarinoista liittyivät sota-ajan jouluihin, ja niistä Mikonkin perheessä on muistoja.

 

Isäni oli viisi vuotta sodassa ja vietti myös jouluja rintamalla.

– Isäni oli viisi vuotta sodassa ja vietti myös jouluja rintamalla. Hän ei tuosta ajasta juuri puhunut, mutta kertoi tarinan, jossa hän oli lähtenyt hakemaan hevosella joulupostia. Tuolla matkalla vihollisen kranaatti osui aivan viereen jääden suutariksi. Dramaattinen jouluihme siis, Mikko miettii.

Mikko kirjoitti kaksi biisiä, joista toinen laulu Joulu on muualla nousi siitä, kuinka ristiriitaisia tunnelmia jouluun liittyy.

– Olen ollut joulujen suhteen rintamakarkuri ja paennut tätä karnevaalia lukuisia kertoja maailman ääriin, Mikko myöntää.

Tänäkin jouluna Mikko on reissussa jossakin lämpimässä puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. Mikko on kyllästynyt joulun kaupallisuuteen. Hän kuitenkin tiedostaa, että omien lastenlasten kohdalla lahjojen määrä saattaa karata vielä käsistä.

Mikko muistelee lämmöllä jouluja, jolloin hänen omat lapsensa olivat ihan pieniä.

– Muistan, kun luimme Iinan ja Minkan kanssa jouluevankeliumia. Minka viittasi kesken kaiken ja totesi, että ”olen kuullut tämän jo, ei tarvi enää lukea”, Mikko nauraa.


Janna puolestaan teki konserttiin joulukappaleen nimeltä Kylmältä suojassa.

– Se on positiivinen laulu kaipuusta, jossa henkilö muistelee lämmöllä omaa ensirakkauttaan. Kappale ei ole omakohtainen, mutta joulunahan me usein muistelemme niitä ihmisiä lämmöllä, jotka eivät ole enää läsnä elämässämme, Janna kertoo.

Hän suhtautuu jouluun täysin toisella tavalla kuin Mikko ja odottaa jo juhlapyhiä, jotka koko perhe viettää Jannan veljen ja tämän perheen luona.

– Rakastan joulunaikaa, koska silloin saa olla rauhassa läheisten kanssa. Tunnelma löytyy myös vanhempieni luota, jotka asuvat edelleen lapsuudenkodissani Vantaalla. Siellä tuntuu aina siltä kuin maalle menisi, kun pääsen kotiin saunomaan, Janna naurahtaa.

Hän rakastaa laittaa jouluruokia yhdessä äitinsä kanssa.

– Teen torttuja, ja joulupöytään tulee paljon kasviksia ja kalaa. Laatikot ostamme usein valmiina, koska ne ovat ihan yhtä hyviä kuin itse tehdyt, ja se vähentää kiirettä. Ei kaiken tarvitse olla niin viimeisen päälle, sillä stressitön joulu on parasta.

Jannalla on myös viisi kummityttöä, joiden lahjojen kanssa hän tuskailee.

– Sain itse lapsena ihan järjettömän määrän joululahjoja, ja tuntuu, että itsekin hemmottelen kaikkia lähipiirini lapsia. Mutta etenkin aikuisille annan mieluummin aineettomia lahjoja, sillä heillä on jo kaikkea. Isänpäivänä annoin vanhemmilleni lahjaksi koko kodin siivouksen.


Mikko Kuustonen on Jannan vanhempien Maarit ja Sami Hurmerinnan hyvä ystävä. Mikko on tukenut Jannaa myös tämän muusikon uralla.

– Mikko oli hyvä varaisä etenkin teinivuosinani, kun minun oli vaikea ottaa omilta vanhemmiltani neuvoja vastaan. Mikko auttoi minua biisien teossa.

Lue koko haastattelu uudesta Tv-lehden joulutuplasta! Se sisältää kahden viikon ohjelmatiedot ja juhlapyhien parhaat tv-tärpit. Lehti on myynnissä 19.12.2018–1.1.2019 yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digilehden voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt