TV & elokuvat

Hollywoodin ensimmäinen alastonkohtaus sensuroitiin liian riettaana – aikansa seksisymboli Jayne Mansfield piehtaroi kylvyssä ja paljasti kaiken

Julkaistu:

alastonkohtaus
Jayne Mansfield oli yksi aikansa suurimmista nimistä Hollywoodista. Hänen uransa ja elämänsä päättyi kuitenkin varhain, kun hän kuoli onnettomuudessa vain 34-vuotiaana.
Alastomuus on nykyään vahvasti läsnä elokuvissa – joskus estoitta, joskus taiteellisesti ja joskus huomaamattomasti. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut.

Hollywoodissa kuhistiin vuonna 1963, kun aikansa suuri seksisymboli Jayne Mansfield riisuutui Promises..... Promises! -elokuvan kolmeen kohtaukseen. Alastomuus valkokankaalla oli tuolloin suorastaan pöyristyttävä ajatus ja Mansfield olikin ensimmäinen eturivin amerikkalaisnäyttelijä, joka nähtiin elokuvassa alasti.

Cinema Blend -elokuvasivuston mukaan Mansfieldin tähdittämät kohtaukset olivat nykymuotoisen Hollywoodin ensimmäisiä alastonkohtauksia. Niissä Mansfield oli kylvyssä, kuivasi itseään pyyhkeellä ja loikoili sängyllä, ja paljasti kaiken.


Kohtaukset saivat aikaan valtavan kohun ja elokuva hyllytettiin paikoitellen. Myöhemmin se julkaistiin uudelleen siistittynä versiona, josta aikaansa liian uskaliaat kohtaukset oli poistettu vähin äänin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cinema Blendin mukaan Hollywoodissa suunniteltiin alastonkohtausta jo pari vuotta aiemmin, kun Marilyn Monroe näytteli Something’s gotta give -elokuvassa kohtauksen, jossa hän kävi naku-uinnilla. Elokuva ei kuitenkaan nähnyt koskaan päivänvaloa, sillä Monroe sai potkut sen tuotannosta.

Nakukohtaukset Hollywoodin omalla esiintymisellään tuonut Mansfield oli aikansa suurimpia seksisymboleita. Hän näytteli uransa aikana Hollywoodissa ja Broadwaylla, ja levytti myös musiikkia.


Mansfield tunnettiin paitsi valloittavana blondina, myös äärimmäisen älykkäänä. Hollywood Reporter kuvaa Mansfieldia pitkässä artikkelissaan suoranaiseksi neroksi. Hän puhui sujuvasti viittä kieltä ja hänen älykkyysosamääränsä oli sivuston mukaan 163.

Mansfield nousikin aikanaan valtavaksi julkkikseksi sekä viihdetaiteilijan lahjojensa, älykkyytensä että näyttävän ulkonäkönsä vuoksi. Hollywood Reporterin mukaan hän oli miehille sitä, mitä Elvis oli naisille – vastustamaton ja kiehtova megatähti.

Mansfieldin sanottiin olevan jopa Marilyn Monroeta suositumpi ja seksikkäämpi. Häntä jopa mainostettiin ”Marilyn Monroen uhkana” Warner Brothersin toimesta.


Samana vuonna, kun Mansfieldin tähdittämä alastonkohtaus kuohutti Yhdysvaltojen elokuvateattereissa, vieraili megatähti Suomessa. Finavian mukaan hän esiintyi Miss Scandinavia -kilpailussa Svenska Teaternissa, Helsingissä. Tähden vierailu vaati mittavat turvajärjestelyt ja hän liikkui Helsingissä poliisisaattueessa. Esiintymisestä myös maksettiin amerikkalaistähdelle valtava palkkio, joka kuohutti suomalaisia.


Mansfield ehti näytellä uransa aikana liki 30 Hollywood-tuotannossa. Hollywood Reporterin mukaan suuren yleisön mielenkiinto Mansfieldin roolisuorituksia kohtaan kuitenkin hiipui, kun hän paljasti kaiken Promises! Promises! -elokuvassa. Hänen odotettiin antavan yhä enemmän, alhaisemmalla hinnalla. Katsojien mielenkiinto keskittyi yhä enemmän siihen, miltä hän näytti eikä siihen, mitä hän teki.

Mansfield tunnettiin myös vauhdikkaasta yksityiselämästään. Hän ehti naimisiin peräti kolme kertaa, vaikka kuoli traagisessa onnettomuudessa hyvin nuorena. Ensimmäisen kerran hän oli naimisissa Paul Mansfieldin kanssa vuosina 1950–1958.

Toinen aviopuoliso oli Mr. Universe Mickey Hargitay, jonka kanssa Mansfield ehti olla naimisissa kuusi vuotta aina vuoteen 1964 asti. Samana vuonna näyttelijätähti asteli avioon kolmannen kerran elokuvatuottaja Matt Cimberin kanssa. Liitto ei kuitenkaan kestänyt kuin kaksi vuotta. Mansfield sai avioliittojensa aikana yhteensä viisi lasta.

Yksi Mansfieldin lapsista on suurelle yleisölle Kova laki: Erikoisyksikkö -sarjasta tutuksi tullut, nykyään 54-vuotias Mariska Hargitay.


Mansfieldin elämä päättyi yllättäen vain neljä vuotta hänen uraansa muokanneen alastonkohtauksen jälkeen. Hän matkusti tuolloin autossa yhdessä asianajajansa ja lastensa kanssa, kun se törmäsi tielle tulleen traktorin perävaunuun.

Louisianassa 29. kesäkuuta 1967 sattuneessa onnettomuudessa kuolivat 34-vuotias Jayne Mansfield, hänen asianajajansa Sam Brody ja heidän kuljettajansa Ronnie Harrison. Takapenkillä olleet lapset selvisivät kaikki.


Autonkuljettaja Harrisonin leski Elaine Stevens muisteli Mansfieldia Hollywood Reporterille viime vuonna.

– Nykypäivän standardeilla hänen esityksensä olivat todella kesyjä. Mutta siihen aikaan hän oli kuin alkuperäinen Lady Gaga. Hänellä oli brändi, joka oli nimeltään Jayne Mansfield ja kuten suurin osa sen ajan naisista, hän teki mitä täytyi, jotta perhe sai ruokaa, Stevens totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt