TV & elokuvat

Posiolainen Ailo-poro valloittaa pian maailmaa – Lapin eläinten kanssa työskentelystä aiheutui elokuvantekijöille poikkeuksellisia haasteita

Julkaistu:

Ranskalais-suomalainen Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuva saa ensi-iltansa joulun alla.
– Mikset sinä isä ole koskaan kuvannut joulupukin poroa? ranskalaisohjaaja Guillaume Maidatchevskyn 4- ja 6-vuotiaat lapset ihmettelivät eräänä päivänä.

Sanat painuivat luontoelokuvaohjaajan mieleen. Hän tajusi lastensa tietävän huomattavasti enemmän vaikkapa leijonista, apinoista tai norsuista kuin pohjoisen poroista. Syntyi idea Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuvaan, joka saa Suomen ensi-iltansa joulun alla.

Maidatchevsky ei halunnut tehdä luontodokumenttia, vaan luontoseikkailun. Sen pääosassa olisi poronvasa, jonka elämää seurattaisiin vuoden verran Lapissa. Ranskalaiset tuottajat lähtivät etsimään yhteistyökumppaneita ja päätyivät Matila Röhr Productionsiin, jolla on ennestään kokemusta arktisilla alueilla kuvaamisesta. Kuvauspaikaksi valikoitui Suomen Lappi.

– Olimme alusta lähtien innoissamme ideasta, mutta täysin tietämättömiä Lapista. Mutta pian oli selvää, että Suomi olisi oikea maa tämän elokuvan tekoon, tuottaja Laurent Baudens Borsalino Productionsista selittää Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ranskalais-suomalaista Ailo – pienen poron suuri seikkailu –elokuvaa on kuvattu muun muassa Utsjoella, Riisitunturilla ja Posiolla sekä Norjan vuonoilla.


Osatuottaja Marko Röhr sanoo produktion olleen haastava. Ensinnäkin elokuva tehtiin vuodessa, ja yleensä sen kaltaisia luontodokumentteja on kuvattu jopa neljä vuotta. Omat haasteensa toivat eläimet.

– Aikataulun lisäksi meillä oli todella haastava käsikirjoitus ja piti miettiä, miten tämän ja tämän voisi toteuttaa. Me ei lähdetä tekemään digitaalisia eläimiä, kuten amerikkalaisissa elokuvissa. Meillä ei ollut myöskään niin kutsuttuja elokuvauseläimiä eli eläimiä, joita olisi kasvatettu elokuvaa varten, Röhr huomauttaa.

Tärkeänä apuna työryhmälle oli eläintenkouluttaja Tuire Kaimio. Hän vastasi Röhrin mukaan muun muassa siitä, miten eläimet käyttäytyvät, miten noudatetaan lakia ja miten eläimet pysyvät turvassa.


– Mun työtä oli sen miettiminen, missä mitäkin voidaan kuvata, että saisimme eläinten luontaisen käyttäytymisen esille. Pääsisimme ikään kuin niiden vieraiksi. Tarina kehittyi sen myötä, Kaimio selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka elokuvassa on hurjiakin kohtauksia, hän vakuuttaa eläinten olleen turvassa.

– Emme ole todellakaan juoksuttaneet susia porojen perässä Lapissa.

Eläimet eivät noudattaneet juurikaan käsikirjoitusta, joten ohjaaja-käsikirjoittaja kirjoitti paljon uusiksi lennossa.

Elokuvan päätähti Ailo on kesy poro Posiolta. Elokuvassa näkyvä Ailon tokka on puolivillitokka. Kuvauksesta vastasivat ranskalainen Daniel Meyer sekä Marko Röhrin luottomies Teemu Liakka, joka ei ole koskaan kuvannut poroja näin läheltä.


– Aikaisemmin olen kuvannut poroja vaan maisemallisesti, en näin läheltä. Ne ovat ihan mielettömän fiksuja ja kaikilla on eri luonne. Ne ovat hirveän herkkiä tuntemaan ihmisten kaikkia fiiliksiä. Kun oppi olemaan tietyllä tavalla, sai nopeasti niiden luottamuksen. Mutta jos hössötti liikaa tai ajatteli jotakin tai stressasi, ne meni vähän kauemmaksi. Mielettömiä fiilisten lukijoita, hän ylistää.

Yksi metkoista kuvattavista tuotti ongelmia Liakalle.

– Se kärppä oli aivan kauhea kuvata. Ei pysynyt frameakaan kuvassa. Yritäpä siinä skarpata valkoiseen eläimeen valkoista vasten. Se menee ihan tuhat lasissa. Ihan järjetöntä se vauhti, tällä hetkellä Tuntureiden tarina -dokumenttielokuvaa kuvaava Liakka nauraa.

Säiden kanssa kuvausryhmällä kävi käsittämättömän hyvä onni. Se näkyy upeissa kuvissa. Maailmanlaajuiseen levitykseen lähtevä elokuva näyttää ylistykseltä Suomen monimuotoiselle Lapille ja sen eläimille.

Ailo – pienen poron suuri seikkailu saa ensi-iltansa 21. joulukuuta. Alkuvuodesta 2019 elokuva tulee teattereihin Ranskassa, Saksassa ja lähes kaikissa Euroopan maissa, sekä myöhemmin Kiinassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa.

Ota kantaa

Pidätkö luontoelokuvista?

Kyllä 97% En 3%
Ääniä yhteensä 2667

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt