Helsingin Itäkeskukseen avattiin perjantaina täysin poikkeava elokuvateatteri – merkittävä ero muihin Suomen leffasaleihin verrattuna

Suomen suurimmalla valkokankaalla elokuviin uppoudutaan ääreisnäön avulla. Tulevaan ohjelmistoon kuuluu Hollywood-hittejä sekä intialainen jättiseikkailu. Suomalaista Imax-elokuvaa on silti turha odottaa.

Helsingin Itäkeskuksessa avautui perjantaina yleisölle yhdeksän uutta elokuvasalia. Keskuksen lippulaivana on Suomen ensimmäinen Imax-teatteri.

30.11.2018 15:51

Siinä se nyt on: elokuvasali, joka hymyilee aina.

Olemme Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan uuden elokuvateatterikeskuksen tärkeimmässä paikassa. Salin kruununa on lattiasta kattoon ja seinästä seinään ulottuva, noin 14 metriä kertaa 24 metriä oleva Imax-kangas, joka neliömetreissä mitattuna on Suomen suurin.

– Kutsumme valkokankaan muotoa hymyksi, Imax-yhtiön Euroopan ja Afrikan teatterikehityksen johtaja Giovanni Dolci lohkaisee.

Imax-kangas ei nimittäin ole suorakaiteen muotoinen, vaan kaartuu alaosastaan keskeltä – kuin katsoisi hymyilevää ihmistä.

Kangas kaartuu salia kohti myös reunoiltaan, enemmän kuin Finnkinon muissa uusissa elokuvasaleissa.

– Kankaan 80 asteen katselukulma tarkoittaa sitä, että Imax-elokuvaa katsoessa käytetään hyväksi myös ääreisnäköä, Dolci määrittelee.

Suomen ensimmäisen Imax-salin valkokangas on pinta-alaltaan Suomen suurin.

352 penkkiä on aseteltu jyrkästi kohoavaan katsomoon niin, että etäisyys kankaaseen on myös yläriveillä lyhyempi kuin perinteisissä elokuvasaleissa.

Kun yhtälöön lisää Imax-konseptiin kuuluvat laserprojektorit ja 12-kanavaisen äänijärjestelmän, tuloksena on elokuvakokemus, jonka Dolci lupaa imaisevan sisäänsä.

Tänään perjantaina yleisölle avattavassa teatterissa Imax-kokemusta pääsee testaamaan velhoseikkailulla Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, joka on pyörinyt Suomen muilla kankailla jo kaksi viikkoa.

Itäkeskuksen kahteen kerrokseen rakennetun elokuvakeskuksen portaat hehkuvat sinertävää valoa.

Tuleviin Imax-ensi-iltoihin kuuluvat muun muassa tieteisseikkailu Mortal Engines (pe 7.12.), animaatioseikkailu Spider-Man: kohti Hämähäkkiversumia (pe 14.12.), supersankariseikkailu Aquaman (pe 21.12.), perhe-elokuva Maija Poppasen paluu (ti 25.12.) sekä Transformers-sarjaa jatkava rytistely Bumblebee (pe 4.1.).

Erikoisuuksiin kuuluu Intian Bollywoodissa tuotettu, 1700-luvulle sijoittuva seikkailuspektaakkeli Thugs of Hindostan, joka tarjoaa liki kolmen tunnin verran toimintaa. A Beautiful Planet 3D taas on 45 minuutin pituinen luontodokumentti.

Imax-formaattiin tehtyjä elokuvia on kuitenkin rajallinen määrä. Esimerkiksi Hollywoodin Imax-elokuvista vain osa on oikeasti kuvattu Imax-kameroilla. Loput on muunnettu formaattiin jälkikäteen.

– Aquaman sisältää 90 minuutin verran Imax-kuvaa. Avengers: Infinity War 3D on kuvattu Imax-kameroilla sataprosenttisesti, Dolci kertoo.

Elokuvakokemusta pääsee testaamaan avajaisviikonloppuna muun muassa velhoseikkailulla Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset.

Imax-formaatti edellyttää elokuvalle mittavaa jälkituotantoa, jossa kuva ja ääni masteroidaan yhtiön määrittelemien normien mukaan.

Dolci myöntää jälkituotannon olevan kallista. Bisnes menee niin, että Imax-yhtiö maksaa itse elokuvien muuntokulut mutta saa osan niiden lipputuloista, myös Helsingissä.

Yhtiö myös itse päättää, mistä elokuvista se tekee Imax-version ja minkä elokuvatuotantojen käyttöön se vuokraa Imax-kameroitaan.

Lopullisesta Imax-visiosta vastaa kuitenkin aina sen ohjaaja.

Elokuvateatterin saleihin kuljetaan herkkumyymälän läpi.

Suomalaista Imax-elokuvaa on turha odottaa: markkinat eivät ole sille tarpeeksi isot.

– Yhtä teatteria varten ei ole järkeä tehdä omaa Imax-elokuvaa, Dolci sanoo suoraan.

Toisin sanoen: samaa elokuvaa on pystyttävä näyttämään monien muidenkin maiden Imax-kankailla.

Eurooppalaisista tekijöistä siihen on pystynyt muun muassa ranskalainen Luc Besson, jonka toimintaelokuvasta Lucy (2014) tehtiin myös Imax-versio.

Liian nuori katsoja voidaan poistaa salista

Finnkinon uudessa elokuvateatterikeskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa on yhdeksän salia: Imax-teatterin lisäksi kahteen kerrokseen on rakennettu kaksi motorisoiduin nahkapenkein varustettua Luxe-salia sekä kuusi perinteistä elokuvasalia, jotka Finnkino itse on brändännyt classic-saleiksi.

Kulku kaikkiin saleihin tapahtuu samojen automaattiporttien kautta: portti aukeaa lippua koneelle vilauttamalla. Teatterin henkilökunta päivystää kahdessa aulakerroksessa, mutta salin ovella ei enää ole omaa lipuntarkastajaa.

Jos elokuvalipun ostaa netistä, periaatteessa saliin saattaa päästä luikahtamaan myös katsoja, joka on elokuvan ikärajaa nuorempi.

Finnkino ei itse pidä tätä ongelmana.

– Elokuvateatterilla on velvollisuus valvoa ikärajoja, joten saleissa kiertää henkilökuntaa ennen näytöstä, kertoo Finnkinon kehitysjohtaja Janne Uusi-Kölli.

– Jos salissa on henkilö, joka vaikuttaa nuoremmalta kuin ikäraja, häntä voidaan pyytää todistamaan ikänsä tai poistaa salista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?