TV & elokuvat

Aiemmin perhejoulua viettänyt Pirkko Mannola viettää aaton kahdestaan Göranin kanssa: ”Päätös oli hankala”

Julkaistu:

joulukalenteri
80 vuotta täyttävä Pirkko Mannola esittää uudessa joulukalenterisarjassa härskiä mummoa, jonka tyttärelle iskee jouluhulluus. Joulun hän viettää entisistä perinteistä poiketen.
Aikuisen naisen joulukalenterissa näyttelevä Pirkko Mannola rikkoo monivuotista perinnettään, eikä matkusta tyttärensä ja tämän perheen luokse Ruotsiin joulunviettoon.

– Göran (Stubb) haluaa viedä minut 80-vuotislahjaksi Lontooseen virallisena syntymäpäivänäni 27. joulukuuta, joten en ehdi Ruotsiin, Pirkko kertoo.

– Vietämme jouluaaton kahdestaan kotona Göranin kanssa, mutta kyllähän päätös oli hankala. Olen niin tottunut viettämään pyhät tyttären ja lastenlasten kanssa, mutta nyt käyn heidän luonaan juuri ennen joulua.

Tyttären perheen koti Ruotsissa muistuttaa Pirkon mielestä jouluista Muumitaloa pitsiparvekkeineen. Siellä joulutunnelma syntyy nopeasti ja Pirkko pääsee valmiiseen ruokapöytään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ruotsissa ei ole perinteistä joulukinkkua eikä edes laatikoita – heillä on lihapullia ja iso kalapöytä, joka on suurta herkkuani. Tyttärelläni oli kerran hirveitä vaikeuksia löytää Ruotsista joulukinkkua, Pirkko naurahtaa.


Lauantaina alkavassa Ylen joulusarjassa Aikuisen naisen joulukalenteri Pirkko nähdään aivan uudenlaisessa roolissa.

Jouluun saakka päivittäin joulukuussa esitettävä minisarja tuo ruutuun isoäidin, joka puhuu härskejä.

– En ole näin ronskisti puhunut koskaan ennen, Pirkko nauraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hahmoni päästelee suustaan vaikka mitä ja kyselee tyttäreltään, saako tämä edes orgasmeja. Kysyinkin käsikirjoitusta lukiessa, että ihanko totta, sanotaanko tämä sarjassa juuri näin.

Tyttären roolissa nähdään Mari Perankoski, joka puolestaan kärsii suunnattomasta jouluhulluudesta.


Pirkko sanoo, että suorasanaisen isoäidin rooli on virkistävää vaihtelua. Hän kutsuu rooliaan ”hippimummeliksi”, joka pukeutuu hyvin kirjavasti ja modernisti buutseihin ja värikkäisiin huiveihin.

– Se on hauska hahmo, jota oli todella kiva myös tehdä. Rooli on hyvin erilainen kuin mitkään aiemmat roolini.

Viime tammi-helmikuussa kuvattu sarja sijoittuu Turkuun, mutta sitä kuvattiin Tampereella.

– Jännitin kuvauksia aika paljon, koska siitä oli ikuisuus, kun olin ollut kameran edessä. Kyllä minua jouduttiin välillä pitämään kädestä, teattereissa viime vuosina näytellyt Pirkko sanoo.

Kuvausten aikaan oli myös todella jäätävä sää, ja Pirkko ja Mari joutuivat tekemään ulkokohtauksia lumihangessa.

– Silloin oli pirullinen pakkanen, hiihdin umpihangessa ja oli kamalan kylmä. Mutta nykyään on onneksi keksitty erilaisia lämpögeelipusseja, joiden avulla kädet pysyivät lämpiminä, Pirkko muistelee.


Mari kertoo, ettei uskaltanut valittaa kylmyyttä, kun hän katseli lähes 80-vuotiaan Pirkon sisukasta menoa.

– Kuvauksissa oli kerran ihan järjetön lumimyrsky keskellä järveä, ja silloin palelin. Mutta ajattelin, että eihän minua voi paleltaa, jos yli 70-vuotias rouva on yli kymmenen tuntia ulkona jäällä ja nauraa vaan, Mari pohtii.

Sellaista Pirkon kanssa työskentely oli: helppoa, mutkatonta ja iloista.

– Tulin Pirkon kanssa heti toimeen, ja kävimme läpi kaikki sairaudet, avioerot ja entiset ja nykyiset miehet, Mari naurahtaa.

Marin ensimmäiset kuvauspäivät tosin sujuivat sairaana.

– Vietimme ennen kuvauksia joulun Thaimaassa, ja sain paluumatkalla kamalan influenssan. Se näkyy myös ensimmäisissä jaksoissa, koska minulla on ihan joulunpunainen nenä, Mari kertoo.

Kuvaukset oli kuitenkin hoidettava ajallaan, sillä Ylen suuri tuotantoryhmä oli varattu juuri tietyille kuvauspäiville.

– Ei siinä auttanut kuin näytellä kuumeessa.


Joulun aika merkitsee naisille ennen kaikkea perheen yhteistä aikaa, mutta jouluhulluksi kumpikaan ei tunnustaudu, vaikka siitä sarjassa puhutaankin.

– En ole ihan yhtä jouluhullu kuin hahmoni. Joskus olen jouluna matkoilla ja joskus näemme paljon sukulaisia. Sen olen todennut, että lahjat kannattaa ostaa ajoissa, Mari sanoo.

Mari muistelee olleensa jouluhullumpi, kun hänen poikansa oli pieni. Hän pyrki ottamaan lastaan mukaan koristelutalkoisiin, jotta kaikille tulisi kiva juhlamieli. Asiat eivät kuitenkaan menneet suunnitellusti.

– Rakensimme kerran piparkakkutaloa kuin Iisakinkirkkoa. Sitten se sokerimassa alkoi palaa uunissa ja huusin, että kaikki pois keittiöstä! Siinä sitä joulumieltä olikin taas kaikilla, Mari naurahtaa.

Joulukoristelu on edelleen tärkeässä osassa.

– Kun poika oli pieni, minun piti rakentaa kaikenmaailman joulumaat ja tunnelmat, ja pitkään perustelin omaa innokkuuttani sillä, että rakennan kaiken tämän lastani varten. Nyt poika on 19-vuotias, joten on myönnettävä, että itsellenihän minä tätä teen.


Pirkko odottaa innolla yhteistä Lontoon-lomaa Göran Stubbin kanssa.

– Kerran sitä vain 80 vuotta täytetään, joten haluan juhlistaa syntymäpäivää juuri sinä päivänä. Käymme katsomassa muutaman show’n ja musikaalin.

Pirkko tunnustaa, että hänestä on tullut varsinainen parisuhdeihminen.

– Ystäväni sanovat, että sovin heidän kanssaan tapaamisia vain silloin, kun se sopii oman suhteeni kannalta ja kun toinen on jossain muualla, Pirkko myöntää.

– Sitä tulee tällaiseksi. Totuin nopeasti tähän parisuhteeseen, vaikka ehdin olla monta vuotta leskenä.


Elämä rauhallisemman ja hiljaisemman Göranin rinnalla on leppoisaa, vaikka Pirkko puhuukin taukoamatta.

– Onneksi hän ottaa hyvällä tavalla tämän minun jatkuvan höpöttelyni. On ihanaa, kun saa hyväksyntää vielä tässä iässä. Olisi kurjaa, jos toista ärsyttäisi joku piirteeni. Erilaisuus on valttia ja jotenkin yhdistävä tekijä.

Hänen aiempi suhteensa edesmenneeseen elokuvaohjaajaan Åke Lindmaniin oli hyvin erilainen, koska he olivat molemmat äänekkäitä ja saivat paljon huomiota.

Lesken rooli sopi Pirkolle siihen saakka, kun tytär ja 2- ja 5-vuotiaat lapsenlapset asuivat Suomessa ja elämässä riitti säpinää.

– Kohtalolla oli sormensa pelissä siinä, että tapasin Göranin heti sen jälkeen, kun tyttäreni muutti Ruotsiin. Minulla ei ole ketään muuta.

Aikuisen naisen joulukalenteri, päivittäin la 1.12. alkaen TV1 klo 21.00/21.05/21.15

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt