TV & elokuvat

Kommentti: Swingers on laimea seksikomedia, jonka pääpaino on keski-ikäisten elämäntuskassa – miksi sen katsojiksi kalastellaan teinejä?

Julkaistu:

kommentti
Seksistä puhuminen typistyy Swingersissä välihuuteluksi ja sen ikäraja on asetettu hämmentävän matalalle, pohtii elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Swingers on kotimainen seksikomedia, jossa neljä enemmän tai vähemmän nolostelevaa pariskuntaa osallistuu parinvaihtoviikonloppuun.

Elokuvassa puhutaan seksistä paljon – muun muassa termeillä säätäminen, paneminen ja nussiminen. Siinä myös puhutaan miehen sukupuolielimestä sillä viisikirjaimisella k-sanalla, joka ei kuulu suomen kielen kauneimpiin ilmaisuihin.

Ei pidä silti luulla, että kyseessä olisi seksikäs elokuva, saati rivo tai edes pikkutuhma. Swingers on nimittäin seksikomedia, jossa ei ole seksiä – eikä edes alastomuutta.

 

Swingers ei ole 12–15-vuotiaiden ronski alapäähupailu, vaan aikuisyleisölle räätälöity masennustarina.

Se selittää sen, miksi Swingersin ikärajaluokittelija on K16-merkinnän sijaan voinut vetää ikärajan alas varhaisteini-ikään eli 12-vuotiaisiin asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvan saama ikäraja ei ole tietenkään sama kuin suositusikäraja, eikä se kerro tekijöiden elokuvalle toivomasta kohdeyleisöstä. Swingersin ronskin aiheen vuoksi häveliäisyys tarinan varsinaisten seksihetkien kuvaamisessa tuntuu kuitenkin keinotekoiselta ja teennäiseltä.

Käytännössä Swingersille mahdollistetaan tällä tyylivalinnalla joka tapauksessa laajempi yleisö kuin K16-elokuvalla olisi ollut mahdollista.

Alhainen ikäraja vaikuttaa oudolta nuorten kalastelulta siksikin, että varsinaisesti elokuvan teemana on keski-ikäisten potema paha olo. Swingers ei ole mikään 12–15-vuotiaiden ronski alapäähupailu, vaan aikuisyleisölle räätälöity masennustarina.


Valjun Swingersin on tehnyt ensimmäisenä pitkänä ohjaustyönään näyttelijä Pamela Tola. Hänen lisäkseen elokuvan takana ovat tuottaja Jesse Fryckman, joka tunnetaan kahden räävittömän Luokkakokous-komedian (2015 & 2016) tekijänä, sekä näyttelijät Aku Hirviniemi ja Janne Kataja oman tuotantoyhtiönsä kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käsikirjoituksen pohjana on vuonna 2016 valmistunut tanskalaiskomedia Swinger.

Lajityypissään onnistuneiden Luokkakokous-elokuvien perustana oli niin ikään kaksi tanskalaista komediaa, mutta Swingers ei yllä lähellekään Luokkakokous-hupailujen tasoa.

Swingersin huumori on löysää ja varovaista – mistä alhainen ikäraja on yksi merkki.

Vaikka elokuvassa puhutaan lyhyesti muun muassa anaalitapeista ja peniksen koosta, ei kummastakaan puhuta oikeasti – ei siten, että niistä voitaisiin rakentaa yhtäkään kunnollista vitsiä, joka kehittyisi alusta loppuun ja huipentuisi punchlineen.


Rohkeita kohtauksia tässä seksikomediassa ei ole. Rohkeinta päätä edustaa kohtaus, jossa Marja Salon ja Matleena Kuusniemen näyttelemät naiset pussaavat toisiaan kömpelösti suihkussa.

Toisessa Mikko Nousiaisen esittämä parinvaihtokonkari paljastaa sukuelimensä illallispöydässä muille osallistujille, mutta elokuvasaliin asti kalleudet eivät näy.

 

Paljasta pintaa ei nähdä – paitsi ikkunaverholla strategiset paikkansa peittävä Janne Kataja.

Elokuvalipun tirkistelyn toivossa ostaville tiedoksi jo etukäteen sekin, että kaikki näyttelijät käyttävät elokuvassa joko kylpytakkia tai uima-asua. Paljasta pintaa ei nähdä – paitsi ikkunaverholla strategiset paikkansa peittävä Janne Kataja.

Eräässä kohtauksessa sivutaan hieman miesten välistä seksiä, mutta sekin loppuu ennen kuin kohtaus kunnolla edes alkaa.

Suurin osa elokuvan koskettelusta on epävarmojen ja toisiaan kainostelevien ihmisten hipeltelyä, joka on enemmän kiusallista kuin millään tavalla intohimoista.

Kiusallisuuden tuntu on tietenkin tarkoituskin, onhan kyse komediasta. Niin noloiksi tilanteet tai niissä kiinni olevat ihmiset eivät kuitenkaan yllä, että niille pääsisi nauramaan vapautuneesti.


Seksistä puhuminen onkin Swingersissä pelkkää välihuutelua. Suorimmat repliikit on annettu parinvaihtoviikonlopun emäntää esittävälle Miitta Sorvalille.

Varsinainen aihe elämäänsä pettyneistä ihmisistä jää käsittelemättä, sillä päähenkilöt ovat tyyppihahmoja vailla omaleimaista persoonallisuutta tai perusteltua taustaa.

Jokaiselle on kirjoitettu jokin pettymyksen aihe, johon rivien välissä vihjataan. Ongelmia ei kuitenkaan oikeasti käsitellä, saati ratkaista.

Aku Hirviniemi näyttelee tuttua osaa, itsensä kanssa jumissa olevaa perheenisää. Toisin kuin hänen Luokkakokous-komedioissa esittämänsä Nippe, omien tunteidensa kanssa tuskailevalta Arilta puuttuu pohja, jolle hahmoa pääsisi rakentamaan.


Janne Katajan ja Kiti Kokkosen sekä Matleena Kuusniemen ja Mikko Nousiaisen näyttelemät pariskunnat jäävät vieläkin vähäisemmälle huomiolle: tarinassa he ovat ongelmineen karikatyyrisiä naurun aiheita – edelliset pehmeytensä, jälkimmäiset kovuutensa vuoksi.

Tähän nähden Swingersin K12-ikäraja tuntuu vieläkin irvokkaammalta: mitä 12–15-vuotiaat nuoret voivat saada irti keski-ikäisten kyynisestä elämäntuskasta?

Swingers, ensi-ilta elokuvateattereissa perjantaina 30.11.

Päivitetty 30.11.2018 klo 11.10: Selvennyksen vuoksi kommenttiin on lisätty kaksi kappaletta:

”Elokuvan saama ikäraja ei ole tietenkään sama kuin suositusikäraja, eikä se kerro tekijöiden elokuvalle toivomasta kohdeyleisöstä. Swingersin ronskin aiheen vuoksi häveliäisyys tarinan varsinaisten seksihetkien kuvaamisessa tuntuu kuitenkin keinotekoiselta ja teennäiseltä.

Käytännössä Swingersille mahdollistetaan tällä tyylivalinnalla joka tapauksessa laajempi yleisö kuin K16-elokuvalla olisi ollut mahdollista.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt