Talvilajit palaavat Ylelle – yli 600 tuntia hiihtolajeja: ”Tämä on Yleltä miljoonaluokan satsaus” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Talvilajit palaavat Ylelle – yli 600 tuntia hiihtolajeja: ”Tämä on Yleltä miljoonaluokan satsaus”

Julkaistu: 21.11.2018 8:15

Nyt se alkaa! Kansainvälinen hiihtokausi starttaa Rukalta perjantaina 23. marraskuuta, ja Krista Pärmäkosken sekä kumppaneiden otteita voi seurata taas Ylen kanavilta.

600 tuntia hiihtolajeja eli 1 200 jakson mitan verran Salattuja elämiä. Niin paljon Yle Urheilu lähettää talviurheilulähetyksiä marraskuusta huhtikuulle.

Suomalaisten rakastamat talvilajit palaavat Ylelle ennennäkemättömällä laajuudella, kun maastohiihdon, lumilautailun, yhdistetyn, mäkihypyn, alppihiihdon ja freestylen maailmancupit siirtyvät maksulliselta C Morelta Ylen kanaville – nyt kolmen vuoden sopimuksella. Myös ampumahiihdon maailmancupit nähdään tuttuun tapaan TV2-kanavalla ja Areenassa.

Moni suomalainen penkkiurheilija odottaa Krista Pärmäkosken nousukiidon jatkuvan Pyeongchangin olympialaisten mitalisateen jälkeen myös nyt Rukalla, kun kansainvälinen hiihtokausi pyörähtää maailmancupin muodossa kunnolla käyntiin.

Pärmäkoskea yli 15 vuotta valmentanut, täksi kaudeksi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi noussut Matti Haavisto luonnehtii huippu-urheilijaa:

– Krista on 24 tuntia vuorokaudessa urheilija. Hän on ehdottoman tinkimätön luonne ja tekee harjoitukset ja kaiken muun urheilun ympärillä niin hyvin kuin pystyy.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto ja Krista Pärmäkoski harjoittelivat Vierumäellä lokakuussa.

Menestyksekäs viime kausi on vahvistanut Pärmäkosken henkisiä varastoja. Kokemus voittamisesta antaa itsevarmuutta ja uskoa. Viime viikon sopuhiihtokohu on ohi, ja Pärmäkoski voi keskittyä maailmancupin avaukseen.

Pärmäkosken kanssa kokenutta kaartia Suomen maajoukkueessa edustavat muiden muassa Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Anne Kyllönen ja Martti Jylhä.

– Pieni sukupolvenvaihdos on aloitettu, ja mukaan on nostettu nuoria, esimerkiksi Eveliina Piippo ja Joni Mäki. Joukkue on vähän kaksijakoinen: muutamat uudet nuoret ja vanhat kestomenestyjät, Haavisto pohjustaa.

Talven aikana Ylen kanavilla nähdään jopa 400 kilpailua: eri lajien maailmancupit, MM-kisat sekä hiihdon SM-kisat ja Suomen cupit.

– Se on valtava määrä, ja talviurheilun määrä kasvaa pelkästään televisiossa satoja tunteja. Kun tähän lisätään vielä Yle Areenan ja radion tarjonta, kyseessä on maailman laajin – jopa Norjaa suurempi – talviurheilutarjonta, selventää Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

– Kaikki urheilun tärkeät kisaviikonloput on pyhitetty perjantaista lähtien TV2:lla lähes pelkästään urheilulle sekä uudelle Urheilustudiolle. Tämä on Yleltä miljoonaluokan satsaus, ja tämä täytyy tehdä hyvin.

Urheilustudion Laura Lehtonen (ylh. vas.), Kristiina Kekäläinen, Laura Arffman ja Riku Salminen sekä Mika Poutala (alh. vas) ja kommentaattorit Kalle Palander ja Sami Jauhojärvi. Urheilustudio alkaa 30.11. TV2:lla.

Kansa ehti kaivata etenkin maastohiihtoa ja mäkihyppyä takaisin Ylen kanaville, ja seitsemän vuoden tauon jälkeen odotus palkitaan. Yle on saanut satsauksestaan kiitosta.

– Suomi on hiihto- ja menestyskansaa. Hiihtolajeista on tullut paljon kyselyjä – ja nyt myös kiitosta, kun ne palaavat Ylelle, Pokkinen sanoo.

– Tutkimusten mukaan eniten odotettu ja fanitettu on ampumahiihto ja Kaisa Mäkäräinen. Se näkyy myös katsojaluvuissa. Toki eniten katsojia on edelleen maastohiihdolla, jolla on parhaimmillaan miljoonayleisö. Kiinnostus on valtaisaa.

Lue lisää uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 21.–27.11. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion voit lukea täältä.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?