TV & elokuvat

Oscar-voittaja muuntautuu täsyin tunnistamattomaksi uudessa roolissa: ”En välitä, miltä näytän”

Julkaistu:

tähtihaastattelu
Patricia Arquette kertoo IS:n haastattelussa, kuinka hän taistelee naisnäyttelijöille asetettuja ulkonäkövaatimuksia vastaan.
Oscar-palkittu Patricia Arquette, 50, tähditti seitsemän vuotta suosittua Näkijä-sarjaa. Arquette piti päänsä, eikä ahtanut selvänäkijä Allison DuBoisen hahmoa odotettuun muottiin. Hän sai roolista Emmyn.

– Tässä bisneksessä muut ajattelevat, että sinulla ei ole mitään annettavaa, jos et ole tietyn näköinen ja kokoinen. En tuomitse ketään, mutta minua ikääntyminen ei haittaa. En haluaisi palata ajassa taaksepäin. Nautin, että elämänkokemusten kartuttama viisaus näkyy ulospäin, Arquette perustelee haastattelussa Beverly Hillsissä.


Maalaisjärki ja rohkeus poiketa normista ovat osin epätavallisen lapsuuden peruja.

Arquette syntyi Chicagossa, mutta kasvoi hippikommuunissa Arlingtonissa, Virginian osavaltiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ilmapiiri oli hyvin taiteellinen. Luonto ja luovuus olivat ainoita virikkeitä, sillä vanhempani olivat tuolloin hyvin köyhiä. Äiti oli koko ajan huolissaan, sillä rahaa ei ollut tarpeeksi ruokaan ja laskujen maksamiseen. Opin ymmärtämään todellista köyhyyttä.

Arquette on näyttelijä kolmannessa polvessa. Sisaruksista Rosanna ja David ovat myös tunnettuja näyttelijöitä. Taiteellisessa perheessä kasvaminen on auttanut Arquettea pitämään jalat maassa.

– Hollywood on luonut illuusion kuuluisuudesta ja glamourista. Minulle designer-vaatteiden ostaminen ja juhlissa näyttäytyminen ovat turhuutta. Niillä ei ole mitään tekemistä näyttelijän työn kanssa, jossa tavoittelen aitoutta.


Arquette venyy karuun aitouteen minisarjassa Escape at Dannemora, joka alkaa HBO Nordicilla maanantaina 19.11. Näyttelijä Ben Stillerin ohjaama sarja perustuu New Yorkin osavaltiossa 2015 tapahtuneeseen vankilapakoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksi murhasta tuomittua vankia, Richard Matt (Benicio Del Toro) ja David Sweat (Paul Dano), pakeni huipputurvallisesta Dannemorasta, kun vankilavirkailija Tilly Mitchell (Patricia Arquette) auttoi heitä.

Tarve seikkailuun ja romanssiin motivoivat Mitchellia, jota Arquette näyttelee homssuisena ja vaikeasti tunnistettavana.

– Minua kiinnostavat sotkuiset, inhimilliset ja rosoiset roolit. En välitä, miltä näytän. Kauneus voi olla visuaalisesti miellyttävää katsoa, mutta tuon mieluummin esille ihmisten tuskan empatian kautta.


Matt vastasi pakosuunnitelmasta, johon kuului Mitchellin hurmaaminen. Toisin kuin roolihahmonsa, Arquette on hyvä ihmistuntija ja osaa kyseenalaistaa heidän todelliset tarkoitusperänsä.

– Äitini oli psykologi, joten opin häneltä paljon passiivis-aggressiivisesta, narsistisesta ja poikkeavasta käyttäytymisestä. Osa ymmärryksestäni on todennäköisesti sukupuoleni ansiota. Me naiset olemme joutuneet jo luolamiesajoista lähtien päättämään nopeasti, onko vastaantulija vaarallinen vai luotettava.

Mitchellin tehtävänä oli Sweatin valvominen vankilan vaatetusosastolla, mutta pitkään avioliittoonsa turtunut perheenäiti ”jousti” työtehtävissään.

– Yritän patistaa itseäni uusiin haasteisiin, vaikka ne olisivat epämukavia. Olen tietyllä tavalla hyvin ujo, ja minulla on vanhanaikainen asenne alastomuuteen. Mutta ymmärrän ihmisten tarpeen läheisyyteen, kun he ovat jumissa tällaisessa paikassa.


Arquette on kiitollinen laadukkaasta materiaalista ja mehukkaista rooleista televisiossa.

– Televisiossa on yleensäkin enemmän mahdollisuuksia naisille, ja olen ylpeä saadessani olla osa teollisuutta, joka tukee meitä. Minusta oli mahtavaa näytellä kahdessa rikossarjassa, joiden päähenkilö on nainen. Se ei ole kovin yleistä, mutta loogista, sillä naiset ovat älykkäitä. Pidän myös ajatuksesta olla katsojien olohuoneissa ympäri maailmaa.

Escape at Dannemora, maanantaista 19.11. alkaen HBO Nordic

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt