TV & elokuvat

Arja Koriseva matkusti Etelä-Etiopiaan ja kohtasi karun todellisuuden – ei vessoja tai puhdasta vettä: karmein tragedia löytyi koulusta

Julkaistu:

nenäpäivä
Arja Koriseva tapasi Etiopiassa nuoria tyttöjä, jotka vaikenevat itseensä kohdistuneesta silpomisesta ja kuukautisista. Niiden takia tytöt lopettavat jopa koulunkäynnin.
Laulaja Arja Koriseva oli Nenäpäivä-matkalla Etelä-Etiopiassa, jossa Planin tekemä työ on saanut aikaan hienoja tuloksia taistelussa vahingollisia perinteitä vastaan: tyttöjen sukuelinten silpominen ei ole enää niin yleistä kuin ennen.

Arja kohtasi matkallaan monenlaisia tyttöjä: osa oli lapsena silvottu väkivalloin, osa oli säästynyt silpomiselta, yksi pelkäsi silvotuksi tulemista ja jopa asiasta puhumista.

– Silpomisesta ei puhuta kotona eikä edes kaveripiirissä. Se on tabu, ja kaverit kiusaavat koulussa, jos sinua ei ole silvottu, Arja kertoo.

– Vähitellen on havahduttu siihen, miten vaarallista silpominen on terveydelle. Kun tytön ulkoiset sukuelimet leikataan irti, haava tyrehdytetään usein jollain epähygieenisellä eläimen lannalla, ja tyttö saattaa vuotaa päiviä. Haavaan kasvaa arpea, joka aiheuttaa kipua. Silpominen on myös miesten keino käyttää naisiin valtaa ja säädellä naisten seksuaalisuutta.


Yksi Arjan tapaamista 15-vuotiaista tytöistä kertoi omat kauhukokemuksensa silpomisesta. Nyt hän haluaa auttaa muita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Osa tytöistä saattoi olla jopa kuusi vuotta tietämättömiä siitä, mitä heille oli tehty.

Toinen ongelma Etiopiassa on tyttöjen kuukautiset, joista ei niin ikään puhuta. Kuukautisten alkaessa tytöt luulevat olevansa vakavasti sairaita, joten he keskeyttävät sen takia jopa koulunkäynnin.

Arja tapasi matkallaan tyttöporukan, joka oli tehnyt töitä sen eteen, että heidän koulussaan tytöt pystyvät myös kuukautisten aikaan käymään koulua.

– Siinä paikallisten ihmisten yhteisöllisyydessä, välittämisessä ja yhdessä tekemisessä meillä on paljon opittavaa, Arja pohtii.

– Oli myös hieno nähdä, miten Planin apu on tuottanut tulosta ja lisännyt tietoisuutta näistä asioista. Paikalliset ovat avusta niin kiitollisia.
Haasteita aiheuttivat kieliongelmat, ja Arjalla olikin apuna pari paikallista tulkkia sekä englannin kielen tulkki. Maassa puhutaan yli 80 erilaista afrikan kieltä.

– Oli vähän haaste saada tyttöjä avautumaan. Meitä oli tilanteessa useampi, mutta samalla tilanteessa piti säilyttää tietty intiimiys.

Syyskuinen reissu jäi pysyvästi mieleen. Arja kuvailee sitä aikamatkaksi aasien ja hevoskärryjen maahan, jossa jopa polkupyörä on harvinaisuus.

– Tässä vielä pureskellaan kaikkea kokemaa. Olen todella tunteella elävä ihminen, ja ajattelin, että ahdistun kaikesta näkemästäni. Mutta pystyin myös iloitsemaan monista asioista, jotka ovat siellä paremmin kuin kuvittelin, Arja kertoo.

– Etelä-Etiopiassa on vehreää, oli ruokaa ja vettä – joskin sitä kannettiin pitkien matkojen päästä, ja lapset keräsivät kaiken liikenevän sadeveden jopa kuravesilammikoista. Toimivalla sadevesijärjestelmällä saisi paljon hygieenisemmän elämän, ja se olisi helppo toteuttaa.


Myös paikallisessa 1 500 hengen koulussa hygienia oli olematonta. Vessoissa ei ollut kuin reikä lattiassa. Koulu oli maatilan pihapiirissä.

– Voi, kuinka pienillä asioilla fasiliteetit saisi kuntoon, Arja pohtii.

Arja vei yhdessä muiden Plan-ihmisten kanssa kouluun tuliaisina jalkapalloja.

– Ne pallot olivat heidän aarteitaan. Heillä ei ole siellä mitään harrastusvälineitä. Kunpa voisin ottaa sieltä itselleni jonkun kokonaisen kummikoulun.

Paikalliset lähestyivät Arjaa aina suurin toivein ja odotuksin.

– Kun näin ne anovat katseet ja ilmeet... Meidän toivottiin auttavan kaikkia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt