The Crown -tähti uudesta roolistaan Se mikä ei tapa -elokuvassa: ”En usko, että Lisbeth Salander kutsuisi itseään feministiksi”

Julkaistu:

Se mikä ei tapa
– Me elämme maailmassa, jossa hyväksikäyttö on monille naisille osa todellisuutta. Nyt ihmiset vain ovat tuoneet sen julki, Lisbeth Salanderin näyttelijä Claire Foy kommentoi Ilta-Sanomille #metoo-uutisointia.
Toimintajännäri Se mikä ei tapa on viides elokuva, jossa hakkeriaktivisti Lisbeth Salander seikkailee.

Uuden elokuvan pohjana ei enää ole Salanderin hahmon luoneen Stieg Larssonin kirja, vaan sarjan neljäs osa, jonka David Lagercrantz julkaisi 2015.
Jännärissä jäljitetään arvokasta huipputeknologiaa, mutta samalla Salander joutuu tekemään tiliä kauan sitten kadonneen sisarensa Camillan (Sylvia Hoeks) kanssa. Pääosaa eli Lisbeth Salanderia näyttelee The Crown -sarjan tähti, brittiläinen Claire Foy.

Tukholmaan sijoittuvan elokuvan ulkokuvista iso osa taltioitiin alkuvuodesta Berliinissä. Samaan aikaan uutisissa kerrottiin #metoo-paljastuksista, jotka toivat esiin monia hyväksikäyttötapauksia.


Salander tunnetaan sankarina, joka on ottanut tehtäväkseen puolustaa kärsiviä naisia. Foyn mukaan #metoo ei kuitenkaan vaikuttanut hänen näkemykseensä hahmosta.

– Ei, koska eihän kyse ollut uutisista! Me elämme maailmassa, jossa hyväksikäyttö on monille naisille osa todellisuutta. Nyt ihmiset vain ovat tuoneet sen julki, Foy huomauttaa Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa.

– Minusta koko Lisbethin hahmo on osoitus siitä, että hirveän monet ovat tienneet tämän olevan ongelma jo hirveän kauan.

Foy vierastaa Lisbeth Salanderin kohdalla silti termiä ”feministinen ikoni”.

– En usko, että Lisbeth kutsuisi itseään feministiksi. Ei siksi, etteikö hän usko heidän asiaansa, vaan siksi, ettei hän halua sitoa itseään mihinkään. Hän on vain Lisbeth ja valmis haistattamaan vaikka koko muulle maailmalle, Foy määrittelee.
  • Katso ote Claire Foyn erikoishaastattelusta alla olevalta videolta:

Elokuvan ajoittuminen tähän hetkeen tuntui silti merkittävältä. Foyn mukaan koettuja vääryyksiä ollaan nyt valmiita kuuntelemaan.

– Oli hyvin silmiäavaavaa päästä näyttelemään hahmoa, joka käsitteli näitä kysymyksiä periaatteessa jo kaikkia muita aiemmin.

Elokuvasarjan ruotsalaisissa sovituksissa pääroolissa nähtiin Noomi Rapace ja aiemmassa amerikkalaiselokuvassa The Girl with the Dragon Tattoo (2011) Rooney Mara.

Se mikä ei tapa -elokuvaa esitetään elokuvateattereissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt