TV & elokuvat

Elokuvaohjaaja Markku Pölönen haaveilee parisuhteesta, jossa asuttaisiin eri osoitteissa: ”Voitaisiin lähetellä savumerkkejä”

Julkaistu:

tainola show
Palkittu ohjaaja Markku Pölönen on tehnyt kymmenen vuoden tauon jälleen vahvan Oma maa -elokuvan. – Olen vuosien varrella opiskellut ja opettanut nöyrästi, Pölönen sanoo ISTV:n Tainola Show’ssa.
Monella Jussi-patsaalla palkittu ohjaaja Markku Pölösen habitus erilainen kuin ennen. Kaukana ovat niin sanotusti uhoiluvuodet ja ajat, jolloin hän ajatteli olevansa voittamaton.

Mies on viimeisten kymmenen vuoden aikana tehnyt töitä, mutta pitkää elokuvaa ei ole valkokankaille tullut kuin vasta nyt. Oma maa on tuttua Pölöstä, hienoa kuvausta ja kerrontaa.

– Ei minulla ole erityistä syytä siihen, miksi olen pitänyt näin pitkän tauon valkokankailta. Olen toki tehnyt ohjaustöitä ja oopperaakin, Pölönen selittää.

Miehen mielestä ei ole lainkaan ihmeellistä, että välillä ollaan elokuvamaailmasta kauan poissa.
  • Katso Markku Pölösen koko haastattelu ISTV:n Tainola Show’ssa yllä olevalta videolta!
– Oma maa on nyt minun come back, hän naurahtaa ja muistuttaa kuvanneensa maaseudun elämää kaikilla vuosikymmenillä muun muassa menestyksekkäissä Koirankynnen leikkaaja- ja Kuningasjätkä-elokuvissa.

Pölönen puolustaa suomalaismaiseman kuvaamista, sillä se on hänen mielestään visuaalisesti kauniimpaa kuin kaikenlaisten efektien ja mainoskrääsän kuvaaminen.

– Nykyajan elokuvanteossa on suuri vaara, että käytetään droneja. Sellainen vie kerronnalta todellisuusilluusion pois, hän huomauttaa.


Oma maa sijoittuu seitsemän vuoden ajanjaksolle; sodan päättymisestä 1945 olympiavuoteen 1952.

Rakastavaiset Anni ja Veikko saavat niin sanotun kylmän tilan, jolle he perustavat maatilan aivan alusta.

Äskettäin ensi-iltaan tulleessa elokuvassa pääosissa ovat Oona Airola ja Konsta Laakso, muissa osissa Hannu-Pekka Björkman, Antti Virmavirta ja Sanna-Kaisa Palo.

Tarinassa kulissit ovat karut, joten budjetti ei todennäköisesti ole ollut kovinkaan suuri. Pölönen huomauttaa ISTV:n Tainola Show’ssa, että filmausaikataulu oli paljolti sään armoilla.

– Suomalaisen elokuvantekijän toinen luonto on sellainen, että osataan tehdä kalliimman näköistä leffaa kuin mitä se on oikeasti, hän vielä huomauttaa.

Menestys ja työtahti ottivat veronsa ja Pölönen erosi vaimostaan Satu Sadinkankaasta 2010.

– Eroon ei liity dramatiikkaa, olemme tehneet paljon töitä yhdessä ja hän on taitava työssään, Pölönen kehuu ex-vaimoaan.

Pölönen velmuilee olleensa nyt niin kauan yksin, että on nähnyt yksinelämisen hyvät puolet.

– Olisihan se kiva löytää elämänkumppani.

– Sellainen suhde olisi kiva, että asuttaisiin eri puolilla katua ja tavattaisiin silloin, kun siltä tuntuu. Voitaisiin vaikka lähetellä savumerkkejä, Pohjois-Karjalassa asuva Pölönen nauraa.