Kirjailija Johanna Elomaa kirjoitti kirjan Thaimaan sankarisukeltaja Mikko Paasista – ”Paljon yllättäviä juttuja Mikosta”

– Itsensä löytäminen on elämän mittainen matka, mestarisukeltaja Mikko Paasista kirjan kirjoittanut Johanna Elomaa sanoo ISTV:n Tainola Show´ssa.

27.10.2018 8:00

Kirjailija ja aikoinaan Ilta-Sanomissakin työskennellyt toimittaja Johanna Elomaa sai mielenkiintoisen haasteen muutama kuukausi sitten.

Elomaan tuttu ehdotti häntä kirjoittamaan sankarisukeltaja Mikko Paasista kirjan. Teos (Otava) valmistui ennätysajassa ja isäinpäivän alla ilmestyvässä kirjassa kerrotaan kansien välissä muun muassa Mikon ja muiden sukeltajien pelastustoimista Thaimaassa.

Sukeltajat pelastivat luolaan loukkuun jääneen thaimaalaisen jalkapallojoukkueen pojat ja heidän valmentajansa. Pelastusoperaation loppupuolella kaikki ei mennytkään kuten oli ajateltu. Näistä dramaattisista hetkistä, jolloin pelastajille tuli kiire pois luolasta, kerrotaan myös kirjassa.

Johanna päätti ottaa etäisyyttä kotimaahan, kun hänen veljensä kuoli 2011. Samaan aikaan myös Johannan pitkä parisuhde päättyi.

– Oli aikalisän vuoro ja otin vuorotteluvapaata, ensin Intiaan ja sitten Borneon kautta Balille päätynyt Johanna kertoo.

Kaukana kotimaasta syntyi veljen kuoleman jälkeisistä omista mietteistä koskettava kirja: Säästä ajatuksesi eläviä varten.

Saatuaan teoksen valmiiksi Johanna alkoi heti naputella uutta kirjaa, syntyi äskettäin julkaistu ja omalla tavallaan itsensä etsimisestä kertova Kaipuun väri on sininen.

– Luulen aina välillä, että olen löytänyt itseni. Olen kuitenkin oppinut, että itsensä löytäminen on elämän mittainen matka, Johanna tunnustaa ISTV:n Tainola Show´ssa.

Johanna Elomaa

Johanna myöntää löytäneensä itseään ja sisintään kirjojen kirjoittamisen avulla. Myös matkustaminen Aasiassa on auttanut.

– Aasiassa olen löytänyt elämääni onnen ja rauhan. Minulla on paljon aiempaa levollisempi mieli. Juuri nyt kuuntelen edemmän sydämeni ääntä. Sydämeni on Aasiassa - erityisesti Intiassa, mihin kirjanikin perustuu, Johanna tunnustaa.

Johannan haaveena on aina ollut kirjailijan ura. Keväällä ilmestyvästä uudesta teoksesta hän paljastaa sen verran, että se on voimakirja.

– Se on sellainen oman elämäni seikkailu ja siinä on ohjeistuksiani elämän taitekohtiin, hän kuvailee.

Nyt kauppoihin kuitenkin tulee Paasin tarina.

– Siinä on Mikosta paljon yllättäviä juttuja, Johanna avaa.

– Teksti keskittyy pelastusoperaatioon ja siihen, mitkä seikat ovat vieneet Mikon Thaimaahan ja miksi Mikko oli valmis uhraamaan oman elämänsä nuorten poikien eteen, Johanna kertoo.

Johanna kuvailee Thaimaan kuninkaaltakin korkean kunniamerkin saanutta Mikkoa rohkeaksi ja rämäpäiseksi mieheksi.

– Toivon kirjan näyttävän lukijalle myös hänen herkän puolensa, Johanna avaa.

Kirjan ilmestymisen jälkeen Johanna tietää tasan tarkkaan mitä hän tekee:

– Sydämeni on aina siellä, missä olen ja lähden Aasiaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?