Elokuva-arvio Cold War – Sydäntäsärkevä rakkaustarina värisyttää sielussa asti: viettelevä laulaja tekee intohimonsa vuoksi isoja uhrauksia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Sydäntäsärkevä rakkaustarina värisyttää sielussa asti: viettelevä laulaja tekee intohimonsa vuoksi isoja uhrauksia

Puolalainen Joanna Kulig näyttelee Zulaa, joka rakastuu intohimoisesti kuoronsa johtajaan.

Julkaistu: 26.10.2018 7:24

Joanna Kulig tavoittaa pääroolissa levottomana laulajana sekä tunne-elämän kuohun että viettelevän flirtin, kehuu elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Sydäntäsärkevät sanat tummien silmien vetovoimasta ja yhdessäolon mahdottomuudesta värisyttävät sielussa asti, kun puolalaisen Joanna Kuligin tulkitsema räiskyvä Zula laulaa ne Cold War -elokuvassa melankolisen sävelmän päälle.

Ei siksi, että laulun sanat olisivat erityisen mutkikkaita, vaan siksi, että ne leikkaavat suoraan koko surumielisen rakkaustarinan ytimeen.

Vuoron perään neuvostokuoron voimaa ja yökerhojazzin hämyä suodattavien laulujen tavoin Pawel Pawlikowskin ohjaama draama on yhtä aikaa toiveikkaan kaunis ja kohtalokkaan traaginen, kuten aiheeseen sopiikin. Tarina kertoo totalitaarisen idän ja vapaamielisen lännen leikkauspisteessä sinnittelevän parin vahvasta mutta epätoivoisesta rakkaudesta.

Wiktor (Tomasz Kot) ja Zula (Joanna Kulig) etsivät paikkaa olla yhdessä onnellisia.

Nuori nainen, Zula, on temperamenttinen ja lahjakas laulaja, jonka kärsivällinen kuoronjohtaja Wiktor poimii maaseudulta maansa kulttuurimannekiiniksi.

Paikka ensin puhtoisia kansansävelmiä ja myöhemmin propagandistisia Stalinin ylistyslauluja kajauttavassa neuvostokuorossa tuo kaksikon eteen pian tilaisuuden loikata boheemin Pariisin taiteilijapiireihin. Valintatilanne kieroutuneisuudessaan ennakoitavan urkintayhteiskunnan ja lännen tarjoaman pelottavan vapauden välillä rakentaa kuitenkin muurin rakastavaisten väliin.

Vaikka mustavalkoisen elokuvan historialliset viitteet ovat järeitä, Pawlikowski ei unohda päähenkilöidensä näkökulmaa hetkeksikään. Eniten Cold War koskettaa siksi, etteivät Zulan ja Wiktorin välille kasautuvat esteet sittenkään ole kiinni ajasta tai paikasta vaan heidän omista vajavaisuuksistaan.

Levoton Zula (Joanna Kulig) ja kärsivällinen Wiktor (Tomasz Kot) rakastavat, vaikka olosuhteet ovat heitä vastaan.

Parempi elämä tuntuu olevan aina jossain toisaalla, vaikka onnen ainekset olisivat jo käsillä.

Cannesin elokuvajuhlilla Cold Warin ohjauksesta palkittu Pawlikowski ei sitä paitsi suhtaudu kaksikkoonsa ryppyotsaisesti, mistä kertoo paitsi draamaa läpäisevä musta huumori myös käänteiden koko ajan hurjemmiksi käyvät kierrokset.

Kulig tavoittaa sekä Zulan tunne-elämän kuohun että viettelevän flirtin, joka saa miehet ristimään hänet femme fataleksi, kohtalokkaaksi naiseksi.

Wiktoria esittävä Tomasz Kot tuo rakkaustarinaan vakautta, johon on hyvä nojata.

Epäonnistuessaan kerta toisensa perään tasapainon löytämisessä rakastavaiset joutuvat tekemään myös isoja uhrauksia. Tehoa lisää se, että Pawlikowski antaa osasta niistä vain epäsuoria vihjeitä.

Hillityn kuorensa alla Cold War palaa intohimoisella liekillä.

Ohjaus: Pawel Pawlikowski.

Pääosissa: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc.

Juoni: Temperamenttisen laulajan ja kärsivällisen kuoronjohtajan rakkaus kestää halki vuosien.

Ensi-ilta: Perjantaina 26. lokakuuta 2018.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?