Elokuva-arvio Takaisin valoon – Elokuva Tunisiaan kaapatusta suomalaisnaisesta järkyttää – Marissa menetti sieppauksen jälkeen luottotietonsa ja ajautui velkakierteeseen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Elokuva Tunisiaan kaapatusta suomalaisnaisesta järkyttää – Marissa menetti sieppauksen jälkeen luottotietonsa ja ajautui velkakierteeseen

Marissa Jaakola siepattiin vuonna 2007.

Julkaistu: 19.10.2018 14:19

Siepatusta Marissasta kertovan elokuvan näkökulma on kapea, mutta toisaalta juuri sellaisena vahvasti tunteisiin vaikuttava, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Kun 25-vuotias Marissa Jaakola haki työnvälitystoimiston kautta assistentin paikkaa kansainvälisen lakiasiaintoimiston uudessa Helsingin konttorissa, hän ei aavistanut, millainen helvetti häntä odotti. Lupaava työpaikka olikin ansa, johon astunut Marissa siepattiin Tunisiaan ilmeisenä tarkoituksena myydä hänet eteenpäin prostituoiduksi tai seksiorjaksi.

Kuukausien vankeuden, väkivallan ja hyväksikäytön sekä väkisin syötettyjen huumeiden jälkeen Marissa onnistui saamaan puhelinyhteyden äitiinsä. Puhelu käynnisti prosessin, jonka seurauksena hänet lopulta onnistuttiin vapauttamaan. Paikallisen lääkärin mukaan hän oli vapautuessaan vain päivien tai jopa tuntien päässä kuolemasta.

Dokumentin ohjaaja Arto Halonen, dokumentin päähenkilö Marissa Jaakola sekä tapauksesta kirjan kirjoittanut Ari Väntänen.

Arto Halosen ohjaama Takaisin valoon on dramatisoitu dokumenttielokuva, joka kertoo Marissan järkyttävän tarinan. Marissa itse kertoo kameran edessä kokemuksistaan näyteltyjen jaksojen kuvittaessa tapahtumia. Jälkimmäisissä osuuksissa Marissaa esittää Stella Kylä-Liuhala ja hänen Lakimieheksi kutsuttua sieppaajaansa Kiumars Zarei.

Elokuva ei laajenna tarinaansa Marissan kokemusten ulkopuolelle. Se ei jäljitä hänen sieppauksensa taustoja eikä pohdi ihmiskaupan kansainvälisiä lonkeroita. Sen näkökulma on kieltämättä kapea, mutta toisaalta juuri sellaisena vahvasti tunteisiin vaikuttava.

Marissa Jaakolan tarina on tunteisiin vetoava.

Marissan sieppaus tapahtui vuonna 2007, mutta sen jälkipyykkiä pestään yhä. Sieppauksen myötä Marissa menetti myös asuntonsa ja luottotietonsa ja joutui yhä jatkuvaan velkakierteeseen. Näitä vaiheita valottaa tarkemmin samanaikaisesti elokuvan kanssa julkaistava Takaisin valoon -kirja, jonka Ari Väntänen on kirjoittanut yhdessä Marissa Jaakolan kanssa.

Suomen johtaviin dokumentaristeihin lukeutuvan Halosen tuotannossa Takaisin valoon muodostaa eräänlaisen parin potentiaalisesta koulusurmaajasta kertovalle Valkoiselle raivolle (2015). Aiheiden näennäisestä erilaisuudesta huolimatta molemmat kertovat ihmisestä, joka on selviytynyt voittajana syvästi traumatisoivista kokemuksista.

Elokuvallisesti sekä Valkoinen raivo että Takaisin valoon ovat velkaa amerikkalaisen Errol Morrisin maineikkaille ohjaustöille, joissa näytellyt ja puhtaasti dokumentaariset jaksot vuorottelevat.

Ohjaus: Arto Halonen.

Pääosissa: Marissa Jaakola, Stella Kylä-Liuhala, Kiumars Zarei.

Juoni: Tunsiaan siepattu suomalaisnainen kertoo tarinansa.

Ensi-ilta: Perjantaina 19. lokakuuta 2018.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?