Elokuva-arvio A Star Is Born – Lady Gaga hämmästyttää ensimmäisellä suurella elokuvaroolillaan – meikin alta paljastuu yllättävän tavallisen näköinen nainen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lady Gaga hämmästyttää ensimmäisellä suurella elokuvaroolillaan – meikin alta paljastuu yllättävän tavallisen näköinen nainen

Bradley Cooper näyttelee itse ohjaamassaan A Star Is Born -elokuvassa roolin parkkiintuneena kantrirocklaulajana. Toista pääroolia näyttelee Lady Gaga.

Julkaistu: 19.10.2018 14:19

Pop- ja tanssimusiikin uudeksi kuningattareksi noussut Lady Gaga yllättää ensimmäisessä suuressa elokuvaroolissaan, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Lady Gaga sytyttää valkokankaan ja sulattaa sydämet Bradley Cooperin ohjaamassa musiikkidraamassa A Star Is Born. Cooper itse näyttelee miespääosaa alkoholisoituneen rocktähden ja nuoren laulajan koskettavassa rakkaustarinassa, josta povataan ensi kevään vahvaa Oscar-suosikkia.

Cooperin esikoisohjaus on peräti neljäs versio vuonna 1937 valmistuneesta klassikosta Tähti on syntynyt, joka jo itsessään pohjautui viisi vuotta aiempaan elokuvaan Menestyksen hinta. Tarinan tunnetuin versio on George Cukorin 1954 ohjaama musikaali, jonka pääosissa loistivat Judy Garland ja James Mason.

Lady Gaga tekee vahvan roolin kuuluisuuteen nousevana laulajana.

Vuonna 1976 valmistunut Tähti on syttynyt, jonka pääosia esittivät Barbra Streisand ja Kris Kristofferson, siirsi nousevan ja laskevan Hollywood-tähden rakkaudesta kertovan tarinan populaarimusiikin maailmaan. Samoin tekee Cooperin elokuva, mutta paljon vakuuttavammin.

Virallisten uusintaversioiden lisäksi A Star Is Born -elokuvien juonikuviota hyödynsi myös ranskalaisen Michel Hazanaviciusin 2011 ohjaama ja viidellä Oscarilla palkittu mykkäelokuva The Artist. Universaali tarina kestää yhä uusia tulkintoja.

Jack (Bradley Cooper) nostaa Allyn (Lady Gaga) laulajatähdeksi.

Tuoreimmassa A Star Is Bornissa Cooper esittää Jackson Mainea, suosittua kantrirocktähteä, joka painiskelee alkoholismin ja pahenevien kuulo-ongelmien kanssa. Erään keikkansa jälkeen hän päätyy baariin, jossa tarjoilijana päivätyönsä tekevä Ally (Lady Gaga) esittää juuri upean tulkinnan Édith Piafin klassikosta La vie en rose.

Suoran toiminnan miehenä Jackson houkuttelee hämmentyneen Allyn öiselle baarikierrokselle. Saatuaan selville, että tämä kirjoittaa myös omia laulujaan, Jackson sovittaa niistä yhden ohjelmistoonsa ja raahaa epäuskoisen neidon puoliväkisin lavalle esittämään sen kanssaan.

Tässä vaiheessa on syytä kertoa, että elokuvaansa neljä vuotta valmistellut Cooper opetteli rooliaan varten sekä soittamaan kitaraa että madaltamaan äänensä niin, että se kuulostaa parkkiintuneelta rocklaulajalta. Tuloksena on yksi vakuuttavimmista valkokankaalla koskaan nähdyistä rockmuusikon muotokuvista.

Allystä (Lady Gaga) ja Jackistä (Bradley Cooper) tulee pari töissä ja omassa elämässään.

Madonnan manttelinperijäksi sekä pop- ja tanssimusiikin uudeksi kuningattareksi noussut Lady Gaga yllättää hänkin ensimmäisessä suuressa elokuvaroolissaan – eikä vain siksi, että ilman tavaramerkikseen muodostuneita vahvoja meikkejä ja eriskummallisia asuja hän paljastuu varsin tavallisen näköiseksi naiseksi.

A Star Is Born todistaa Lady Gagan sekä häikäiseväksi laulajaksi että herkäksi ja moni-ilmeiseksi näyttelijäksi. Kummankaan seikan ei pitäisi tulla yllätyksenä – onhan hän lukuisten musiikkipalkintojensa ohella voittanut jo Golden Globen roolityöstään tv-sarjassa American Horror Story: Hotel. Silti hänen lahjakkuutensa monipuolisuus paljastuu Cooperin elokuvassa kirkkaampana kuin koskaan.

Cooper ja Lady Gaga ovat osallistuneet myös kaikkien elokuvassa esittämiensä laulujen kirjoittamiseen. Niistä varmimmin jää mieleen soimaan heidän yhdessä laulamansa Shallow. Juuri sen sykähdyttävästä esityksestä Allyn nousu huipulle alkaa. Ensi kevään Oscar parhaasta laulusta on käytännössä jo jaettu.

Jack (Bradley Cooper) ja Ally (Lady Gaga) kokevat myrskyisän rakkauden.

Tarinaltaan Cooperin elokuva seuraa melko uskollisesti aiheen aiempia sovituksia. Silti sen jokainen kohtaus tuntuu tavattoman tuoreelta ja oikeasti eletyltä. Taika on autenttisissa yksityiskohdissa, kuvatun maailman perinpohjaisessa tuntemuksessa sekä irtonaisissa ja rohkeasti heittäytyvissä roolitöissä.

Ohjaajana Cooper hallitsee sekä hillityn vähäeleisyyden että väkevän tunteellisuuden. Erityisen taitavasti hän vuorottelee niitä elokuvan traagisissa loppuvaiheissa. Kuvat Jacksonin vyöstä ja hatusta sekä makuulle asettuvasta koirasta kertovat sen, mihin sanat eivät pysty. Lopuksi Allyn tulkitsema laulu I’ll Never Love Again avaa kyynelten padot.

Päivitetty 22.10.2018 klo 10.40: Täsmennetty otsikkoa: Allyn rooli ei ole Lady Gagan ensimmäinen elokuvarooli, vaan hänen ensimmäinen suuri elokuvaroolinsa.

Ohjaus: Bradley Cooper.

Pääosissa: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott.

Juoni: Alkoholisoitunut rocktähti auttaa aloittelevan laulajan huipulle, josta on itse juuri putoamassa.

Ensi-ilta: Perjantaina 19. lokakuuta 2018.

★★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?