Pasila-sarjan luoja tiesi heti, kenelle kirjoittaisi uuden komediasarjansa pääroolin – fanittanut 12-vuotiaasta saakka - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Pasila-sarjan luoja tiesi heti, kenelle kirjoittaisi uuden komediasarjansa pääroolin – fanittanut 12-vuotiaasta saakka

Atte Järvisen särmikäs huumori paistaa myös tänään MTV3:lla alkavasta Sunnuntailounas-sarjasta.

Hullunkurinen perhe: komediasarjan rooleissa nähdään Samuli Niittymäki, Jarkko Niemi, Taneli Mäkelä, Elena Leeve ja Santtu Karvonen.­

20.10.2018 7:10

Sunnuntailounas, lauantaisin 20.10. alkaen MTV3 klo 21.00

Häpeilemättä ja anteeksipyytelemättä suoraan asiaan – se on Sunnuntailounas-sarjan luojan Atte Järvisen mukaan komedian tekemisen hienous draamaan verrattuna.

– Komediassa saa rikkoa ja sotkea asioita, Järvinen kiittää.

Järvisen voi sanoa tuntevan komedian lajityypin läpikotaisin: poliisien arkea satirisoivan suositun Pasila-sarjan lisäksi hän on aiemmin luonut poliittisen satiirin Ihmisten puolue. Järvinen on kirjoittanut myös Itse valtiaita, Uutisvuotoa ja Mad Cook Show’ta.

Kymmenosainen Sunnuntailounas kertoo Taneli Mäkelän näyttelemästä isästä ja hänen aikuisista lapsistaan, jotka isä päättää kutsua luokseen vastedes joka sunnuntai.

Lounaan aikana käydään läpi, mitä viikon aikana on tapahtunut – eivätkä lasten saati isän asiat ole useinkaan menneet kovin putkeen.

Sunnuntailounas-sarja alkaa MTV3:lla. Aikuisia sisaruksia näyttelevät muun muassa Elena Leeve ja Jarkko Niemi (oik.)­

Särmikäs huumorintaju paistaa sarjasta muun muassa henkilöiden tyypityksistä.

Aikuisista lapsista yksi, Santtu Karvosen näyttelemä Taavi, kieltää olevansa natsi mutta pukeutuu silti natsiunivormuun.

Taavi on eroamassa vaimostaan ja käy huoltajuuskiistaa tyttärestään.

– Hän pitää natsiunivormua herättääkseen keskustelua siitä, miksi Suomi on yhden totuuden maa, johon ei mahdu kuin yksi oikea mielipide, Karvonen kuvailee.

– Hän katkeroituu erossa ja huoltajuuskiistassa ylimitoitetusti ja rupeaa omilla toimillaan kyseenalaistamaan koko yhteiskuntaa – miten Suomessa eletään ja miten täällä suhtaudutaan asioihin ja ihmisiin, Karvonen kertoo.

Järvinen on kirjoittanut Taavin hahmon trolliksi, joka ratkaisujen hakemisen sijaan haluaa osoittaa mieltään ja provosoida muita.

Karvonen luonnehtii monen komediasarjan konkarin Järvisen huumorintajua ”sairaaksi” – ja nauraa päälle.

– Aten huumori on nopeaa, älykästä ja yhteiskuntakriittistä. Hän on hauskimpia jamppoja, joihin olen aikuisiällä tutustunut, Karvonen luonnehtii.

– Aten aivoituksista tulee mieleen, että maailma on varmaan tosi hullunkurinen paikka hänenlaisilleen ihmisille.

Sunnuntailounas-sarjan kaartia: takana näyttelijä Jarkko Niemi, käsikirjoittaja-ohjaaja Atte Järvinen sekä näyttelijä Santtu Karvonen. Edessä näyttelijät Taneli Mäkelä, Elena Leeve ja Samuli Niittymäki.­

Perheen muita aikuisia lapsia näyttelevät Elena Leeve, Jarkko Niemi ja Samuli Niittymäki.

Järvinen ja Taneli Mäkelä puolestaan ovat olleet hyviä kavereita myös vapaa-ajalla jo vuosikymmenen ajan – Ihmisten puolue -sarjan (2008–2010) tekemisestä alkaen.

– Olen digannut Taneli Mäkelää Fakta homma -sarjasta (1986–1987) lähtien. Sen aikaan olin jotain 12-vuotias, Järvinen tunnustaa.

Myös Leeve tunsi Järvisen jo entuudestaan. Hän kuitenkin näki Järvisen ja Mäkelän työskentelyssä myös poikkeuksellisia piirteitä.

– He muistelivat usein yhteisiä aikoja! Leeve hymähtää.

– Ja onhan heidän kommunikointinsa mutkatonta. Atte osaa ohjata Tanelia niin, että se on tosi välitöntä, Leeve huomauttaa.

Päivitys 22.10.2018 klo 10.00: Korjattu kuvateksteissä esiintyvien henkilöiden nimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?