TV & elokuvat

Tuukka Temosen elokuvassa Jari Sarasvuo on karisman kaupittelija, bisnesnero, petkuttaja ja sankari

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Mukaansatempaava Valmentaja-elokuva haukkaa Jari Sarasvuon elämästä turhan ison palan – mutta Mikko Nousiainen heittäytyy komeasti valtakunnan ärsyttäjän nahkoihin, kiittää elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Julkkiksena 1990- ja 2000-luvun Suomessa Jari Sarasvuo oli ainutlaatuinen yhdistelmä kärttyistä provosoijaa, kriittistä maailmanselittäjää ja kriittisyyden ohittamaan pyrkinyttä innostajaa – usein yhtä aikaa.

Ärsytyskynnyksen monen kohdalla ylittäneen Sarasvuon olemus välittyy vahvana hänen elämänvaiheistaan kertovasta Valmentaja-elokuvasta, jossa Sarasvuon nahkoihin heittäytyy Mikko Nousiainen – ja komeasti heittäytyykin.

Nousiainen tavoittaa etenkin Sarasvuon leimallisen puhetyylin. Niissä kohtauksissa, joissa elokuva seuraa päähenkilönsä julkisia esiintymisiä, vaikutelma on lyömätön.

Nousiaisen olemuksen avulla Tuukka Temosen ohjaama elokuva antaa yhden selityksen Sarasvuon vetovoimalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yritysvalmentajana Sarasvuo myi asiakkailleen kalliiseen hintaan omaa persoonaansa ja omaa energiaansa. Samaa hän kanavoi myös Kolmoskanavalla 1992 käynnistyneen räväkän Hyvät, pahat ja rumat -talk show’n toimittajana.

Sarasvuon sekä kollega Simo Rantalaisen latautuneisuuden ansiosta ohjelman tunnelma oli parhaimmillaan sähköinen.

Heini Heikkilän käsikirjoittaman elokuvan mukaan hinta oli kuitenkin kova: saavutettuja huippusaavutuksia seurasi aina romahdus – ja niitä toki taas uusi nousu.


Yleisön silmissä Sarasvuo oli aluksi tähtitoimittaja ja tv-tähti, sitten bisnesmaailman guru ja sanansaattaja sekä lopulta useammankin epäonnistumisen karaisema yritysjohtaja.

Temosen elokuva kahmii turhankin ison palan yrittäessään kertoa jonkin verran näistä kaikista vaiheista.

Valmentaja on yhtä aikaa henkilökuva ja 1990-luvun ajankuvaus; näkemys sekä viihdyttäjästä että rahaa vuolevasta bisnesnerosta, jonka innostuneet ja yltiöoptimistiset lupaukset syöksivät monet hänen ystävistäänkin suohon.

Sarasvuon kertojaäänen käyttö kokoaa palasia jonoon, mutta ei täysin ehkäise runsaan materiaalin hajanaisuutta. Seesteisen loppunäytöksen vuoksi huipennus ei räjähdä vaan hiipuu.

Mukana on paljon sivuhenkilöitä, joista iso osa jää väistämättä ohuiksi sivalluksiksi. Hankalimpia ovat muutenkin tunnetut julkkikset: Jarkko Lahti toimittaja Simo Rantalaisena ja Tatu Sinisalo ohjaaja Jussi Parviaisena ovat kalpeita imitaatioita alkuperäisistä.

Hyvät, pahat ja rumat -sarjan legendaarisen tunnelman jäljitteleminen lienee mahdotonta muutenkin.


Kohteestaan elokuva piirtää silti vahvojen linjojen kautta mukaansatempaavan näkemyksen. Elokuvan Sarasvuo on pahimmillaan petkuttaja ja heikoimmillaan alkoholin suurkuluttaja, mutta myös idealistinen unelmoija. Sympatiat pysyvät vahvasti hänen puolellaan.

Vakavista suvantokohdista ja kärjistyksistä huolimatta yleissävy ei niinkään ole satiirinen, vaan kepeä ja aika kiltti.

Valmentaja kantaa erityisesti Sarasvuon hahmon röyhkeyden sekä tämän vaiheiden värikkyyden ansiosta. Temosen tulkinnassa Sarasvuo on yhtä aikaa ihmisiin uskova sankari sekä heidän hyväuskoisuuttaan hyväksi käyttävä konna, ja tuo ristiriita on osa hahmoon kytkeytyvää karismaa.

Valmentaja

Ohjaus: Tuukka Temonen.

Pääosissa: Mikko Nousiainen, Jukka Rasila, Iiro Panula.

Juoni: Bisnesideoita puhkuva toimittaja Jari Sarasvuo etenee kovapalkkaiseksi yritysvalmentajaksi sekä yritysjohtajaksi.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 17. lokakuuta 2018.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt