Elokuva-arvio Hölmö nuori sydän – Oscar-ehdokkaaksi päässeen ohjaajan uutuus käsittelee suorasukaisesti teiniraskautta ja rasismia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Oscar-ehdokkaaksi päässeen ohjaajan uutuus käsittelee suorasukaisesti teiniraskautta ja rasismia

Lennillä (Jere Ristseppä) ja Kiiralla (Rosa Honkonen) on yhteinen salaisuus.

Julkaistu: 12.10.2018 8:09

Hölmö nuori sydän käsittelee rankkoja aiheita menettämättä toivoaan ja ihmisuskoaan, kehuu elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Ohjaaja Selma Vilhusella on harvinainen taito katsella maailmaa teini-ikäisten silmin – rehellisesti ja kaunistelematta. Sen hän osoitti jo hienossa esikoispitkässään Tyttö nimeltä Varpu (2016) sekä mainiossa dokumentissaan Hobbyhorse Revolution (2017). Nyt hän vahvistaa asian elokuvassa Hölmö nuori sydän.

Tyttö nimeltä Varpun tavoin Hölmö nuori sydän käsittelee rankkoja aiheita menettämättä toivoaan ja ihmisuskoaan.

Se kertoo teiniraskaudesta, syrjäytymisestä ja rasismista suorasukaisesti mutta tarpeetonta synkistelyä karttaen. Se on aikuinen elokuva teinien elämästä.

Hölmön nuoren sydämen on kirjoittanut Kirsikka Saari, jonka kanssa Vilhunen teki Oscar-ehdokkaaksi yltäneen lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012). Saari on kirjoittanut leffan tarinasta myös samannimisen romaanin.

Näyttelijänä ensikertalainen Jere Ristseppä esittää Hölmössä nuoressa sydämessä 15-vuotiasta, pienen kokonsa vuoksi sintiksi haukuttua Lenniä, joka asuu itähelsinkiläisessä lähiössä äitinsä (Katja Küttner) kanssa. Rosa Honkonen esittää samanikäistä Kiiraa, luokan kauneinta tyttöä, jolla ei päältä katsoen näyttäisi olevan mitään yhteistä Lennin kanssa.

Lennillä ja Kiiralla on salaisuus, joka tulee pian kaikkien tietoon. Kiira on raskaana ja lapsen isä on isättömänä kasvanut Lenni.

Äitiyteensä pelokkaasti valmistautuva Kiira (Rosa Honkonen) joutuu yhä uudestaan pettymään Lennin (Jere Ristseppä) lapselliseen vastuuttomuuteen.

Keskinäisessä suhteessaan hapuilevat nuoret tempoilevat eri suuntiin mutta tukeutuvat kriisin hetkellä toisiinsa. Lenni etsii miehen mallia isällisestä Jannesta (Ville Haapasalo), joka puolestaan tukee oman miehisyytensä taistelulajeja harrastavaan ja rasistiseen kaveripiiriin.

Neljän lapsen yksinhuoltajaperheessä varttunut Kiira nauttii Lenniltä saamastaan hellästä huomiosta, jollaista hänen arkensa alle uupuva äitinsä (Pihla Viitala) ei pysty tarjoamaan.

Toisaalta äitiyteensä pelokkaasti valmistautuva Kiira joutuu yhä uudestaan pettymään Lennin lapselliseen vastuuttomuuteen.

Pihla Viitala näyttelee Kiiran äitiä, joka hukkuu arjen alle.

Vilhusen elokuva tavoittaa erittäin vakuuttavasti kohti aikuisuutta pyristelevän Kiiran tunnemyrskyt ja pienetkin mielen ailahdukset. Mainio esimerkki tästä on Ikean huonekaluosastolle sijoittuva kohtaus, jossa yksi Lennin harkitsematon lause johtaa veriseen loukkaantumiseen ja tilapäiseen välirikkoon.

Rakastuneesta pikkupojasta uhittelevaksi rasistiksi muuttuvan Lennin tunteita ja kehitystä Vilhunen kuvaa pinnallisemmin. Isättömyys, väärä seura ja parisuhteen kriisit johtavat kiltin nuorukaisen vähän liian suoraviivaisesti maahanmuuttajiin turhaumansa purkavaksi huligaaniksi.

Erityisen osoitteleva on kohtaus, jossa moskeijan ikkunan kivittämiseen valmistautuva Lenni spreijaa lasiin ensin Kiiran nimen. Vähemmälläkin ymmärtäisimme, että somalit ovat vain korvikekohde hänen sisällään kiehuville aggressioille.

Rasismin teema ei muutenkaan istu kovin luontevasti elokuvan teiniraskaudesta kertovaan päätarinaan. Osattomuus ja syrjäytyminen siittävät epäilemättä vähemmistöihin ja maahanmuuttajiin kohdistuvaa vihaa, mutta tuon vihan luonteen kuvauksena elokuva jää kliseiden tasolle.

Parhaimmillaan Hölmö nuori sydän on keskittyessään kahden päähenkilönsä tempoilevaan suhteeseen.

Parhaimmillaan Hölmö nuori sydän on keskittyessään kahden päähenkilönsä tempoilevaan suhteeseen. Senkin alun se jättää vähän hämäävästi avoimeksi. Lennin ja Kiiran suhde tuntuu lähtökohtaisesti sen verran epätodennäköiseltä, että pieni pohjustus olisi ollut paikallaan.

Nuorista näyttelijöistään Vilhunen loihtii jälleen ihmeen aitoja, luontevia ja vivahteikkaita roolitöitä. Jere Ristseppä tavoittaa uskottavasti sekä rakastuneen Lennin hellyyden että uhittelun alle kätketyn epävarmuuden.

Rosa Honkonen tulkitsee ilmiömäisen herkästi Kiiran kompastelevan kasvun bilettävästä teiniprinsessasta nuoreksi äidiksi.

Pätevää työtä tekevät myös Katja Küttner, Pihla Viitala, Ville Haapasalo sekä rasismin yläpuolelle nousevaa taksikuskia esittävä Abshir Sheikh Nur.

Ohjaus: Selma Vilhunen.

Pääosissa: Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo, Pihla Viitala, Katja Küttner.

Juoni: Vahinkoraskaus mullistaa kahden 15-vuotiaan helsinkiläisnuoren elämän.

Ensi-ilta: Perjantaina 12. lokakuuta 2018.

★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?