Ryan Goslingin alakulo ja avaruuden piina salpaavat hengen – lumoavassa elokuvassa suru vie Kuuhun asti

Julkaistu:

Elokuva-arvio
La La Landista Oscarilla palkitun Damien Chazellen elokuva Ensimmäisenä Kuussa tempaa jännittämään niitäkin hetkiä, joista tiedämme Neil Armstrongin selviytyvän, riemuitsee elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Henkeä salpaa heti alussa, kun koelentäjä Neil Armstrong ensimmäisessä kohtauksessa, vuonna 1961, käy ilmakehän ja avaruuden rajalla.

Lentokone natisee hallitsemattomasti. Hetken näyttää siltä, että lento koituisi hänen lopukseen.

Damien Chazellen lumoavan elokuvan tehosta kertoo paljon se, että Ensimmäisenä Kuussa tempaa jännittämään niitäkin hetkiä, joista tiedämme Ryan Goslingin näyttelemän päähenkilön selviytyvän.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Armstrongista tuli ensimmäinen Kuussa kävellyt ihminen. Chazelle käyttää tätä odotetusti vaikuttavan elokuvansa yhtenä huipennuksena, mutta se ei ole ainoa asia, josta James R. Hansenin kirjoittamaan Armstrongin elämäkertaan perustuva tarina kertoo.

Chazelle kyllä kertaa historialliseen kuukävelyyn johtaneen harjoittelujakson tärkeimmät käänteet, niin onnistumiset kuin katkerat pettymyksetkin. Astronauttien lujan kaveruuden sekä kunnianhimoisen tehtävän vaarojen avaamisen rinnalle hahmottuu kuitenkin toinenkin muotokuva.


Se kuvaa perhettä, joka yrittää selviytyä, vaikka järkytys seuraa toistaan. Niistä ensimmäinen on Armstrongien Karen-tyttären menehtyminen kaksivuotiaana.

Suru läpäisee koko elokuvan paitsi Goslingin hallituilla, alakuloisilla kasvoilla myös tavassa, jolla Chazelle kuvaa harjoituslentoja. Avaruusrakettien metallin kirskunta sekä säännölliset epäonnistumiset pitävät kuoleman koko ajan lähellä.


Pääparin suhde natisee samalla tavalla liitoksissaan, vaikka Kuuhun asti pakeneva astronautti yrittää sen kieltää. The Crown -sarjan kuningatar Claire Foy jää mieleen pienestä mutta tärkeästä osasta perhettä koossa pitävänä, kärsivänä ja alati venyvänä Janet-vaimona.


Sävyissä on paljon samaa kuin Philip Kaufmanin komeassa astronauttikuvauksessa Valiojoukko (1983). Repliikkien sijaan Chazelle tiivistää piinan klaustrofobisiin lähikuviin ja jylisevään äänimattoon.

Vähempää ei Whiplashin (2014) ja La La Landin (2016) ohjaajalta voi odottaakaan.

Ensimmäisenä Kuussa

Ohjaus: Damien Chazelle.

Pääosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke.

Juoni: Koelentäjä Neil Armstrong on mukana NASAn hankkeessa, jonka tavoitteena on kävellä Kuun pinnalla.

Ensi-ilta: Perjantaina 12. lokakuuta 2018.

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt