IS:n kriitikko lyttää täysin uuden Olavi Virta -leffan – ”Tee mitä tahansa, mutta älä haaskaa aikaasi Koivusalon elokuvaan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS:n kriitikko lyttää täysin uuden Olavi Virta -leffan – ”Tee mitä tahansa, mutta älä haaskaa aikaasi Koivusalon elokuvaan”

Julkaistu: 5.10.2018 7:30, Päivitetty 5.10.2018 10:47

Timo Koivusalon ohjaama elämäkertaelokuva kertoo Olavi Virrasta vain kolutuimmat ja tutuimmat jutut.

Rakastatko Olavi Virtaa yhtenä maamme suurimmista laulajista? Haluaisitko tietää enemmän legendaarisesta artistista?

Jos vastasit myönteisesti jompaan kumpaan, nautiskele kaikin mokomin Virran levytyksistä tai lue vaikka joku noin seitsemästä hänen elämäänsä käsittelevästä kirjasta – tee mitä tahansa, mutta älä haaskaa aikaasi Timo Koivusalon Olavi Virta -elokuvaan.

Koivusalon elokuvaa enemmän tietoa Virran urasta ja elämästä tarjoaa vaikka Wikipedian artikkeli, jonka lukaisee kymmenessä minuutissa.

Koivusalon leffa kestää piinallisen pitkät kaksi tuntia ja viisi minuuttia.

  • Katso elokuvan traileri yllä olevalta videolta!

Virran pitkäaikaista puolisoa esittää Malla Malmivaara.

Kestostaan huolimatta Olavi Virta kertoo vain tutuimmat legendat ja kolutuimmat käänteet nimihenkilönsä elämästä. Nekin on dramatisoitu tavalla, joka saisi alakoulun joulunäytelmän lukuharjoitukset tuntumaan luovuuden riemuvoitolta.

Lauri Tilkanen on muissa yhteyksissä osoittanut olevansa kyvykäs näyttelijä. Olavi Virtana hän on yhtä eloisa kuin vahanukke. Hetkeäkään hän ei näytä tai tunnu siltä Olavi Virralta, joka lauloi itsensä tulisella tunteella ja jumalaisella äänellä suomalaisten sydämiin ja ryyppäsi itsensä tärviölle ennen 50-vuotispäiviään.

Tilkasen esittämä Virta pysyy 1930-luvulta 1960-luvulle saakka yhtä komeana ja puhtoisena kuin valkoinen esiintymisasunsa. Elokuvan kehyskertomuksessa vanhaa ja raihnaista Virtaa esittääkin Raimo Grönberg.

Vähän täytyy ihmetellä, miten mies pysyy ensin 30 vuotta yhtä nuorekkaana ja sitten muuttuu muutamassa vuodessa tutisevaksi ihmisraunioksi.

Virran pitkäaikaista puolisoa esittävä Malla Malmivaara hymyilee herttaisesti ja näyttää välillä jopa huolestuneelta. Voisi kuvitella, että vieraissa ravaava ja viinaa kittaava Virta olisi aiheuttanut perheriidan jos toisenkin.

Koivusalon elokuvasta moiset ikävyydet on siivottu pois. Nehän voisivat tahrata suurmiehen maineen.

Koivusalon Virta on aina rehti ja hyvää tarkoittava, vaikka välillä toisen naisen syliin lankeaakin.

Lauri Tilkasen esittämä Virta pysyy 1930-luvulta 1960-luvulle saakka yhtä komeana ja puhtoisena kuin valkoinen esiintymisasunsa.

Nimekkäitä näyttelijöitä Koivusalo on jälleen saanut elokuvansa pienempiinkin rooleihin. Jonna Järnefelt esittää Virran äitiä ja Vesa Vierikko laulajan pitkä­aikaista yhtiökumppania.

Kehnolla peruukilla varustettu Hannu-Pekka Björkman tekee elokuva­uransa huonoimman roolityön säveltäjä-sovittaja Toivo Kärkenä.

Ainoa positiivinen poikkeus näyttelijöissä – ja oikeastaan koko elokuvassa – on Reino Helismaata terävään tapaansa tulkitseva Martti Suosalo. Hän esittikin samaa roolia jo Koivusalon Kulkurissa ja joutsenessa 19 vuotta sitten.

Koivusalon ohjaus on juuri niin jähmeää kuin hänen huonoimmissa elokuvissaan on nähty. Näyttelijät pönöttävät heille määrätyillä paikoilla ja lausuvat repliikkejään vailla vähäisintäkään tunnetta oikeasta elämästä.

Aivan kauhea on osoittelevuudessaan vaikkapa lopun kohtaus, jossa vanha Virta esiintyy yleisön kyynelehtiessä jäykkänä lavan edessä.

Rimanalituksista kiusallisin on silti Hannu Nybergin Virta-kirjasta poimittu ja elokuvassa täysin irralliseksi jäävä kohtaus, jossa Virta tapaa ohimennen teini-ikäisen Vesa-Matti Loirin. Koivusalo tekee tapaamisesta peräti profeetallisen ja laittaa Virran ennustamaan pojalle uraa joko muusikkona tai hassuna kaatuilijana.

Ohjaus: Timo Koivusalo.

Pääosissa: Lauri Tilkanen, Malla Malmivaara, Martti Suosalo.

Juoni: Olavi Virta nousee maan suosituimmaksi laulajaksi, mutta menettää lopulta kaiken.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?