Tiesitkö? Näistä legendaarisista rooleista maailmantähdet kieltäytyivät – James Bondista olisi voinut tulla Gandalf - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Näistä legendaarisista rooleista maailmantähdet kieltäytyivät – James Bondista olisi voinut tulla Gandalf

Moni Hollywood-tähti on kieltäytynyt ikonisiksi nousseista elokuvarooleista.

Ian McKellen näytteli Gandalf-velhoa Taru Sormusten herrasta -elokuvissa. Jos asiat olisivat menneet toisin, olisi hänen tilallaan voitu nähdä James Bond -elokuvista tuttu Sean Connery.­

30.9.2018 15:30

Burt Reynoldsin saavutukset sivu suun menneiden huippuroolien saralla hakevat vertaansa, on niitä mokia muillekin sattunut. IS kokosi listan maailmantähdistä, jotka antoivat pakit legendaarisille rooleille ihan omasta tahdostaan. Jos asiat olisivat menneet toisin, olisi moni klassikkoelokuva voinut olla hyvin erilainen, samoin kun monen näyttelijän ura.

1. Gwyneth Paltrow ja Titanic

Tuhoon tuomitun loistoristeilijän rakastavaisista kertova megahitti nosti Leonardo DiCaprion ja Kate Winsletin Hollywoodin huipulle. Ohjaaja James Cameronin ykkösvalinta naispääosaan oli kuitenkin elegantti Gwyneth Paltrow, joka Winsletin onneksi kieltäytyi kunniasta. Mahtoiko roolin fyysinen rasittavuus pelottaa hentoa tähteä?

Titanic nappasi 11 Oscaria. Pääosaa tähdittävän Kate Winsletin onneksi Gwyneth Paltrow kieltäytyi Rosen roolista.­

2. Hugh Jackman ja Casino Royale

Myös X-Men -leffojen Wolverinena tunnettu Hugh Jackman nyrpisti nenäänsä James Bondille, kun hänelle tarjottiin paikkaa Pierce Brosnanin seuraajana. Tilalle löytyi vähemmän tunnettu Daniel Craig, jonka myötä koko leffasarja ampaisi uusiin korkeuksiin.

Daniel Craig päätyi James Bondin rooliin, kun Hugh Jackman kieltäytyi roolista.­

3. Meg Ryan ja Pretty Woman

Jos liikemiehen ja prostituoidun romanssi ei kiinnostanut Burt Reynoldsia, niin eipä se sytyttänyt Meg Ryaniakaan, joka oli studion suosikki hittileffan naispääosaan. Hurmaavan hutsun roolista kieltäytyivät myös Molly Ringwald, Michelle Pfeiffer ja Daryl Hannah. Lopulta osan nappasi 21-vuotias Julia Roberts.

Lähes tuntematon Julia Roberts sai pääroolin Pretty Womanista vasta, kun useampi kuuluisa näyttelijä oli kieltäynyt siitä.­

4. Mel Gibson ja Gladiator

Ohjaaja Ridley Scott tarjosi antiikkispektaakkelinsa pääosaa Mel Gibsonille, joka piti itseään liian vanhana taistelemaan leijonien ja gladiaattorien kanssa. Roolin sai kahdeksan vuotta nuorempi Russell Crowe, joka voitti siitä Oscarin ja nousi hetkessä Hollywoodin ykköskaartiin.

5. Julia Roberts ja Rakastunut Shakespeare

Seitsemän Oscaria kahmineen menestyselokuvan naispääosa räätälöitiin alkujaan Julia Robertsille. Hän halusi nimirooliin ihailemansa Daniel Day-Lewisin, mutta kun tämä kieltäytyi, myös Roberts menetti mielenkiintonsa projektiin. Päätös taisi olla vähän hätiköity, sillä roolin perinyt Gwyneth Paltrow pokkasi siitä Oscarin.

6. Michael Madsen ja Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta

Quentin Tarantinon kulttileffa nosti jo unohdetun John Travoltan hetkessä takaisin huipulle. Ohjaajan alkuperäinen valinta rooliin oli kuitenkin Michael Madsen, joka oli esittänyt gangsteria jo Tarantinon esikoisleffassa Reservoir Dogs.

 

Tarantino oli Madsenin antamista rukkasista niin loukkaantunut, ettei puhunut näyttelijälle vuosiin.

7. Michelle Pfeiffer ja Uhrilampaat

Legendaarisen kauhujännärin pääosa lankesi sitä kiihkeästi tavoitelleelle Jodie Fosterille vasta, kun ohjaaja Jonathan Demmen ehdottama Michelle Pfeiffer oli sen hylännyt. Pfeiffer piti elokuvaa liian synkkänä ja väkivaltaisena. Foster nappasi roolista toisen Oscarinsa, Pfeiffer odottaa yhä omaansa.

8. Will Smith ja Matrix

Will Smith ei vakuuttunut Wachowski-sisarusten scifi-leffan uraauurtavista erikoistehosteista. Matrixin pääosan jättivät väliin myös Nicolas Cage, Brad Pitt ja Val Kilmer. Sitä parempi Keanu Reevesille, joka teki megahitiksi muodostuneessa klassikossa ikonisimman roolityönsä.

9. Kim Basinger ja Basic Instinct – vaiston varassa

Seksikohtauksillaan kohauttaneen murhajännärin naispääosaa tarjottiin Kim Basingerille. Eroottisia rooleja ennenkin tehnyt kaunotar kieltäytyi leimautumisen pelossa.

John Travolta ei ollut ykkösvalinta Pulp Fictioniin. Ohjaaja Quentin Tarantino olisi tahtonut kulttileffan päärooliin Michael Madsenin.­

Uskalias rooli ei kelvannut liioin Julia Robertsille, Meg Ryanille, Michelle Pfeifferille tai Geena Davisille. Lopulta se päätyi lähes tuntemattomalle Sharon Stonelle, josta tuli sen myötä Hollywoodin uusi seksisymboli.

10. Sean Connery ja Taru Sormusten herrasta

Valkokankaan ensimmäisenä James Bondina huipulle noussut Sean Connery olisi voinut lopettaa uransa yhtä komeasti, jos olisi hyväksynyt Peter Jacksonin hänelle tarjoaman roolin velho Gandalfina J.R.R. Tolkienin kirjoihin pohjautuvassa leffatrilogiassa.

Omien sanojensa mukaan Connery ei ymmärtänyt sen paremmin Tolkienin kirjoja kuin Jacksonin niistä tekemiä elokuvia. Roolin esitti muistettavasti Ian Mckellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?