Laura Birnin ja Tommi Korpelan mustaa komediaa kuvattiin vuosia ilman tukea: tuloksena vuoden toistaiseksi hauskin kotimainen

Aleksi Salmenperän ohjaama Tyhjiö liikkuu yllättävästi taiteilijasatiirin, mustan komedian ja psykologisen draaman välillä, hehkuttaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Laura Birn ja Tommi Korpela esittävät Tyhjiö-elokuvassa taiteilijapariskuntaa.

28.9.2018 11:44

On aina virkistävää nähdä elokuva, joka ei ole syntynyt laskelmoidusta miellyttämisen halusta, vaan sisäisestä pakosta.

Aleksi Salmenperän kirjoittama ja ohjaama Tyhjiö on tällainen tapaus. Kotimaisen elokuvan kentässä se on poikkeuksellinen työ monellakin tapaa.

Neljän vuoden aikana vähitellen kuvattu Tyhjiö on toteutettu ilman Suomen elokuvasäätiön tuotantotukea. Se on siis puhdasverinen indieleffa.

Toisaalta sen tekijät Salmenperästä tekniseen työryhmään ja nimekkääseen näyttelijäkaartiin edustavat kotimaisen elokuvan huippuammattilaisia.

Tommi Korpela näyttelee Tyhjiössä jumissa olevaa kirjailijaa, jonka toinen kirja vain ei ota syntyäkseen.

Tyhjiö kertoo tunnetusta taiteilijapariskunnasta, jonka suhde kriisiytyy kasautuvien menestyspaineiden alla. Laura Birnin esittämä Pihla Sucksdorff on suosittu elokuvanäyttelijä kansainvälisen läpimurtonsa kynnyksellä. Tommi Korpelan tulkitsema Eero Kaila on Finlandia-ehdokkaaksi yltänyt kirjailija, joka ei ole julkaissut mitään viisivuotisen parisuhteensa aikana.

Kuvauksista toiseen säntäilevä Pihla paistattelee viikkolehtien kansikuvissa ja tutkii yömyöhään sähköpostiinsa kilahtavia työtarjouksia. Voisiko iso rooli brittiläisessä jännärissä vihdoin avata portit Hollywoodiin saakka?

Luomiskykynsä kadottanut Eero taas tuijottaa aamusta iltaan tietokoneensa tyhjää näyttöä pystymättä kirjoittamaan riviäkään. Hänen oloaan eivät helpota uutta kirjaa kärkkyvät ystävät ja kollegat – puhumattakaan kärsivällisyytensä menettäneestä kustannustoimittajasta (Matleena Kuusniemi).

Viimeisen niitin rakoilevaan liittoon lyö Pihlan pikasuhde brittiläiseen vastanäyttelijäänsä – mutta torppaako sen hedelmä myös hänen haaveensa?

Epätoivoinen Eero puolestaan saa yllättävän avuntarjouksen kadehtimaltaan kollegalta, juopolta ja tolkuttoman tuotteliaalta Finlandia-voittajalta (Hannu-Pekka Björkman).

Hannu-Pekka Björkman loistaa juopon kirjailijaneron roolissaan.

Satiirin, mustan komedian ja psykologisen draaman välillä notkeasti ja yllättävästi liikkuva Tyhjiö on vuoden toistaiseksi hauskin kotimainen elokuva.

Se nauraa ilkikurisesti niin tärkeileville taiteilijoille ja kulttuurin portinvartijoille kuin viihdeteollisuuden lieveilmiöille ja mediamaailman pinnallisuudelle.

Enimmäkseen mustavalkoisena kuvattu leffa liikkuu notkeasti ajassa ja paikassa mutta tähtäimensä tarkkuuden silti säilyttäen. Sen tarina ja henkilöt liippaavat usein kutkuttavan läheltä todellisuutta välttäen silti yksiselitteisen suorat viittaukset.

Esimerkiksi Pihlan isän (Kari Heiskanen) polveileva puhe illallispöydässä muistuttaa äänenpainoja myöten edesmennyttä Peter von Baghia, mutta elokuvan sijaan hän intoilee runollisen sekavasti arkkitehtuurista. Itse Pihlassa taas on piirteitä sekä Birnistä että Pihla Viitalasta, joka käy hänkin heittämässä ironisen sivuroolin.

Epäsuorien viitteiden listaa voisi jatkaa pitkään.

Lue lisää: Leijonasydän avasi tien tähtiin: näin Pääkkösen, Franzénin, Birnin ja Karukosken ura ulkomaille on sen jälkeen edennyt (IS 19.9.2018)

Lue lisää: Laura Birn nappasi roolin Netflixin uutuussarjasta – pian suomalaisnäyttelijää pääsee ihailemaan 130 miljoonaa tilaajaa: tätä on luvassa (IS 23.8.2018)

Ohjaaja Aleksi Salmenperän aiempia elokuvia ovat olleet muun muassa Miehen työ (2007), Paha perhe (2010), Häiriötekijä (2015) ja Jättiläinen (2016).

Taiteen ja viihteen maailmoja vähemmän tunteva saattaa kokea Tyhjiön sisäpiirin vitsinä. Sitä se jossain määrin onkin, mutta eihän jokaisen elokuvan tarvitse miellyttää kaikkia.

Salmenperä ei pyytele anteeksi elokuvansa lievästi elitististä luonnetta. Tyhjiöön voi ihastua tai siitä vihastua, mutta juuri tällaisena se on oikeutensa ansainnut.

Birn ja Korpela ovat erinomaisia, mutta herkullisimman roolityön taitaa sittenkin tehdä Hannu-Pekka Björkman törkysuisena ja maanisen juoppona Lapin kirjailijanerona.

Lue lisää Aleksi Salmenperän ohjaamista elokuvista:

Tyhjiö

Ohjaus: Aleksi Salmenperä.

Pääosissa: Laura Birn, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Matleena Kuusniemi.

Juoni: Menestyvän näyttelijättären ja palkitun kirjailijan parisuhde karahtaa kiville.

Ensi-ilta: Perjantaina 28. syyskuuta 2018.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?