Ben Foster aloitti Hollywoodissa 16-vuotiaana ja päätyi supersankariksi haukutuimpaan X-Men-seikkailuun – työskentelee nyt huippuohjaajien kanssa

Julkaistu:

Rakkautta & Anarkiaa
– Tällä alalla vaatii vahvuutta, ettei polta itseään loppuun nuorena, entinen lapsinäyttelijä Ben Foster kertoo Ilta-Sanomille.
Merinäkymä ja hiekkaranta ovat melkein yhtä hallitsevia Cannesin elokuvajuhlilla kuin elokuvat ja niiden tähdet.

On toukokuu. Näyttelijä Ben Foster istuu rantaravintolan tuolissa ja kääntyy katsomaan kohti Välimerta.

– Metsässä olemisella on ollut minuun aina tervehdyttävä vaikutus. Samoin täällä pelkkä meren katsominen saa olon tuntumaan heti paremmaksi, Foster toteaa rauhallisesti Ilta-Sanomille.

Luonto parantaa. Sitä se tekee myös draamassa Leave No Trace (suomeksi Älä jätä jälkiä), jossa Foster näyttelee yhteiskunnan ulkopuolelle tietoisesti jättäytynyttä entistä sotilasta.

– Kasvoin itse pikkukaupungissa Iowan maaseudulla. Vartuin maissipeltojen keskellä, joten sanoisin suhteeni luontoon olevan varsin terve – mutta ei niin äärimmäinen kuin Willillä, Foster vertaa.


Winter’s Bonesta (2010) tunnetun Debra Granikin ohjaama elokuva käsittelee muun muassa traumaattisesta stressireaktiosta selviytymistä. Varsinaisesti se kertoo kuitenkin Willin ja tämän teini-ikäisen tyttären suhteesta.

Tom-tyttö alkaa vähitellen kyseenalaistaa isän ehdottomuuden, jolla tämä eristäytyy muista. Ongelmat alkavat kasaantua, kun paikalliset viranomaiset katsovat, etteivät kodittomuus ja metsä sovi koulusta pois jättäytyneelle 13-vuotiaalle.

Leave No Trace nähdään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä. Toistaiseksi elokuvalle ei ole tiedossa Suomessa muuta elokuvateatterilevitystä.


Nuoren Tomin roolissa vakuuttaa uusiseelantilainen, heinäkuussa vasta 18 vuotta täyttänyt Thomasin Harcourt McKenzie, jolle Leave No Trace on merkinnyt hyppyä näkyvämpiin rooleihin.

Parhaillaan McKenzie kuvaa Timothée Chalamet’n ja Robert Pattinsonin kanssa ensi vuonna Netflixillä nähtävää Shakespeare-sovitusta The King. Hän on mukana myös Tom Cruisen 1980-luvun hitin jatko-osassa Top Gun: Maverick, jonka pitäisi saada ensi-iltansa 2020.

– En tiedä, olisiko kukaan hänen ikäisensä amerikkalaisnäyttelijä pystynyt esittämään Tomia niin herkästi kuin Thomasin teki, Foster kehuu.

Syynä on osaltaan Hollywoodin henki, jota Foster kutsuu myrkylliseksi.

– Tällä alalla vaatii huomattavaa vahvuutta, ettei polta itseään loppuun nuorena. Thomasinin vanhemmat ovat elokuvantekijöitä itsekin, ja he ovat saaneet opetettua hänelle, miten suojella omaa sisintään.


Rivien välistä tuntuu kuuluvan kokemuksen ääni. 37-vuotias Foster itse on nähnyt kaikenlaista, sillä hän on näytellyt Hollywoodissa 16-vuotiaasta lähtien.

Ensimmäinen rooli oli Disneyn Flash Forward -tv-sarjassa vuosina 1996–1997. Myöhemmin tuli X-Men-elokuvasarjan kolmas supersankariseikkailu X-Men: Viimeinen kohtaaminen (2006), joka teki hänestä tunnetun – hetkeksi.

– Jep, sitä varten minut kieritettiin tervassa ja höyhenissä, nostettiin korkealle ilmaan ja pudotettiin alas, Foster virnistää.


X-Men-elokuvien fanien keskuudessa Brett Ratnerin ohjaama Viimeinen kohtaaminen tavataan usein haukkua maan rakoon.

– Nyt rohkenen jo sanoa, ettei elokuvasta tullut kovin hyvä, mutta se toi minut ensi kertaa tänne Cannesin elokuvajuhlille. Miten katkeransuloinen hetki se oli!

Sittemmin Foster on edennyt arvostettujen ohjaajien kuten Stephen Frearsin, Duncan Jonesin ja nyt Granikin elokuviin. Granik tunnetaan naisena, jonka Winter’s Bone teki Jennifer Lawrencesta tähden.


Käsikirjoituksen Leave No Trace -elokuvasta Foster sai käsiinsä samoihin aikoihin, kun hän kuuli tyttöystävänsä, näyttelijä Laura Preponin, olevan raskaana.

– Siinä tilanteessa ajattelee herkästi samoja asioita kuin tässä elokuvassa: millainen isä olen lapselleni? Kuinka voin suojella häntä? Mitä tehdä, jos edessä olevat portaat ovat jäässä – tai jos taivaalta putoaa yhtäkkiä pommi?

– Useimmat eivät halua ajatella näitä asioita, koska esimerkiksi Hollywoodissa on aina jokin ruokakauppa auki. Muualla maailmassa se ei ole aina itsestäänselvää.

Naimisiin pariskunta meni kesäkuun alussa, vain muutama viikko Cannesin elokuvajuhlien jälkeen. Asumaan he ovat asettuneet toistaiseksi New Yorkiin – Hollywoodiin nähden Yhdysvaltojen toiselle laidalle.


Onneaan Foster kiittää siitä, että saa työnsä puolesta matkustaa ja nähdä maailmaa.

– Lapsen syntyminen on saanut minut havahtumaan itsekkäästä näyttelijämentaliteetista, jossa ainoa miettimäni asia on, kuinka näyttelen jotakuta tyyppiä.

– Sen osan minusta on kuoltava! Foster puuskahtaa ja nauraa päälle.

Hän ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö omaa työtä pitäisi tehdä mahdollisimman hyvin. Willin roolia varten Foster kävi läpi koulutuksen, johon kuului paitsi villissä luonnossa selviytymistä myös luonnon tarjoamien mahdollisuuksien kartoittamista.

– Minä näen metsässä puun, mutta joku kokeneempi saattaisi nähdä sen sijaan mahdollisuuden rakentaa siitä talo.

Foster suosittelee vastaavaa luontokurssia kaikille.

– Siitä on hyötyä: huonoa säätä varten on hyvä oppia tekemään suoja. Huolellisesti suunnittelemalla voi myös välttää vaikeuksia – mutta jos vaikeuksiin joutuu, kurssin jälkeen on ainakin taito pysyä rauhallisena!

Leave No Trace, pe 28.9. Bio Rex klo 16.00 sekä su 30.9. Andorra klo 16.00. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali Helsingissä su 30.9. asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt