Jane Fonda, 80, avautuu vaikeista vaiheistaan suorin sanoin – Dokumentin ohjaaja: ”Minäkin järkytyin”

Julkaistu:

Näyttelijälegenda
Näyttelijälegenda Jane Fonda puhuu uudessa dokumentissa avoimesti myös virheistään. Ohjaaja Susan Lacy paljastaa IS Tv-lehdelle yllättyneensä tähden urheudesta.
Jane Fonda in Five Acts, tiistaista 25.9. alkaen HBO Nordic

Näyttelijäikoni. Seksisymboli. Kansalaisoikeuksien puolustaja. Poliittinen aktivisti.

Ja vielä: tunteensa perheeltään padonneen näyttelijän Henry Fondan tytär. Kolmesti naimisissa, kolmesti eronnut. Äiti kolmelle lapselle.

Ohjaaja Susan Lacy tiesi jo entuudestaan kaikki nämä asiat Jane Fondasta. Elämäkertadokumentin Jane Fonda in Five Acts tekeminen avasi Lacylle 80-vuotiaasta näyttelijälegendasta silti vielä yhden uuden puolen.

– Elämäkertakirjan perusteella tiesin suurimman osan hänen tarinastaan jo entuudestaan. Ennen häneen tutustumistaan en kuitenkaan tiennyt, kuinka urhea hän on, Susan Lacy kertoo IS Tv-lehdelle Cannesissa.


Istumme luksushotellin salongissa Ranskan Rivieralla, jonne Lacy on edellisenä iltana lentänyt Fondan kanssa.

HBO:n tuottamaa dokumenttia kuvatessa Lacy haastatteli Fondaa tusinaan eri otteeseen, mutta elokuvan kiertueen ansiosta he ovat nähneet toisiaan säännöllisesti senkin jälkeen.

– En tarkoita sellaista urheutta, mitä Jane osoitti matkustaessaan Vietnamiin yksin Vietnamin sodan aikana. Se oli kai pikemminkin tyhmää, Lacy kiirehtii lisäämään.

– Tarkoitan sitä, kuinka hän pystyy nykyään kohtaamaan myös elämänsä aiemmat kivuliaat vaiheet ja puhumaan niistä suorasukaisesti ja rehellisesti, ilman rajoja.


Todisteet tästä ovat nähtävillä myös Lacyn dokumentissa.

Jane Fonda in Five Acts -elokuvassa Fonda puhuu avoimesti elämästään – myös niistä vuosista, joista monilla olisi kiusaus vaieta. Tähti puhuu paitsi elokuvistaan ja urastaan, myös aktivismistaan, syömishäiriöistään, suhteestaan ystäviinsä ja aviomiehiinsä, vanhemmistaan ja lapsistaan sekä kauneusleikkauksistaan.

– Tietyllä tasolla vihaan sitä tosiasiaa, että minä tarvitsin leikkauksia tunteakseni oloni hyväksi, Fonda toteaa dokumentissa.

– Toivon, etten olisi sellainen. Rakastan vanhempia kasvoja. Rakastan elettyjä kasvoja. Rakastan (näyttelijä) Vanessa Redgraven kasvoja. Toivon, että olisin rohkeampi, mutta olen mitä olen, hän suree.

Lue lisää: Ikinuori Jane Fonda, 80, avoimena kauneusleikkauksistaan: yksi asia jäi harmittamaan – näin tähti on muuttunut vuosien varrella

Ohjaaja Susan Lacyyn vaikutuksen teki etenkin Fondan suorat puheet tämän suhtautumisesta aiempiin aviomiehiinsä.

– Minäkin järkytyin, kun Jane sanoi ääneen, että hän on suhteissaan halunnut tulla miestensä muovaamiksi. Wow! ohjaaja muistelee IS Tv-lehdelle dokumenttinsa kuvauksia.

Sellainen Fonda kuitenkin oli: kun hänellä ei nuorempana ollut omaa vahvaa näkemystä siitä, millainen hän haluaisi olla, Fonda omaksui liitoissaan miestensä tavoitteet omiksi tavoitteikseen.


Ensimmäinen aviomies, ranskalainen elokuvaohjaaja Roger Vadim, muovasi Fondasta Barbarella-avaruusseikkailun (1968) avulla seksisymbolin.

Vuonna 1973 solmittu avioliitto aktivisti Tom Haydenin kanssa osui taas aikaan, jolloin Fondasta itsestäänkin tuli sodanvastaisen kansalaisliikkeen näkyvä tähti.


Aktivismiaan hän ei ole hylännyt vieläkään. Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa Fonda muistutti tyrannien vastustamisen tärkeydestä.

– Meidän on pysyttävä vahvoina: meidän on rakastettava toisiamme, meidän täytyy uskoa, että demokratia ja vapaus ovat mahdollisia, ja meidän on vastustettava tyranneja. Se tulee olemaan vaikeaa, Fonda painotti Cannesissa.

Cannesissa Fonda ei maininnut suoraan, keihin hän tyranneilla viittasi. Dokumentin lopussa nähdään kuitenkin otoksia, joissa Fonda osallistuu Donald Trumpin vastaiseen mielenosoitukseen. Otoksessa Fonda ilmoittaa vastustavansa Trumpin tapaa asettaa vastakkain taloudellinen vauraus ja ympäristökysymykset.

Lue lisää: Jane Fonda liikuttui yleisön valtavista suosionosoituksista Cannesissa – ”Meidän on vastustettava tyranneja”


Dokumentissa Fonda tunnustaa, ettei hän ollut löytänyt itseään kunnolla vielä 1990-luvun alussakaan, kun hän meni naimisiin uutiskanava CNN:n perustajan, miljonääri Ted Turnerin kanssa.

Dokumentin mukaan Fondan epävarmuuden yhtenä syynä oli etäiseksi jäänyt suhde äitiin. Elokuvan nimi ”Jane Fonda viidessä näytöksessä” viittaa elämänvaiheisiin, joita ovat aina määrittäneet huomattavasti hänelle läheiset ihmiset.

Ensimmäinen käsittelee lapsuutta julkkiksen, Henry-isänsä, varjossa. Kolme seuraavaa on nimetty hänen miestensä mukaan. Vasta viimeisen osion nimenä on Jane: se käsittelee hänen nykyistä elämäntilannettaan, jossa Fonda sanoo viihtyvänsä kaikista parhaiten omien läheisten ystäviensä seurassa.

– Jane kielsi minua sanomasta dokumentissa, että hän olisi vieläkään löytänyt täysin itseään. Hän sanoo olevansa yhä ”kesken”, Lacy huomauttaa Tv-lehdelle.

– Rakastan hänessä juuri sitä. Hän ei anna periksi koskaan edes itselleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt