Kuin ylimmät ystävykset: Spike Lee halaili ”suomalaista veljeään” yleisön edessä – Jasper Pääkkönen opetti mestariohjaajaa kiroilemaan suomeksi - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kuin ylimmät ystävykset: Spike Lee halaili ”suomalaista veljeään” yleisön edessä – Jasper Pääkkönen opetti mestariohjaajaa kiroilemaan suomeksi

Spike Lee antoi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin näytöksessä Pääkköselle lempinimen – ja vahvisti tekevänsä suomalaistähden kanssa lisää elokuvia.

Jasper Pääkkönen ja Spike Lee vitsailivat iloisina lauantaina Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla ennen Blackkklansman-elokuvan näytöstä.

22.9.2018 20:18

Helsingissä parhaillaan vieraileva maailmankuulu elokuvaohjaaja Spike Lee ei jättänyt lauantaina alkuillasta epäselväksi, mitä hän ajattelee Blackkklansman-elokuvansa suomalaistähdestä Jasper Pääkkösestä.

Lee ja Pääkkönen saapuivat Blackkklansmanin festivaalinäytökseen hieman kello 18.30 jälkeen yhdessä ja erittäin hyväntuulisina.

Lue lisää: Tällainen on Suomeen saapunut Spike Lee: mustan Amerikan äänitorvi, Jasper Pääkkösen kaveri – nämä 6 elokuvaa kertovat elokuvaohjaajasta paljon

Lee halaili Pääkköstä hartioiden ympäriltä Bio Rexin loppuunmyydyssä salissa festivaaliyleisön edessä.

– Kiitos kun tulitte katsomaan Blackkklansmanin tässä vieressä olevan parhaan kaverini (main man) kanssa, Lee hehkutti yleisölle heti alkuun tarkoittaen vieressään seisovaa Pääkköstä.

Ohjaaja Spike Lee ei jättänyt epäselväksi, että hän haluaa työskennellä Jasper Pääkkösen kanssa jatkossakin.

Pääkkönen sai ohjaajalta myös lempinimen: Spike Lee kutsui Pääkköstä ”suomalaiseksi veljekseen” (brother from Finland) ja vahvisti, että aikoo ottaa suomalaistähden mukaan elokuviinsa jatkossakin.

– Tämä ei jää viimeiseksi Spike Leen elokuvaksi (a Spike Lee joint), jossa suomalainen veljeni nähdään. Hän palaa elokuviini myöhemmin! Lee ilmoitti ja sai festivaaliyleisön hurraamaan äänekkäästi.

Spike Lee kertoi myös perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen ja Pääkkösen yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa tavalla tai toisella.

– Me teemme yhdessä töitä tulevaisuudessa, Lee totesi Helsingin Sanomille.

Lue lisää: Spike Lee paljastaa Helsingin Sanomissa, että yhteistyö Jasper Pääkkösen kanssa jatkuu tulevaisuudessa – ”Hän teki vaikutuksen ihan kylmiltään”

Spike Leen ohjaamassa Blackkklansman-elokuvassa Jasper Pääkkönen näyttelee yhtä elokuvan julmista rasisteista.

Ennen Blackkklansmanin esityksen alkamista Lee pyysi Pääkköstä myös kertomaan yleisölle tarinan siitä, miten hän onnistui tekemään häneen vaikutuksen koekuvauksissa.

Kun Pääkkönen pääsi tarinassaan vaiheeseen, jossa hän sanoi kuulleensa, että Spike Lee on itse paikalla koekuvauksissa ja päästäneensä sillä hetkellä suusta sanat Holy shit!, Lee keskeytti nopeasti. Ohjaaja vaati Pääkköstä suomentamaan termin suomeksi.

Pääkkönen päätyi siis opettamaan Leelle suomalaista kiroilua festivaalikatsojien todistaessa.

– Voi perkele!, sanat nopeasti löytänyt Pääkkönen ilmoitti Leelle.

Ennen kuin Pääkkönen pääsi jatkamaan tarinaansa koekuvauksista, Lee innostui kysymään, mitä sitten motherf***er mahtaa olla suomeksi. Sillekin löytyi pian suomennos yleisöstä kuuluneiden kommenttien avustuksella.

Ennen Blackkklansman-elokuvan festivaalinäytöksen alkua Jasper Pääkkönen matki ohjaaja Spike Leen kiihtymistä ja naurua. Lee puolestaan tiedusteli Pääkköseltä, mitä muutama kirosana on suomeksi.

Pääkkönen puolestaan intoutui matkimaan tapaa, jolla Lee reagoi, kun paksulla Yhdysvaltain eteläaksentilla vakuuttavasti puhunut Pääkkönen paljasti koekuvauksissa olevansakin Helsingistä, Suomesta.

– Hän siihen, että.... (pitää taukoa)... Mitäh!... (taukoa)... Helsinki!, Pääkkönen imitoi Leetä festivaalisalissa kiihtyneellä ja hieman tavallista korkeammalla äänellä.

– Ja sitten hän alkoi nauraa juuri noin, Pääkkönen osoitti Leetä, joka tässä vaiheessa käveli kippurassa nauraen ympyrää Bio Rexin salin etuosassa.

Lue lisää Pääkkösen koe-esiintymisestä:

Ohjaaja Spike Lee kertoi lauantaina Helsingissä urastaan ja elokuvistaan. Suorasukaisena puhujana tunnettu ohjaaja myös kommentoi Yhdysvaltain nykyistä poliittista tilannetta.

Iltapäivällä Lee piti festivaalilla myös mestarikurssitilaisuuden, jossa hän kertoi urastaan ja elokuvistaan. Suorasukaisena puhujana tunnettu Lee myös kommentoi Yhdysvaltain poliittista nykytilannetta haukkumalla presidentti Donald Trumpia Yhdysvaltain historian surkeimmaksi presidentiksi.

Lue lisää: Spike Lee piti suorasukaisen puheenvuoron Helsingissä – kritisoi Donald Trumpia: ”Hän jää historiaan Yhdysvaltain surkeimpana presidenttinä”

Spike Leen vierailua Suomessa isännöi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin lisäksi Yhdysvaltain suurlähetystö sekä näyttelijä Jasper Pääkkönen. Leen vierailu on pitkälti Pääkkösen ansiota: hän kutsui Leen Suomeen jo toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla, jossa Blackkklansman sai maailmanensi-iltansa.

Kun Lee lauantaina iltapäivällä saapui Suomeen, Pääkkönen oli häntä vastassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lue lisää: Spike Lee saapui Suomeen – Jasper Pääkkönen hehkuttaa Blackkklansman-elokuvan suosiota: ”Pelkkä suomalainen näyttelijä ei pitkälle riitä”

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali Helsingissä to–su 20.–30.9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?