Spike Lee piti suorasukaisen puheenvuoron Helsingissä – kritisoi Donald Trumpia: ”Hän jää historiaan Yhdysvaltain surkeimpana presidenttinä” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Spike Lee piti suorasukaisen puheenvuoron Helsingissä – kritisoi Donald Trumpia: ”Hän jää historiaan Yhdysvaltain surkeimpana presidenttinä”

Spike Lee puhui Blackkklansman-elokuvansa synnystä ja Yhdysvaltain nykytilanteesta.

Spike Lee on Helsingissä puhumassa uutuuselokuvastaan.

22.9.2018 18:36

Parhaillaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vieraileva ohjaaja Spike Lee paljasti lauantaina mestarikurssiluennollaan, miten hänen uusimman elokuvansa Blackkklansmanin sävy määräytyi.

– Blackkklansmania on kritisoitu siitä, että se ei ole hienovarainen elokuva, Lee totesi Helsingin Lasipalatsissa sijaitsevassa Bio Rex -elokuvateatterin loppuunmyydyssä salissa.

– Se ei voinut olla hienovarainen elokuva. Tämä ei ole hienovaraisten elokuvien aika.

Lee viittasi kommentillaan elokuvan sanomaan, joka ottaa voimakkaasti kantaa rasismia sekä ennakkoluuloja vastaan.

Blackkklansman kertoo tositapahtumiin perustuen mustasta poliisista, joka 1970-luvulla soluttautui osaksi valkoista ylivaltaa kannattavan rasistisen Ku Klux Klan -järjestön jäseneksi. Jasper Pääkkönen näyttelee elokuvassa yhtä järjestön ilkeistä rasisteista.

– Donald Trump jää historiaan Yhdysvaltain surkeimpana presidenttinä ikinä, Lee täräytti suomalaisyleisön edessä.

Jasper Pääkkönen näyttelee Spike Leen elokuvassa rasistista Felixiä.

Blackkklansmanin ensi-ilta oli elokuussa, vuosi Yhdysvalloissa, Virginian osavaltiossa Charlottesvillen kaupungissa tapahtuneiden traagisten mellakoiden jälkeen. Mellakassa ottivat yhteen sekä rasismin vastustajat että äärioikeisto.

– Trumpille oli tärkeintä mellakan jälkeisessä puheessaan vain huolehtia siitä, että hän saa kannatusta molemmilta puolilta.

Lee myös paljasti, että tällä hetkellä hänelle ei ole tärkeintä minkään elokuvan tekeminen, vaan Yhdysvaltain tulevat välivaalit.

– Olen sanonut kaikille tutuilleni: olkaa hyvä ja äänestäkää. Näistä ihmisistä (Trumpin kannajista) on päästävä, Lee painotti ja sai yleisön taputtamaan voimakkaasti.

– Myös tästä tällä hetkellä Valkoisessa talossa olevasta tyypistä on päästävä, koska kaikki on Yhdysvalloissa tällä hetkellä mullin mallin.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestämän mestarikurssitilaisuuden haastattelijana toimi toimittaja J.P. Pulkkinen.

Lue lisää: Spike Lee astui yleisön eteen Helsingissä – näin ohjaajakuuluisuus tervehti suomalaisia: lohkaisi nasevan kommentin

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali Helsingissä to–su 20.–30.9.

Päivitetty 22.9.2018 klo 20.44: Lisätty mestarikurssitilaisuuden haastattelijan nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?