Spike Lee astui yleisön eteen Helsingissä – näin ohjaajakuuluisuus tervehti suomalaisia: lohkaisi nasevan kommentin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Spike Lee astui yleisön eteen Helsingissä – näin ohjaajakuuluisuus tervehti suomalaisia: lohkaisi nasevan kommentin

Jasper Pääkkösen Suomeen houkuttelema Spike Lee on parhaillaan Helsingin keskustassa sijaitsevassa Lasipalatsissa puhumassa urastaan ja elokuvistaan.

Spike Lee vierailee tänä viikonloppuna Suomessa.

22.9.2018 17:22

Amerikkalaisen elokuvan legenda, elokuvaohjaaja Spike Lee on ensimmäisellä Suomen-vierailullaan. Blackkklansman-elokuvan ohjaaja saapui Helsinkiin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin, Yhdysvaltain suurlähetystön sekä näyttelijä Jasper Pääkkösen kutsumana.

Parhaillaan Lee on Helsingin Lasipalatsissa sijaitsevassa Bio Rex -elokuvateatterissa, jonne hän saapui neljän jälkeen iltapäivällä. Lee vetää Lasipalatsissa ns. mestarikurssiluentoa urastaan ja elokuvistaan.

– Hello, Helsinki, Lee tervehti yleisöä.

Spike Lee vierailee tänä viikonloppuna Suomessa.

Yleisö toivotti ohjaajakuuluisuuden tervetulleeksi seisten raikuvien aplodien kera. Lee on lyhyen vierailunsa aikana pistänyt merkille Suomen epävakaan sään, ja heittikin asiasta kommentin yleisölle.

– Ensimmäinen kerta Suomessa, ja sataa! Lee huikkasi.

Elokuvateatterissa on läsnä myös Jasper Pääkkönen, jonka ansiosta Lee tuli Suomeen. Kun Lee alkoi puhua, täpötäysi salillinen keskittyi kuuntelemaan ohjaajaa hiirenhiljaa.

Ennen mestarikurssia festivaalilla nähtiin Leen läpimurtoelokuva Do the Right Thing – kuuma päivä, joka esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmassa myös tuoreeltaan vuonna 1989.

Lentokentältä Lee matkasi keskustaan amerikkalaisen Cadillac-auton kyydissä. Kyse ei kuitenkaan ole New Yorkin Brooklynissa majaa pitävälle Leelle räätälöidystä erityiskohtelusta, sillä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla saapuvien vieraiden Cadillac-kyyditys on ollut osa elokuvatapahtuman perinnettä jo pitkään.

Lue lisää: Ohjaaja Spike Lee saapuu Suomeen – Jasper Pääkkönen ehdotti ideaa (IS 6.9.2018)

Virallisen festivaaliohjelman lisäksi Lee tapaa Helsingissä Jasper Pääkköstä, johon Lee tutustui Blackkklansmanin tekemisen yhteydessä. Pääkkönen näyttelee elokuvassa valkoisten ylivaltaa ajavaa Ku Klux Klan -järjestön julmaa rasistia.

Blackkklansmanista järjestetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla lauantaina klo 18.30 erikoisnäytös, johon Lee ja Pääkkönen saapuvat esittelemään elokuvan lyhyesti.

Suomessa Blackkklansman on ollut huima katsojamenestys: jo 166 000 katsojaa elokuisen ensi-iltansa jälkeen kerännyt elokuva on tällä hetkellä Suomen viidenneksi katsotuin elokuva valkokankailla.

  • Katso Spike Leen saapuminen Suomeen yllä olevalta videolta!

Edelle menevät vain romanttinen musikaali Mamma Mia! Here We Go Again, toimintaseikkailut Avengers: Infinity War ja Deadpool 2 sekä kotimainen Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Leen saapuminen on Pääkkösen ja vierailua isännöivän Yhdysvaltain suurlähetystön ansiota. Kun Lee oli Cannesin elokuvajuhlilla pohtinut vierailua Suomeen, Pääkkönen oli tarttunut siihen, ja ehdottanut suoraan Suomeen saapumista.

Lue lisää: Spike Lee saapui Suomeen – Jasper Pääkkönen hehkuttaa Blackkklansman-elokuvan suosiota: ”Pelkkä suomalainen näyttelijä ei pitkälle riitä”

Lee valitsi Pääkkösen koekuvauksista usean muun hakijan joukosta rooliin elokuvaansa – ja puolusti valintaa myöhemmin tiukasti, kun rooliin ehdotettiin Hollywoodin näkökulmasta kuuluisampia näyttelijöitä.

Lue lisää: Tällainen on Suomeen saapunut Spike Lee: mustan Amerikan äänitorvi, Jasper Pääkkösen kaveri – nämä 6 elokuvaa kertovat elokuvaohjaajasta paljon

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali Helsingissä to–su 20.–30.9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?