Kiltistä kotiäidistä kuoriutuu syntinen rakastajatar ja uskalias etsivä: Missä on Emily? ailahtelee jännärin, komedian ja muotinäytöksen välillä

Morsiusneidot-komedian ohjaajan Paul Feigin uudessa elokuvassa Anna Kendrick kompuroi ja Blake Lively poseeraa, moittii elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Stephanie (Anna Kendrick) selvittää, mitä tyylitietoiselle Emilylle (Blake Lively) on käynyt.

21.9.2018 11:30

Tyylikkäitä asuja, ylellisiä sisustuksia ja ylettömän keinotekoisia juonenkäänteitä – niitä tarjoaa täyslaidallisen Paul Feigin ohjaama Missä on Emily?

Darcey Bellin romaaniin pohjautuva elokuva ailahtelee epävarmasti jännärin, komedian ja muotinäytöksen välillä.

Anna Kendrick esittää Stephanieta, kodikasta ruokavloggaria ja pienen pojan yksinhuoltajaäitiä. Blake Livelyn esittämä Emily on hänen täydellinen vastakohtansa: seksikäs, itsevarma ja elämäntavoiltaan holtiton bisnesnainen.

Elokuvan epäuskottavuus alkaa jo heidän nopeasti kehittyvästä ystävyydestään.

Naisten ystävyys on vain alkusoittoa tihentyville ja toinen toistaan vaikeammin nieltäville juonenkäänteille, joiden lähtölaukauksena toimii Emilyn äkillinen katoaminen. Sekavoituvaan tarinaan kytkeytyy olennaisesti Emilyn komea aviomies, jota esittää myös hittikomedian Crazy Rich Asians (2018) toisessa pääosassa nähtävä Henry Golding.

Eri aikatasoilla liikkuva ja eri henkilöiden näkökulmia vaihteleva Missä on Emily? muistuttaa tarinaltaan ja rakenteeltaan sellaisia viime vuosien huippujännäreitä kuin Gone Girl (2014, arvio) ja Nainen junassa (2016). Elokuvana se jää kuitenkin niistä niin kauas, että vertailukin tuntuu epäreilulta.

Anna Kendrick näyttelee ruokavloggaria Stephanieta, josta kuoriutuu elokuvan edetessä muun muassa uskalias etsivä.

Ohjaaja Paul Feig on niittänyt osin ansiotonta mainetta räävittömillä ja koheltavilla komedioillaan, kuten Morsiusneidot (2011), Spy – vakoojan asussa (2015, arvio) sekä Ghostbustersin (2016, arvio) uusintaversio. Koheltavan komedian puolelle luisuu loppuaan kohden myös Missä on Emily? Tällä kertaa kyse lienee kuitenkin tyylilajin tahattomasta lipsahduksesta.

Anna Kendrick menettelee elokuvan alun kilttinä kotiäitinä, mutta myöhempien käänteiden syntisenä rakastajattarena ja uskaliaana etsivänä hän kompuroi pahasti.

Blake Livelyn roolityö tyylitietoisena vamppina tuntuu alusta loppuun pelkältä poseeraukselta.

Tyylitietoista vamppia Emilyä näyttelee Blake Lively.

Lähes lupaavasti alkavan, mutta loppuvaiheissaan pelkkää myötähäpeää herättävän elokuvan visuaalinen ilme on yhtä pingottuneen huoliteltu kuin päähenkilöidensä asuvalinnat.

Hengetöntä kokonaisuutta piristävät sentään ääniraidalla soivat ranskalaishitit. Ne tuovat elokuvaan rahtusen sitä railakasta svengiä ja röyhkeätä uskallusta, jota se niin kipeästi kaipaisi.

Missä on Emily?

Ohjaus: Paul Feig.

Pääosissa: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding.

Juoni: Nainen tutkii ystävättärensä katoamista.

Ensi-ilta: Perjantaina 21. syyskuuta 2018.

★★

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?