Olavi Virtaa esittävä Lauri Tilkanen vaikuttui iskelmäkuninkaan traagisesta elämästä: ”Hän menetti kaiken mahdollisen ja kuoli melkein unohdettuna” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Olavi Virtaa esittävä Lauri Tilkanen vaikuttui iskelmäkuninkaan traagisesta elämästä: ”Hän menetti kaiken mahdollisen ja kuoli melkein unohdettuna”

Julkaistu: 20.9.2018 11:54

Olavi Virran vaiherikas elämä on tehnyt syvän vaikutuksen Lauri Tilkaseen, joka näyttelee mestaria elokuvassa.

Näyttelijä Lauri Tilkanen, 30, esittää iskelmäkuningas Olavi Virtaa pian ensi-iltansa saavassa elämäkertaelokuvassa. Tilkanen kertoo olevansa otettu siitä, että hän saa näytellä suurta legendaa.

– On aika isoa lähteä näyttelemään tällaista henkilöä, joka koskettaa Suomessa isoa osaa yleisöstä, Tilkanen sanoo.

Muun valmistautumisen ohella Tilkanen lihotti roolia varten kymmenen kiloa. Näyttelijä on aiemmin kertonut kilojen kertyneen yksinkertaisella tavalla: hän lopetti liikunnan ja mätti kaloripitoisia ruokia. Tilkanen kertoo, ettei häntä vaadittu lihottamaan elokuvaa varten, vaan hän teki sen omasta tahdostaan.

– Otin muutamia kiloja sen vuoksi, että se tuntuisi kropassani. Elokuvan pääosassa on kuitenkin tarina, henkilö ja musiikki. Tässä ei olla mitään näköispatsasta tekemässä tai mitään sen tapaista. Tärkeintä on, että elokuvasta välittyy tunnelma, Tilkanen toteaa.

Tämän näköisenä Lauri Tilkanen nähdään Olavi Virran roolissa

Olavi Virran yksityiselämä oli myrskyisä. Alkoholismia ja sokeritautia sairastanut laulaja ajautui rahavaikeuksiin tuhlailevan elämäntyylinsä vuoksi. Hänen avioliittonsa päättyi vuonna 1959, kun Irene Virta otti avioeron ja muutti perheen neljän lapsen kanssa Ruotsiin.

Samana vuonna Virran ura koki pahan kolauksen, kun hän esiintyi yhtyeineen humalassa Ilomantsissa. Tapauksen seurauksena useat mediat kirjoittivat Virrasta kärkkäästi ja Yleisradio laittoi tämän uuden kappaleen soittokieltoon.

Skandaalin jälkeen Virran ura lähti uuteen nousuun 1960-luvulla. Runsaan alkoholinkäytön ja diabeteksen väsyttämä Virta menehtyi vain 57-vuotiaana vuonna 1972.

Lauri Tilkanen kertoo tienneensä Virran elämästä etukäteen runsaasti.

– Virran tarina on traaginen. Hän pääsi köyhyydestä rikkauksiin, menetti sen jälkeen kaiken mahdollisen ja kuoli melkein unohdettuna. On kuitenkin uskomatonta, kuinka paljon edelleen nykypäivänä Olavi Virtaan liittyy arvostusta.

Malla Malmivaara näyttelee elokuvassa Virran vaimoa Irene Virtaa. Malmivaara kertoo itsevarman Irenen tarinan inspiroineen häntä. Irene pysyi Olavin rinnalla pitkään alkoholismista ja toisista naisista huolimatta, kunnes lopulta sai tarpeekseen ja muutti lasten kanssa Ruotsiin.

Suosionsa huippuvuosina rahankäytön suhteen avokätinen Virta kustansi tienesteillään kollegoilleen ryyppyillan toisensa perään. Lukuisissa juhlissa ja jatkoilla viina virtasi ja naisia riitti. Iskelmäkuninkaan suosiota on nykypäivänä vaikea käsittää: yli-innokkaat naisihailijat tunkivat perheen kotiin, huhuja lehtolapsista liikkui siellä täällä ja lehdistö ei tuntunut saavan tarpeeksi kultakurkusta.

– Tuollaista julkisuutta ja suosiota Suomessa ei voi enää olla kuin mitä se Virralla oli 50-luvulla. Nurjana puolena oli se, että hän oli herkkä ihminen ja alkoholi oli osa hänen ja muiden taiteilijoiden elämää.

Tilkanen kertoo Virran olleen itselleen musiikillinen esikuva.

– Minun sukupolveni selvästi vielä tietää ja tuntee Olavi Virtaa. Voi olla, että nuorempi sukupolvi ei enää niin paljon tunne Olavi Virran musiikkia. Täytyy muistaa, että suomalaisen musiikin juuret ovat Olavi Virrassa ja näissä muissa elokuvan henkilöissä.

– Ehkä tämän elokuvan myötä nuorempi sukupolvi kiinnostuu Virran musiikista ja elämästä. Hänen elämänsä oli niin monimuotoinen. Elokuva ei ole pelkästään musiikista.

  • Katso Olavi Virta -elokuvan traileri alla olevalta videolta:

 

Olavi Virta -elokuva elokuvateattereissa 5.10. alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?