TV & elokuvat

Uusi elokuva kuvaa alaikäisen Astrid Lindgrenin ja keski-ikäisen miehen seksisuhdetta: ”Tuomittaisiin nykyään pedofiliana”

Julkaistu: , Päivitetty:

Elokuva-arvio
Elokuva seuraa varsin tarkasti todellisia tapahtumia ajalta, josta lastenkirjailijatähti Astrid Lindgren itse vaikeni eläessään, kehuu elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Ruotsin ja kenties koko maailman rakastetuimman lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin teoksia on käännetty yli sadalle kielelle ja myyty arviolta 165 miljoonaa kappaletta. Hänen kirjoistaan on tehty kymmeniä elokuvia ja tv-sarjoja.

Silti vasta nyt on valmistunut ensimmäinen hänen elämästään kertova näytelmäelokuva.

Tanskalaisen Pernille Fischer Christensenin ohjaama Nuori Astrid keskittyy lyhyeen ja erityisen vaikeaan mutta juuri siksi merkittävään jaksoon Lindgrenin elämässä. Alba Augustin esittämä Astrid (tässä vaiheessa vielä sukunimeltään Ericsson) on elokuvan alussa 16-vuotias ja sen päättyessä 21:n ikäinen.

Pienessä Vimmerbyn kylässä Smålandissa varttunut Astrid viihdyttää elokuvan alussa sisaruksiaan mielikuvituksellisilla tarinoillaan, jotka välillä herättävät heidän uskonnollisen äitinsä (Maria Bonnevie) paheksunnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun yksi Astridin tarinoista on julkaistu paikallisessa sanomalehdessä, sen päätoimittaja Blomberg (Henrik Rafaelssen) pyytää hänet avustajaksi toimitukseen.

Älykäs, eloisa ja epäsovinnainen tyttö voittaa nopeasti Blombergin ihailun ja ystävyyden. Ennen pitkää Astridin ja Blombergin suhde syvenee rakkaudeksi. Tästä alkavat vaikeudet, sillä Blomberg on kuuden lapsen isä ja keskellä raastavaa avioeroprosessia.


Luvattoman rakkauden arvattavat seuraukset ajavat vasta 18-vuotiaan, raskaana olevan Astridin Tukholmaan, jossa hän opiskelee sihteeriksi.

Skandaalin ja Blombergia aviorikoksesta mahdollisesti uhkaavan vankilatuomion pelossa Astrid synnyttää lapsensa Tanskassa ja jättää hänet tilapäisesti sikäläiseen sijaiskotiin. Äidin ja poikavauvan erosta tulee paljon tarkoitettua pidempi.

Nykymaailmassa lähes keski-ikäisen Blombergin seksisuhde alaikäiseen Astridiin tuomittaisiin pedofiliana ja esimiesaseman törkeänä väärinkäyttönä, mutta Christensenin elokuva tarkastelee sitä neutraalin monimielisesti. Ratkaisevan askeleen seksisuhteeseen ottaa Astrid eikä Blomberg. Elokuva ei liioin kyseenalaista miehen tyttöä kohtaan tuntemaa rakkautta.

Lopputekstiensä mukaan Nuori Astrid on saanut vain inspiraationsa Lindgrenin elämästä, mutta tosiasiassa se seuraa varsin tarkasti todellisia tapahtumia ajalta, josta Lindgren itse vaikeni eläessään. Elokuvan tekijät ovat tutkineet aihettaan ilmeisen huolella.


Kerronnaltaan Nuori Astrid on varsin perinteinen elämäkertaelokuva, jossa tapahtumat aivan alkua ja loppua lukuunottamatta etenevät kronologisesti ja päähenkilön näkökulmassa pitäytyen.

Lindgrenin ihailijoille saattaa tulla pettymyksenä se, että elokuvan tarina päättyy paljon ennen Lindgrenin kirjailijanuran alkua.

Tarinansa yhteyksiä Lindgrenin myöhempiin kirjoihin elokuva korostaa katkelmilla hänen lapsilukijoidensa lähettämistä onnittelukirjeistä, joita iäkäs kirjailijatar elokuvan prologissa ja epilogissa lukee. Ratkaisu tuntuu välillä turhan osoittelevalta, mutta näin Lindgrenin tuotantoa tuntematonkin pääsee kärryille siitä, millaisia teemoja tämä kirjoissaan käsitteli.

Huolella lavastetun ja puvustetun elokuvan perinteisyyttä ohjaaja Christensen ja kuvaaja Erik Molberg Hansen yrittävät peittää paikoin rosoisella käsivarakuvauksella. Jälki tavoittelee modernia ilmettä mutta kompastelee silkkaan sekavuuteen. Onneksi se turmelee vain lyhyitä jaksoja muuten hallitusta elokuvasta.

Nuoren Astridin ehdoton keskipiste on sen nimiroolia raikkaasti ja sielukkaasti esittävä Alba August. Hän on kuin syntynyt kameran eteen – ja niinhän ohjaaja Bille Augustin ja näyttelijä-ohjaaja Pernilla Augustin tytär käytännössä onkin.

Sivuosissa tekevät oivallista työtä Maria Bonnevie Astridin äitinä, Magnus Krepper isänä ja Trine Dyrholm Astridin lapsen sijaisäitinä.

Juttua korjattu kello 11.04: Päätoimittaja Blombergiä näyttelee Henrik Rafaelssen, ei Björn Gustafsson.

Nuori Astrid

Ohjaus: Pernille Fischer Christensen.

Pääosissa: Alba August, Henrik Rafaelsen, Maria Bonnevie.

Juoni: Luvattoman rakkaussuhteen seuraukset mullistavat nuoren Astrid Lindgrenin elämän.

Ensi-ilta: Perjantaina 14. syyskuuta 2018.

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt