TV & elokuvat

Ylen uudessa luonto-ohjelmassa puidaan puiden seksielämää – asioista puhutaan räväköillä termeillä

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Elävät puut on luonto-ohjelmien toisinajattelija. Se uskaltaa olla hauska ja antaa puille inhimillisiä ominaisuuksia.
Minttu Heimovirran ja Markku Sipin toimittama Elävät puut on luonto-ohjelmaksi harvinaisen rento ja räväkkäkin. Ylen Mennään metsään -kampanjaan kuuluvan sarjan ensimmäisessä osassa etsitään Suomen sisukkainta puuta, toisessa viisainta, kolmannessa peräti kiimaisinta. Nyt yritettäneen saada koukkuun muitakin kuin perinteisten luonto-ohjelmien katsojia.

– Saimme aika vapaat kädet tehdä sellainen luonto-ohjelma, jota itse katsoisimme, ja tämä on sen näköinen, Heimovirta sanoo.

Heimovirta ja Sipi heittäytyvät aiheeseensa iloisella energialla, haastavat toistensa ja katsojiensa ajatuksia ja onnistuvat jopa naurattamaan.

Kuivan akateeminen lähestymistapa on heitetty romukoppaan, kun puille annetaan inhimillisiä piirteitä. Koivut elävät kuluttavasti kuin rokkarit, mutta niissäkin on eroja. Hieskoivu lahoaa jo 50 vuodessa, mutta rauduskoivu elää parisataa vuotta – se on siis Keith Richards! Äärimmäisissä oloissa ilman apua selviävä mänty taas on kuin Rambo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puiden voi myös tulkita oppivan ja muistavan asioita. Ne kommunikoivat hajujen välityksellä toistensa ja eläinten kanssa, ja niiden juurenkärjet näyttävät jopa jollain tavalla kuulevan, kun etsivät vettä.

Tällainen inhimillistäminen on aivan toinen tapa lähestyä metsää kuin se, mihin Suomessa on totuttu. Nyt ei katsota puita hakattavana resurssina ja raaka-aineena.

– Hirmu iso osa puututkimuksesta ja -tietämyksestä perustuu siihen, minkälaista sellua siitä saa, onko pitkää vai lyhyttä kuitua, kasvaako nopeasti vai hitaasti. Meillä lähtökohta oli se, millaisia eliöitä puut ovat ja miten ne käyttäytyvät, Sipi toteaa.


Tekijät huomauttavat, ettei tarkoitus ollut tehdä metsätalouskriittistä ohjelmaa, vaan näyttää puiden yksilöllinen kiehtovuus. Sitä tukee upeasti kuvaaja Jari Salosen pitkä kokemus metsäluonnon taltioijana, jota Heimovirta ja Sipi kiittelevät.

Lähestymistapa takaa sen, että katsoja saa kokea uudenlaisia oivalluksia.

– Voisin lyödä vetoa, että kovin moni ihminen ei tiedä tunturikoivun osaavan pyytää apua, Sipi mainitsee esimerkkinä.

Heimovirta sanoo, että kun aivonsa vinksautti oikeaan kulmaan, puiden seksielämäkin alkoi näyttää hyvin luonnolliselta ilmiöltä. Siitä ei tehnyt mieli puhua enää oppikirjatermeillä kuten hede ja emi. Siellähän viuhuvat lerssit ja pimpsat!

– Sitten voidaan tutkia, että onko jollain lajilla erikseen rouva- ja herrapuut, vai roikkuvatko ne lerssit ja pimpsat siinä samalla oksalla, Sipi kuvailee.

– Jos koulussa olisi tällä tavalla kerrottu, kyllä minä olisin ollut innostunut puista, Heimovirta sanoo.

Elävät puut sunnuntaisin 9.9. alkaen TV1 klo 18.15

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt