TV & elokuvat

Muistatko Kuplan? Parodinen tv-sarja rikkoi useita tabuja: katolinen kirkko vaati boikotoimaan sarjaa

Julkaistu:

nostalginen tv-sarja
Kupla-sarja käsitteli 70-luvun lopulla seksuaalisuutta, etnisyyttä ja homoutta tavoilla, jotka johtivat sensuuri- ja boikottivaatimuksiin.
Kupla (Soap, 1977–1981) on amerikkalainen tilannekomediasarja, joka teki parodiaa saippuasarjoista. Tapahtumiin lukeutui hulvattomia ja eriskummallisia käänteitä.

Kuplan pääosassa on kaksi sisarusta, Jessica Tate (Katherine Helmond) ja Mary Campbell (Cathryn Damon), sekä heidän aviomiehensä Chester Tate (Robert Mandan) ja Burt Campbell (Richard Mulligan). Lisäksi sarjan hahmoista muistetaan etenkin rääväsuinen vatsastapuhujanukke Bob, homoseksuaali Jodie Dallas (Billy Crystal) ja sarkastinen hovimestari Benson (Robert Guillaume).


Katsojien mieleen on jäänyt myös, kuinka jokaisen jakson alussa sarjan kuuluttaja esitti legendaarisen kysymyksen: ”Oletko hämmentynyt? Et tule olemaan katsottuasi tämän jakson Kuplasta.”

Suomessa MTV aloitti sarjan esitykset 1980. Suomalaiskatsojat joutuivat hämmentävään tilanteeseen, sillä esitysajankohtana suomalaiset eivät olleet vielä juuri nähneet saippuasarjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tosin sarja sai aikaan hämmennystä myös 1980-luvun taitteen Yhdysvalloissa, sillä sarjassa käsiteltiin monia tabuaiheita: homoseksuaalisuutta, impotenssia, eri rotujen välistä avioliittoa, homovanhemmuutta ja pettämistä.

Sarja oli etenkin kristillisen oikeiston hampaissa, joka vaati sarjan esittämisen lopettamista. Jo ennen ensimmäisen jakson esittämistä sarja aiheutti paheksuntaa ja kuohuntaa. 1977 Newsweekin toimittaja kuvaili sarjaa ”seksifarssiksi”, vaikka ei ollut edes nähnyt pilottia.


Osin vääriin tietoihin perustuneen ennakkokohun ollessa käynnissä katolinen kirkko kehotti kaikkia amerikkalaisia perheitä boikotoimaan sarjaa. Katolisen kirkon Los Angelesin arkkihiippakunta julkaisi lausunnon, jossa se muun muassa puolusti valtiollista sensuuria: ” Kupla on todennäköisesti väkevin argumentti valtiollisen sensuurin puolesta, mitä olemme ikinä nähneet”.

Myös homoyhteisöt olivat ennakkoon huolissaan siitä, kuinka sarjan homoseksuaalinen hahmo Jodie Dallas ja tämän suhde jalkapallotähteen toteutettaisiin.


Susan Harrisin luoma ja käsikirjoittama sarja piti kuitenkin pintansa neljän kauden ja 85 jakson ajan. Harris oli luonut sarjalle viiden kauden mittaisen ”raamatun”, jossa kävivät ilmi hahmot ja juonenkäänteet. Tämä raamattu joutui ABC-kanavan ”laaduntarkkailijoiden” eli sensoreiden syyniin.

Harris sai muistion, jossa laaduntarkkailijat kertoivat huolensa monista asioista sisällön suhteen. Ennen kaikkea huolta aiheuttivat sarjassa esiintyneet seksuaalisuuteen, politikkaan, uskontoon ja etnisyyteen liittyvät kysymykset. Muistio vuoti kokonaisuudessaan Los Angeles Timesin kautta julkisuuteen.


Muistiossa määrättiin muun muassa, että ”Jodien ja jalkapalloilijan välinen suhde tulee käsitellä tavalla, jossa eksplisiittiset tai intiimit aspektit homoseksuaalisuudesta vältetään kokonaan”. Myös esimerkiksi erään hahmon, Burt Campbellin, sukunimi vaadittiin vaihdettavaksi, jotta ihmiset eivät yhdistäisi hahmoa Campbellin keittoihin!

Sarja sai aluksi ristiriitaisen vastaanoton. Ajan kuluessa Kupla on noussut suosioon ja arvostetuksi komediaksi, joka oli edellä aikaansa. Vuonna 2007 Time valitsi sen kaikkien aikojen sadan parhaimman tv-sarjan listalleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt