TV & elokuvat

Kommentti: Samuli Vauramon tähdittämä vakoilutrilleri pyrkii kohti kansainvälistä tasoa – kaikesta näkee, että nyt on haluttu tehdä kunnolla

Julkaistu:

netti-tv
Ratamo-sarjan perinteinen dekkarikerronta ja ulkopoliittiset jännitteet ovat sekä ajattomia että ajankohtaisia, toimittaja Pasi Rytinki kirjoittaa.
Ratamo, torstaista 6.9. alkaen C Morella

Kaikesta näkee, että nyt on haluttu tehdä kunnolla. C Moren alkuperäissarja, Taavi Soininvaaran dekkareihin pohjautuva Ratamo, esiteltiin elokuussa arvokkaasti kutsuvierasensi-illassa. Markkinointi ja tiedotus on ollut poikkeuksellisen näyttävää.

Tällaiseen ei ole televisiosarjojen kohdalla totuttu Suomessa – ei varsinkaan suoratoistopalveluun ensimmäiseksi menevän sarjan kanssa.

Onneksi huolellisuutta on myös itse tuotteessa. Kokeneiden ohjaaja Veikko Aaltosen ja käsikirjoittaja Timo Varpion johdolla on syntynyt vetävää kerrontaa ilman ylenmääräistä kikkailua. Vaikka Aaltosen mukaan kuvausaikataulut olivat totutun tiukat, jälki ei näytä hutiloidulta.


Nyt on selvästi haluttu erottautua kliseiseksi käyneestä nordic noir -tyylilajin tummasta ja kylmästä kuvastosta. Ratamossa rikoksia voidaan tehdä ja ratkoa myös aurinkoisina päivinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä tyylitietoisessa maailmojen luomisessa kenties hävitään, voitetaan silkassa sujuvuudessa ja osin uskottavuudessakin. Ratamon perinteinen dekkarikerronta ja ulkopoliittiset jännitteet ovat sekä ajattomia että ajankohtaisia.

Pääministerin (Martin Bahne) autonkuljettaja löytyy ammuttuna. Kun paljastuu, että samalla on kadonnut korkeimman turvaluokituksen asiakirjoja, asia mutkistuu.


Alkaa näyttää siltä, että Suomi on joutunut vakoilun kohteeksi – tai mikä pahempaa, pääministeri on ehkä vuotanut tietoja itse. Lisäksi pääministerillä on salaperäinen naisystävä (Alina Tomnikov).

Asiaa tutkivat sekä suojelupoliisi että keskusrikospoliisi. Heti ensikohtaamisella syntyy sarjaa kannatteleva jännite Supon etsivän Arto Ratamon (Samuli Vauramo) ja krp:n rikoskomisarion Elina Lindenin (Saara Kotkaniemi) välillä.


Molemmat ovat rikossarjaperinteiden mukaisesti omapäisiä, työlleen omistautuneita ja sosiaalisesti rajoittuneita. Tutkintaa johtava Linden pitää etäisyyttä töksäyttelemällä kylmästi ja lakonisesti, leskeksi jäänyt Ratamo ei taas osaa oikein puhua oman teinityttärensäkään (Linnea Skog) kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratamo on joutunut Supossa sivuraiteille suoraviivaisuutensa vuoksi, mutta päällikkö Jussi Ketonen (Jukka Puotila) luottaa vielä hänen vaistoihinsa.

Keskeisiin henkilöihin kuuluvat myös ministeri Leila Tiainen (Marjaana Maijala) ja venäläislähtöinen liikemies Arkadi Akulov (Andrei Tsumak), jonka suhteet sekä suomalaisiin että venäläisiin poliitikkoihin herättävät kysymyksiä.


Sivustalla häärivät salaperäinen Juri Burov (Ivan Mathias Petersson), jolla näyttäisi olevan arkaluonteista tietoa, sekä aktivistitoimittaja Manu Sirén (Jari Virman). Tämän kirjoittelu on ärsyttänyt venäläisiä.

Soininvaaran parikymmentä vuotta sitten luoma Ratamo on seikkaillut jo 14 kirjan verran. Aineksia olisi myös pitkäkestoiseksi tv-sarjaksi, vaikka kansainvälistä menestystä ei vielä uskalla povata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt