TV & elokuvat

Muistatko Rikospaikalla-dekkarin? Kymmeniä miljoonia katsojia keräävää saksalaissarjaa kuvattiin myös Ilomantsissa

Julkaistu:

nostalginen tv-sarja
Rikospaikalla-sarjaa on tehty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1970. Ohjaajien joukkoon kuuluu suomalainen Hannu Salonen, joka keksi tuoda saksalaisdekkarit Suomeen.
Saksalaisten poliisisarjojen dinosaurus, Rikospaikalla (Tatort, 1970–) kerää saksankielisessä Euroopassa jopa kymmeniä miljoonia sunnuntaisin television eteen. Suomessa sarjaa ei ole vuosiin esitetty, vaikka saksalais-krimeillä Suomessa vankka yleisö onkin. Viimeksi Yle on näyttänyt sarjan uusintoja vuonna 2014.

Tunnetuin sarjan poliisihahmo on Götz Georgen esittämä Horst Schimanski. George näytteli hahmoa ensin Rikospaikalla-sarjassa vuosina 1971–1991 sekä itsenäisessä Schimanski-nimeä kantavassa sarjassa vuosina 1997–2013. Näyttelijä menehtyi 2016.


Rikospaikalla-sarjaa on tehty yhtäjaksoisesti vuodesta 1970. Jaksoja on jo yli tuhat. Pitkäkestoisuuden lisäksi erikoista on, että sarjaa tekee 11 tuotantoyhtiötä ympäri Saksaa, Itävaltaa ja Sveitsiä. Saksassa miltei kaikilla osavaltioilla on omat yleisradioyhtiönsä. Niinpä rikoksia ratkotaan tyypillisesti joka jaksossa uudessa kaupungissa. Myös komisariot ja tutkijat vaihtelevat.

90-minuuttiset jaksot ovat kokopitkän elokuvan mittaisia, ja niissä sukelletaan usein syvälle psykologisiin ja poliittisiin kiemuroihin.


Saksassa opiskellut ja työskennellyt suomalaisohjaaja Hannu Salonen on ohjannut joitakin jaksoja. Yksi sarjan jaksoista, nimeltään Borowskin tango, on kuvattu Suomessa heinäkuussa 2009. Borowskin tango -jakso tapahtuu pääosin Ilomantsissa. Vaikka käsikirjoittajaksi on merkitty Clemens Murath, näkyy jakson ohjaajan Hannu Salosen tausta tarinassa vahvasti. Axel Milbergin näyttelemä saksalainen komisario Borowski saa tuntumaa lavatanssien naistenhakuun, eikä tangosta ole syytä kieltäytyä!


IS Tv-lehden kriitikko Tarja Ollikainen kirjoitti 2011: ”Hannu Salosen ohjauksessa on hauskaa huumoria, ja kädenjälki on hyvin omaperäinen. Mukana on runsaasti myös suomalaista mytologiaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jakson miehitys hoidettiinn pitkälti suomalaisvoimin. Rooleissa nähtiin muun muassa Janne Hyytiäinen, Antti Reini, Jorma Tommila, Sanna-June Hyde ja Pekka Valkeejärvi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat