TV & elokuvat

Uuteen Bond-elokuvaan etsitään tähtiä Suomesta – 18 näyttelijää käynyt koekuvauksissa

Julkaistu:

007
Maineikas 007-roolittaja on tällä viikolla tavannut 18 suomalaisnäyttelijää. Tarjolla voi olla Bond-osa Daniel Craigin rinnalla.
Seuraavaan James Bond -elokuvaan on tällä viikolla etsitty näyttelijöitä myös Suomesta.

Bond-seikkailujen legendaarinen roolittaja eli casting director Debbie McWilliams on tavannut kahden päivän aikana peräti 18 suomalaista näyttelijää – miehiä ja naisia – etsiessään sopivaa esittäjää seuraavan Bond-elokuvan yhteen tai useampaan rooliin.

Nämä 18 näyttelijää ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan kaikki Actors in Scandinavia -toimiston edustamia näyttelijöitä, jotka McWilliams oli jo etukäteen valinnut kiinnostavina isommasta suomalaisnäyttelijöiden joukosta. Toimisto on yksi alan nimekkäimmistä toimijoista Suomessa ja Ruotsissa.

Myöhemmin kävi ilmi, että roliin on hakenut jo 28 suomalaisnäyttelijää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esivalmisteluvaiheessa olevan uuden seikkailun nimeä ei ole vielä julkistettu, mutta kyseessä on virallisen Bond-sarjan 25. elokuva.
McWilliams on Bond-elokuvien maailmassa melkein James Bondin kaltainen legenda itsekin. Hän on etsinyt vastanäyttelijöitä niin isoihin osiin kuin pieniin sivurooleihinkin peräti neljälle eri Bond-tähdelle: Roger Moorelle, Timothy Daltonille, Pierce Brosnanille sekä nykyiselle 007:lle Daniel Craigille .


McWilliams on roolittanut vuonna 1981 ilmestyneestä elokuvasta 007 – Erittäin salainen alkaen lähes kaikki Bond-seikkailut – ainoana poikkeuksena Timothy Daltonin toinen Bond-elokuva 007 ja lupa tappaa (1989).

Bond-roolittajan käynti Suomessa ei kuitenkaan vielä itsessään merkitse, että seuraavassa Bond-seikkailussa nähtäisiin varmuudella suomalainen näyttelijä.

Toistaiseksi Bond-elokuvasarjassa ei ole nähty yhtään suomalaista näyttelijää, mutta ruotsalaisia sitäkin enemmän. Länsinaapureiden esiinmarssin aloittivat 007 ja kultainen ase -elokuvan (1974) naispääosassa nähdyt Britt Ekland ja Maud Adams. Myöhemmin ruotsalaisista on maailman kuuluimman agentin rinnalla näytelleet muun muassa Dolph Lundgren (007 ja kuoleman katse, 1985) sekä Ola Rapace (007 Skyfall, 2012).

Tanskaa ovat edustaneet Mads Mikkelsen ja Jesper Christensen – edellinen Casino Royalessa (2006), jälkimmäinen myös 007 Quantum of Solacessa (2008) ja 007 Spectressä (2015).


Isojen menestyselokuvien kuten Bond-seikkailujen roolittamista sivuttiin torstaina Hyvinkäällä elokuva-alan seminaarissa, joka järjestettiin osana Red Carpet -elokuvafestivaalia.

Sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä elokuvia roolittanut ruotsalainen casting director Tusse Lande kertoi seminaarin jälkeen Ilta-Sanomille, että Bond-seikkailuihin on tyypillisesti haettu näyttelijöitä hyvin monesta maasta ympäri maailman.

Lande itse on toiminut McWilliamsin avustajana kahdessa edellisessä Bond-elokuvassa 007 Skyfall ja 007 Spectre ruotsalaisten ja norjalaisten näyttelijöiden osalta.

– Debbie McWilliams tekee hyvin laajoja kykyjenetsintäkiertueita. Jos elokuvaan saa edes yhden näyttelijän täältä, se on jo syy avata samppanjapullo. Todennäköisyys siihen on kuitenkin erittäin pieni, Lande kertoo kollegastaan.

Todellinen onnenpotku oli 007 Skyfall, jonka pikkuroistojen osiin Lande sai nostettua peräti kaksi ruotsalaistähteä: elokuvan alussa moottoripyörällä ajaneen Ola Rapacen sekä pääkonnan (espanjalaistähti Javier Bardem) apuria esittäneen Jens Hulténin.

Sitä seuranneesta 007 Spectrestä sen sijaan karsiutuivat kaikki Landen ehdottamat näyttelijät.

– Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että olisin tehnyt huonoa työtä, sillä McWilliams etsii näyttelijöitä ihan kaikkialta: Kreikasta, Prahasta (Tshekistä), Turkista, kenties Budapestistä (Unkarista) ja Venäjältä, Pariisista (Ranskasta), Saksasta, ehkä myös Sveitsistä, Lande luettelee.


Täkäläisten näyttelijöiden ei toisaalta tarvitse olla valmiiksi suuria tähtiä päästäkseen Bond-elokuvaan.

– Riittää, että on hyvä näyttelijä, joka on oikea etsittyyn osaan, Lande huomautti torstaina aamupäivällä Hyvinkään Bio Rex Sveitsissä järjestetyssä seminaarissa.

– Bond-tuottajilla on siinä vaiheessa jo 5–10 isoa tähteä. Muiden osalta on tärkeintä, että heillä on vaikkapa tarpeeksi rosoiset kasvot – eli sellaiset piirteet, joita siihen elokuvaan tarvitaan.

Bond-elokuviin pääseminen tietää näyttelijälle suunnatonta maailmanlaajuista näkyvyyttä, sillä kyseessä on yksi maailman suosituimmista ja menestyneimmistä elokuvasarjoista.


Seuraavan Bond-seikkailun ensi-illaksi on kaavailtu lokakuuta 2019. Daniel Craig on ilmoittanut sen jäävän hänen viimeiseksi kerrakseen 007:n roolissa. Kuvausten on määrä alkaa 3. joulukuuta.

Elokuvalla ei tosin tällä hetkellä ole vielä ohjaajaa: Craig sekä elokuvan päätuottajat Barbara Broccoli ja Michael G. Wilson ilmoittivat viime viikolla, että ohjaksiin keväällä palkattu brittiläinen Danny Boyle oli jättänyt tuotannon luovien erimielisyyksien vuoksi.

Lue lisää: Menestysohjaaja Danny Boyle ei ohjaakaan seuraavaa Bond-seikkailua – syynä ”luovat erimielisyydet”

Ilmoituksen vuoksi myös Lande joutuu odottamaan.

– He eivät vielä tiedä, milloin he ovat tulossa Ruotsiin. Nyt heille on tärkeintä löytää ohjaaja, Lande toteaa Ilta-Sanomille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt