Terminator 2 -tähti muistelee koe-esiintymistään Renny Harlinille: ”Se oli jumalainen hetki” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Terminator 2 -tähti muistelee koe-esiintymistään Renny Harlinille: ”Se oli jumalainen hetki”

Scorpion-sarjassa näyttelevä Robert Patrick kertoo Ilta-Sanomille, miten hän sai roolin suomalaisohjaajan menestyselokuvassa Die Hard 2 – ja miten se muutti hänen elämänsä.

Vasemmalla: Robert Patrick toimintaelokuvassa Terminator 2 – tuomion päivä. Oikealla: Robert Patrick kertoi Monte Carlon tv-festivaaleilla uransa alkuvaiheista.

29.8.2018 18:22

Melkein 30 vuotta sitten suomalaisohjaaja Renny Harlin muutti näyttelijä Robert Patrickin elämän – eikä tänä syksynä 60 vuotta täyttävä Patrick ole suinkaan unohtanut sitä.

– Sain mukavan, hyvin pienen roolin Rennyn elokuvasta Die Hard 2. Sen jälkeen pääsin Terminator 2 -elokuvaan, ja nyt olenkin sitten tässä, Patrick summaa Ilta-Sanomille – puoliksi vaatimattomasti, puoliksi maineensa tiedostaen.

Olemme kesäisessä Monacossa, jossa Patrickin mainitsema ”tässä” tarkoittaa yhtä paljon Monte Carlon tv-festivaalia kuin Patrickin tähteyttä ja uraa.

Hänen uusin tähtiroolinsa on Subilla pyörivässä letkeässä Scorpion-sarjassa, josta alkavat keskiviikkona Subilla viimeisen neljännen kauden jaksot.

Scorpion-sarjassa Robert Patrick (kesk.) näyttelee tietokone-eksperttejä johtavan erikoisryhmän pomoa.

Läpimurtona Hollywoodissa toimi aikoinaan kuitenkin James Cameronin ohjaama, vuonna 1991 ilmestynyt toimintaelokuva Terminator 2. Osa nestemäisestä metallista koostuvana tappajarobottina – joka taisteli Arnold Schwarzeneggerin esittämää sankarirobottia vastaan – teki Patrickistä roistoroolien tähden.

Välttämättä hän ei kuitenkaan olisi saanut Terminator 2:n roolia ilman edellisenä vuonna ensi-iltaan tullutta Die Hard 2:ta.

Renny Harlinin ohjaaman Die Hard 2:n jälkeen Robert Patrick sai varsinaisen läpimurtoroolinsa: hän esitti roistorobottia James Cameronin ohjaamassa elokuvassa Terminator 2.

Ennen Harlinin elokuvaa Patrick oli jo esiintynyt Los Angelesissa muutamissa näytelmissä sekä legendaarisen halpistuottajan Roger Cormanin elokuvissa. Ne koulivat hänet näyttelijäksi käytännön tasolla – muuta näyttelijäkoulua hän ei ole käynyt.

Koe-esiintyminen Die Hard 2:a varten oli hänen ensimmäinen koe-esiintymisensä ikinä, sillä Cormanin elokuvien aikaan hänellä ei ollut ollut omaa agenttia.

– Die Hard 2:n roolittaja Jackie Burch sai minut sitten jotenkin Renny Harlinin eteen. Minulle kyseessä oli jumalallinen hetki jo pelkästään siksi, että pääsin käymään silloin ensimmäistä kertaa 20th Century Fox -studion piha-alueella, Patrick muistelee.

– Kun Renny sanoi siltä istumalta, että olen mukana elokuvassa, halusin vain päästä mahdollisimman nopeasti ja huonekaluihin törmäämättä ulos huoneesta, jotta hän ei vain ehtisi muuttaa mieltään.

Harlin pysyi valinnassaan, mutta ohjaajalla oli Patrickin mukaan vain yksi vaatimus: Elvis-tyylisestä pompadour-kampauksesta oli päästävä eroon.

– Sanoin leikkaavani pääni vaikka kaljuksi, jos rooli sitä edellyttää! Patrick virnistää.

Die Hard 2 osoittautui mahtavaksi elokuvaksi toisestakin syystä.

– Ostin sen palkalla vaimolleni vihkisormuksen, Patrick paljastaa.

Lue lisää: Terminator 2 -tähdeltä erikoinen viesti Renny Harlinille – suunnitelma suomalaisohjaajan elokuvaan valmiina: ”Palkkaa minut!” (IS 19.7.2017)

Ilta-Sanomat tapasi Robert Patrickin Monacossa järjestetyllä Monte Carlon tv-festivaalilla kesällä 2017.

Monte Carlossa Patrick jutustelee urastaan leppoisaan mutta sopivan itsevarmaan sävyyn. Harvalla näyttelijällä on esittää yhtä laajaa rooliluetteloa kuin hänellä: elokuvasivusto Imdb.com listaa hänelle liki 150 roolia.

Viime vuosina Patrick on tehnyt näkyviä rooleja elokuvien lisäksi myös tv-sarjoissa. Kuuluisimpia ovat olleet osat vampyyrisarja True Bloodissa sekä toimintasarja Scorpionissa.

Jälkimmäisessä Patrick näyttelee tietokone-eksperteistä koostuvan ryhmän pomoa.

– Scorpionin menestyksen syynä ovat sen käsittelemät vahvat teemat ja arvot: se, miten voimme olla täysin erilaisia ja työskennellä silti hyvin yhteen. Idea perheen kaltaisesta ryhmästä toimii kaikkialla maailmassa.

Alussa Patrick tosin kuvitteli sarjan olevan vakavampi.

– Minulla ei ollut mitään aavistusta siitä, miten paljon mukaan tulisi komediaa. Komedian läsnäolo ei estä käsittelemästä vakavia teemoja, mutta se on pitänyt ideat tuoreina, Patrick kiittää.

Scorpion-sarjan 4. kausi, ke 29.8. Sub klo 0.10 & 1.00 alkaen. Scorpion-sarjan kaudet 1–3, Netflix.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?